Tuff kamp om pallplatserna bakom överlägsen Lukas Sundahl

05 augusti 2022, 19:33

Lukas Sundahl vann det inledande racet i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Regerande mästaren var överlägsen från pole position, men bakom honom utspelade sig en tuff och publikfriande duell om övriga pallplatser. Tvåa blev till slut Emil Persson och trea Ola Nilsson.

Det tredje och avslutande racet i den senaste deltävlingen i Fällfors fick ställas in på grund av dimma. Det avgjordes därför som första race i Anderstorp under fredagen.
Lukas Sundahl tog starten i sin Porsche 911 GT3 Cup (992) från pole position och ryckte snabbt åt sig en lucka. Den behöll han hela vägen i mål och tog därmed sin tredje seger för säsongen.
– Det gick helt enligt plan. Jag tog starten, skapade en trygghetslucka och åkte sedan på de jagandes tider, säger Sundahl som tack vare segern utökade sin ledning i mästerskapet.
Ny tvåa är Emil Persson, som tog sin första seger i Porsche Carrera Cup senast i Fällfors. Persson startade från femte position men genom omkörningar av i tur och ordning Marcus Annervi, Ola Nilsson och Pontus Fredricsson tog han målflagg som tvåa.
– Det var sjukt jämnt mellan oss som låg närmast efter Sundahl. Jag visste att om jag höll mig kall skulle chanserna komma. Och det gjorde de, sa en nöjd Persson, som hade en nästan lika nöjd Ola Nilsson närmast efter sig i mål.
Nilsson tappade andra plats till Pontus Fredricsson redan i inledningen på racet, men tog revansch i slutet och kunde därmed erövra sin andra tredjeplats för säsongen.
– Jag låg bakom Pontus länge, men det var svårt att ta sig om, och dessutom hade jag Emil och Annervi jagande bakom, sa Ola bland annat.
Pontus Fredricsson hade länge andraplatsen i racet, men med trasig front i slutet fick han retirera och över mållinjen rullade han som besviken femma. På det sista varvet tog sig nämligen även nykomlingen Marcus Annervi förbi.
Annervis fjärdeplats var hans fjärde på fem race i mästerskapsstarten.

Bakom topp fem slutade Edvin Hellsten sexa och till sjunde plats körde Hampus Ericsson upp sig från startposition tio.
Ericsson var länge med i det gäng på sex förare med chans på pallplatserna bakom Sundahl.
– Men jag bromsade på mig och kom inte ikapp igen förrän på slutet och då ville jag inte göra något dumt och chansa, sa Ericsson som tappade till tredje plats i tabellen.

Även i Porsche Approved Cup, klassen för Porsche 911 GT3 Cup (991 II), blev det en härlig duell om de främsta platserna mellan Kjelle Lejonkrans, Hannes Morin, Christoffer Bergström och Andreas Ahlberg. I halva racet låg de tätt tillsammans och korsade även mållinjen på det sättet.
Kjelle Lejonkrans inledde racet på tredje plats, men lyckades avancera och ta sin första seger i klassen.
– Det blev lite fighter på olika ställen, men jag lyckades undvika dem och hade lite tur och gick vinnande ur striden, summera Lejonkrans efteråt.