Två världsmästare på Mantorp Park – och en i premiären

13 juli 2020, 17:30

Det var onekligen lite speciellt och häftigt med två världsmästare på banan när Porsche Carrera Cup Scandinavia inledde säsongen med officiellt test på Mantorp Park den 30 juni. Thed Björk och Johan Kristoffersson medverkade nämligen som gästförare i var sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II).

Thed Björk återkommer redan till premiären i Falkenberg kommande veckoslut och kanske blir det ett inhopp även för dubble rallycrossvärldsmästaren, och trefaldige Porsche Carrera Cup-vinnaren, Johan Kristoffersson senare under säsongen.

För Thed Björk, världsmästare i WTCC 2017, blir Västkustloppet lite speciellt.
– Jag har inte kört Porsche på 19 år! berättar han.

Testdagen på Mantorp Park, där han rattade bil #20 för Fragus Motorsport, klarade han emellertid galant. Björk noterades för fjärde bästa varvtid.
– Grejen med en racerbil på den här nivån är att man som förare måste hitta balansen, gränsen och det där sista lilla för att köra riktigt fort. Den här bilen är helt annorlunda jämfört med den jag kör i WTCR och därför kan det ta lite tid att hitta dit.

Den intensiva testdagen på Mantorp Park var självklart värdefull för Björk, men i grunden ändrade den inte hans inställning till tävlingen i Falkenberg.
– Nej, min inställning till Västkustloppet är den samma nu som innan testen. För när jag kommer till en tävling är det alltid full attack som gäller – att försöka ta det mesta ur mig själv och materialet.

  • Vilka krav har man rätt att ställa på Thed Björk som gästförare i Porsche Carrera Cup i Västkustloppet 17-18 juli?

– Du kan ställa vilka krav du vill. Jag älskar att köra racerbil och vara ute på tävling. Med tanke på att det mesta ställts in den här våren och försommaren är det bara skönt att komma tillbaka till det jag tycker mest om. I WTCR börjar jag testerna med Lynk & Co Cyan Racing i augusti och mästerskapet startar i september. Därför ser jag verkligen fram emot att få komma till Falkenberg och tävla så här i mitten på juli, säger Björk och tillägger apropå sitt inhopp:
– Jag tänker att jag ska vara med i toppen och fightas med killarna. Men det ska göras också.

Bilder.
Foto: Micke Fransson, Jerker Johansson