Tuff kvalduell mellan Sundahl och Fredricsson

18 juni 2021, 16:16

– Jag pushade allt jag hade. Det var bara det där sista lilla som fattades. Sa Pontus Fredricsson efter dubbla andraplatser bakom Lukas Sundahl i fredagens kval på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Vad Sundahl sa? – Nära skjuter ingen hare.

Det blev dramatiskt när kvalet till Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes i Anderstorp fredag eftermiddag.
Lukas Sundahl, som varit snabbast i förmiddagens båda tester, tog kommandot från start i den första kvalomgången, Q1. Men med ett varv kvar övertog Pontus Fredricsson förstaplatsen i resultatlistan, den som skulle ge honom pole position i såväl det första som andra racet den här helgen.
Men dessvärre för Fredricsson kontrade Sundahl. På det sista varvet slog han till med 1.32,516 och besegrade därmed Fredricsson med 0,175 sekunder.
Även Q2 (kval till tävlingens tredje och avslutande race) blev det Sundahl överst i resultatlistan – sedan han tagit sig om Fredricsson på sista varvet. Igen.
– Perfekt, tycket Sundahl själv, som därmed vann Mobil 1 Pole Award för andra tävlingen i rad och skaffade sig tre bonuspoäng för lika många pole positions.
Samtidigt räknar smålänningen med tufft motstånd i racen.
– Beroende på hur vi lyckas i starten kommer det säkert en attack från Pontus sida redan i den första kurvan, säger han.
Fredricsson, som alltså kommer att dela första startled med Sundahl i samtliga tre race i Anderstorp, känner inte att han har en stor nackdel av att få starta på yttern.
– Nej, jag har alltid varit bra på starter, säger han.
I andra startled kommer vi att få se Hampus Ericsson och Emil Persson i samtliga race. De var trea och fyra i båda kvalomgångar.
Veteranen Lars-Bertil Rantzow imponerade i sin comeback. Han var femma i Q1 och avancerade till Q2 där han noterades för samma placering.
– Både bilen och föraren fungerade bra, menade Rantzow, som kommer att ha Edwin Hellsten bredvid sig i starten i samtliga heat.
Hellsten var emellertid långt ifrån nöjd med sina dubbla sjätteplatser. Det var först på det sista varvet som han, genom att klättra från tionde till sjätte plats, säkrade en plats i Q2.
– Jag bytte taktik och tog ett annat spårval, tillbaka till det jag kört tidigare, förklarade Hellsten det sena avancemanget.
– Men jag är inte nöjd. Vi har inte den fart vi ska ha, tillade han.
De två sista platserna till Q2 körde Masters Cup-duon Christoffer Bergström och Thomas Karlsson till sig.
– Det kändes verkligen bra att avancera till Q2, där jag blev sjunde man. I dag har jag kapat en sekund på mitt tidigare bästa varv här i Anderstorp, säger en mycket belåten Karlsson.
Förste förare att missa Q2 var danske gästföraren Jan Magnussen. Från sin niondeplats i Q1 var han 28 tusendelar efter Thomas Karlsson.