William Siverholm kör Porsche Carrera Cup-test i Italien

09 november 2023, 08:28

Den 21 oktober provkörde William Siverholm en Porsche 911 GT3 Cup (992) för första gången. Snart är det dags igen. 15-16 november åker nämligen den dubble Porsche Sprint Challenge-mästaren till Misano för ett tvådagarstest med ett italienskt Porsche Carrera Cup-team. – Bra förberedelser inför den kommande säsongen där mitt mål är att köra Porsche Carrera Cup Scandinavia, säger Siverholm.

William Siverholm erövrade sin andra titel i Porsche Sprint Challenge Scandinavia i överlägsen stil. Seger i 13 av 14 race säger det mesta om Stenhaga Motorsport-förarens särställning i mästerskapet.
Nu har den talangfulle 18-åringen från Gråbo tagit sikte på nästa steg i karriären – Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Det är målet jag jobbar mot, men ingenting är klart ännu, säger han.
Vad som däremot är klart är nästa veckas test i Italien.
– Det är en kontakt från då jag körde gokart i Italien som hörde av sig och frågade om jag skulle vilja komma ner och testa en Carrera Cup-bil, berättar Siverholm som inte behövde speciellt lång betänketid.
– Eftersom målet är Carrera Cup här hemma 2024 så tyckte vi att det här var en bra chans. Jag ser det som en perfekt möjlighet att få testa bilen, men också att skapa kontakt för framtiden, resonerar Siverholm och tillägger:
– Det här ska bli jättekul.

Välkommen hjälp
Kontakten Siverholm pratar om är Alberto Tonti, italiensk manager och förarcoach som driver eget program vars syfte är att hjälpa unga, talangfulla förare framåt i karriären. Tonti har tidigare hjälpt andra svenska förare och just nu förknippas han bland annat med Andrea Kimi Antonelli, ung italienare som är klar för Formel 2 kommande säsong.
– Under de sista gokartåren, innan vi vände hemåt för att tävla, hade jag en hel del stöd av Tonti. Bland annat hjälpte han mig in i ett italiesnkt team. Sedan dess har vi haft en del kontakt, bland annat har han gratulerat mig till mina Sprint Challenge-titlar. Efter den senaste tog han kontakt och undrade om jag var intresserad av att komma ner till Italien och för ett test.

Jobbar för fullt
Med vilket team Siverholm ska genomföra testet, som blir hans andra i en Porsche 911 GT3 Cup (992), kan han inte gå ut med ännu. Sina första varv bakom ratten på en 992:a gjorde han på Gelleråsen Arena för mindre än en månad sedan.
– Kul att få prova på och jämföra den nya cupbilen med den 991 II jag tävlat med den här säsongen. Störst skillnad var såklart bromsarna eftersom 992:an inte har ABS. Men det gjorde bilen bara ännu roligare att köra eftersom kraven på föraren ökar, säger Siverholm som ännu så länge är ganska förtegen med hur långt han kommit i arbetet med att förverkliga en start i Porsche Carrera Cup Scandinavia kommande säsong.
– Jag kan inte säga så jättemycket i dagsläget, men vi jobbar för fullt för att det ska lösa sig. Vi har tittat på olika alternativ, men ingenting är klart ännu. Målet är emellertid att vi ska kunna berätta om våra planer innan årsskiftet.