WestCoast Racing tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia med två nya bilar och ung talang

03 november 2021, 09:00

WestCoast Racing gör comeback på nationell toppnivå. 2022 är det framgångsrika teamet från Halmstad tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. – Jag är extremt taggad, säger göteborgaren Robin Knutsson, som ska köra en av teamets två Porsche 911 GT3 Cup (992) i mästerskapet.

Det här blir WestCoast Racings tredje sejour i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Vi var med på ett hörn redan 2010 då Martin Öhlin körde under vår flagg, säger teamägaren och teamchefen Dick Jönsson Wigroth.
Säsongen 2019 var WCR tillbaka i mästerskapet, då med rutinerade Roar Lindland och Porsche-debuterande Hugo Nerman.
Nu får en ny ung talang chansen i WestCoast Racing: 19-årige Robin Knutsson. Han tar steget från STCC där han under sin debutsäsong i racing både vann race och slutade trea bland juniorerna.
– Efter en tuff början lärde jag mig succesivt och mot slutet var jag med och slogs högt upp i resultatlistorna. Med rutin och erfarenhet hoppas jag på sikt kunna göra det samma i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Någon konkret, placeringsmässig målsättning har jag inte inför mitt debutår i klassen. Jag kommer att köra med samma inställning 2022 som jag hade i år – förbättrar man sig för varje race så kommer resultaten, säger Knutsson.

Att den unge göteborgaren kommer att representera WestCoast Racing är inte så konstigt. Knutsson och Jönsson Wigroth har nämligen samarbetat tidigare.
– Genom min dotter Emmas tävlande i gokart har jag lärt känna Robin och hans familj. Dessutom var jag med och hjälpte honom lite när han tog steget till racing och STCC. Nu får vi jobba tillsammans vilket jag ser fram emot. Förutom att Robin är en artig och trevlig kille är han verkligen dedikerad sin racingsatsning. Jag tror att han kommer att göra mycket bra ifrån sig på sikt, men man måste också ha med sig att han, förutom sitt tävlande i gokart, ännu så länge bara gjort sex racehelger i STCC och några få testdagar i bil, säger Jönsson Wigroth.

WestCoast Racing är en av anledningarna till att Robin Knutsson väljer att fortsätta karriären i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Ett professionellt team med professionella och erfarna människor, säger Knutsson och tillägger:
– WestCoast Racing var ju med och tävlade på toppnivå långt innan jag föddes.
En annan anledning till att Knutsson fastnat för det skandinaviska Porsche-mästerskapet är den nya bilen som introduceras 2022, Porsche 911 GT3 Cup (992).
– Jag tycker det känns rätt att satsa nu när alla måste lära sig och anpassa sig till en ny bil. Självklart kommer de med flera års erfarenhet av att köra Porsche ha en stor fördel, men lite jämnare kanske det ändå blir, säger Knutsson, som verkligen gillar den nya bilen.
– Den ser helt underbar ut. Extrem.
Faktum är att han redan provat den. Nästan.
– På iRacing. Där har jag kört den många timmar redan och fler lär det bli.

WestCoast Racing är ett av svensk racing framgångsrikaste team. Jämte internationella mästerskapstitlar i FIA Sportscar Championship (2001) och ETCC (2005) har WCR fem STCC- och SM-guld på meritlistan – två med Fredrik Ekblom (1998 och 2007) och tre med Richard Göransson (2004, 2005, 2010).
Nu är Dick Jönsson Wigroth sugen på fler framgångar.
– Jag har fått en nytändning, medger han.
– De två senaste säsongerna har jag haft tid att fundera och jag stod i valet och kvalet om jag skulle packa ihop WestCoast Racing och tacka för mig med den här typen av satsningar. Men samtidigt kände jag att det hade varit snöpligt att lägga ner verksamheten med en avbruten tvåårssatsning i Porsche Carrera Cup Scandinavia på grund av Corona. Det var ju inte så jag ville avsluta.

Några positiva möten fick dessbättre Jönsson Wigroth på andra tankar.
– Jag kände att om jag kunde hitta positiva och goa människor att jobba med var jag beredd på att göra ett försök till.
Och så blir det alltså. Den karismatiske hallänningen har engagerat medarbetare som tidigare jobbat för WestCoast Racing och som har erfarenhet av motorsport på såväl VM- som EM-nivå. Satsningen kommer dessutom att ske ihop med Porsche Center Örebro, ett tidigare samarbete som nu får fart igen.

Vem föraren i WestCoast Racing andra bil i Porsche Carrera Cup Scandinavia blir offentliggörs inom de närmaste veckorna.

Fakta
Robin Knutsson

Född: 2 mars 2002.
Hemort: Göteborg.
Team: WestCoast Racing.
Bil: Porsche 911 GT3 Cup (992)
Carrera Cup-historik: Debutant.
Främsta meriter: Racevinnare och trea bland juniorerna i STCC 2021. SM-tvåa i kartingklassen X30 2019.