Tom Blomqvist i gästinhopp när Porsche Carrera Cup Scandinavia hyllar Stig Blomqvist

30 september 2020, 09:25

Svensk-brittiske racingstjärnan Tom Blomqvist kör tre race som gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park 2-3 oktober. Toms medverkan blir samtidigt en hyllning till hans far, rallylegendaren Stig Blomqvist.

Porsche Carrera Cup Scandinavia är på väg in i ett avgörande skede av årets racingsäsong. Den regerande mästaren Lukas Sundahl jagar en historisk trippel, tre Carrera Cup-titlar på raken. Han leder mästerskapet på 214 poäng, 51 poäng före närmsta rivalen Pontus Fredricsson.
Porsche Sverige tillkännager nu att ännu en internationellt meriterad toppförare kastar sig in i hetluften i Skandinaviens ledande racingmästerskap. Svensk-brittiske föraren Tom Blomqvist, 26 år, blir den åttonde föraren att tävla inom mästerskapets gästförarprogram säsongen 2020.
– Jag ser fram emot att köra i Sverige igen. Det var här min racingkarriär startade 2009, säger Tom Blomqvist. Jag kan varken bilen eller banan särskilt bra, men jag ser verkligen fram emot den här utmaningen.

Säsongen 2014 tog Tom Blomqvist en uppmärksammad andraplats i europeiska Formel 3 i kamp med Esteban Ocon och Max Verstappen, två av de största förartalangerna i Formel 1 just nu. 2015 blev Blomqvist historisk som den yngste racevinnaren i det tyska touringcar-mästerskapet DTM.
– Målsättningen på Mantorp är först och främst att ha kul och för det andra att göra ett bra jobb, fortsätter Blomqvist. Jag är tävlingsmänniska så jag vill självfallet vara med och slåss längst fram.

Tom Blomqvist har de senaste fem åren tävlat framgångsrikt inom GT-racing med toppresultat i flera av världens mest prestigefyllda långlopp. Bland uppmärksammade meriter finns hans seger i 24-timmars på Spa-Francorchamps 2018. Säsongen 2020 har han en fin andraplats i den australiensiska klassikern Bathurst 12-timmars. Så sent som den gångna helgen slutade Blomqvist på en fin fjärdeplats i 24-timmars på Nürburgring. Blomqvist har även tävlat i Formula E för några av mästerskapets mest framstående team.

Tom Blomqvist kommer till start i Carrera Cup med Porsche Sveriges gästbil. Startnummer 911 har helgen till ära smyckats i färger som bör ge rejält med gåshud för alla som älskar motorsport. En klassisk livery som är en av rallysportens och den mytomspunna Grupp B-erans mest älskade och respekterade. Färger som Toms pappa, rallylegendaren Stig Blomqvist, körde till mästerskapsseger i rally-VM 1984.
– Det är en vacker hyllning till min far och till rallysporten under Grupp-B-erans storhetsdagar! Raine Wermelin och hela PCCS-teamet sätter ihop ett bra mästerskap och de bästa killarna är mycket konkurrenskraftiga. Förhoppningsvis kan jag vara med och slåss med dem, avslutar Blomqvist.

Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park 2-3 oktober är den sista omgången innan mästerskapsfinalen på Ring Knutstorp 9-10 oktober.
– Tom Blomqvist är racevinnare i DTM, han har vunnit 24-timmars på Spa och tävlar för toppteam i Formula E, en av världens mest uppmärksammade racingserier. Vi är stolta över att välkomna honom till Porsche Carrera Cup Scandinavia. Att vi samtidigt får chansen att hylla Stig Blomqvist och hans enastående rallykarriär gör självklart saken ännu bättre, avslutar Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige.

I enlighet med direktiven kring coronapandemin körs Porsche Carrera Cup Scandinavia inför tomma läktare under säsongen 2020. Samtliga deltävlingar livesänds på streamingtjänsten Viaplay och eftersänds på V Sport Motor.