Unik kvartett i exklusiv 100-klubb - Thomas Karlsson, 106 race

04 april 2023, 10:11

Sedan starten 2004 har fyra förare kört fler än 100 race i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I år avgörs den 20:e upplagan av mästerskapet och som en del i jubileumsfirandet presenterar vi den unika Klubb 100-kvartetten i en artikelserie. Vi börjar med Thomas Karlsson som med sina 106 race är fyra på listan.

2015 köpte Thomas Karlsson, Falkenbergs MK, en Porsche 911 GT3 Cup för att köra Swedish GT.
Men av kompisarna i Mtech Competition blev hallänningen övertalad att även prova på Porsche Carrera Cup Scandinavia.
I dag, åtta år senare, är Karlsson en av mästerskapets trognaste förare med 106 racestarter på meritlistan.

Seden debuten i Anderstorp 2015 har Thomas Karlsson inte missat en enda säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Förutom att han kan stoltsera med fem topp tio-placeringar totalt i mästerskapet har han varit en av de framgångsrikaste förarna i Masters Cup.
I mästerskapet i mästerskapet för förare över 40 år har Thomas Karlsson nämligen en andraplats och två tredjeplatser. Det är också i Masters Cup 58-åringen (fyller i morgon, onsdag 5 april) från Falkenberg tagit sina racesegrar. Den första körde han till sig i det andra heatet på Drivecenter Arena i Fällfors 2020.
I fjol tog sig Thomas Karlsson in i Porsche Carrera Cup Scandinavias unika 100-klubb. Det inledande racet på Gelleråsen Arena var nämligen hans 100:e i Carrera Cup-karriären.

• Vad minns du från din debut i Anderstorp säsongen 2015?
– Egentligen var det ju så att jag bara skulle köra Swedish GT ihop med Ola Nilsson det året. Carrera Cup var inte aktuellt, trodde aldrig att jag skulle kunna mäta mig med stjärnorna som körde där. Men killarna i Mtech Competition trodde att det nog skulle kunna funka för mig även i Carrera Cup så då hoppade jag med. Anderstorp, som var den andra deltävlingen den säsongen, blev min debuttävling och jag klarade mig bättre än vad jag hade trott. Bland annat blev jag nionde man i det andra racet och fick därmed ett kvitto på att jag faktiskt hängde med ganska bra.
– Men några tydliga minnesbilder från tävlingen har jag väl egentligen inte mer än helheten och att jag var lyrisk och otroligt glad över att få vara med.

• Vilket av dina 106 race är ditt mest minnesvärda?
– Det avslutande racet i finalen på Ring Knutstorp 2020. Jag ledde Masters Cup och hade bra fart när jag körde av och hamnade ute i gruset. Uppe på banan igen körde jag upp mig och åkte ikapp prins Carl Philip, Magnus Öhman och Christoffer Bergström. Då kom det en lokal regnskur nere i Litokurvan och alla i topptrion snurrade. Jag klarade mig och kunde smita emellan och vinna. Dramatiskt och minnesvärt.
– Min första seger i Masters Cup, som kom i Fällfors samma år, är också ett bra minne såklart. Det var häftigt, men svårt. Det regnade otroligt mycket hela dagen och efter segern minns jag att vi stod och drack champagne i boxen och det spöregnade utanför.

• Vilket race skulle du helst vilja glömma?
– Det tredje racet i Anderstorp 2021. Jag blev klämd mellan Jan Magnussen och Christoffer Bergström och hamnade i räcket. En race incident som slutade med karossbyte. Även i fjol hade jag otur i Anderstorp då jag blev inblandad i den stora startkraschen i premiären.