Thomas Karlsson vill lyfta fler segerpokaler

06 april 2021, 11:33

I fjol fick Thomas Karlsson äntligen lyfta en segerpokal i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Det blev till och med två efter lika många racesegrar i Masters Cup. I år vill 56-åringen från Falkenberg uppleva den känslan igen och inför sin sjunde säsong i mästerskapet siktar han uppåt i tabellen. – Jag ska försöka göra allt jag kan för att komma så högt som möjligt. Skulle jag vinna Masters Cup hade det varit fantastiskt, säger han.

Thomas Karlsson debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2015. Men mästerskapet var egentligen inte planen med köpet av hans första Porsche 911 GT3 Cup.
¬– Nej, min tanke från början var att jag bara skulle köra Swedish GT med den, men sedan hoppade jag med i några race i Carrera Cup och det gick ganska hyfsat – jag blev inte tvärsist i alla fall, säger han och ler.
I Swedish GT slutade Karlsson och Pro-föraren Ola Nilsson tvåa efter en seger och totalt sex pallplatser. Bara duon Daniel Haglöf/Poker Wallenberg var vassare och stod överst på podiet vid säsongens slut.
Något pallbesök i sina fem deltävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia (av sju möjliga den säsongen) blev det inte för Karlsson, men några fina topp 10-placeringar fick han ihop och bästa resultatet nådde han hemma på Falkenbergs Motorbana där han slutade på åttonde plats i det andra heatet.
Säsongen därpå körde Karlsson alla deltävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Och så har han fortsätt.
– Jag tycker det är lika roligt nu som när jag började 2015. Racingen är en trevlig hobby för min del, säger Thomas, som är en av de mest erfarna förarna i årets startfält.
I premiären på Ring Knutstorp den 7-8 maj gör hallänningen sin 79:e start i mästerskapet.
– Att det var så många trodde jag inte, säger han med förvånad min.

Mycket utveckling
På sju säsonger har det hänt mycket i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Mästerskapet var bra redan när jag kom med, men har utvecklats på ett otroligt sätt sedan dess. Eventen, tävlingarna och sammanhållningen i serien har bara blivit bättre och bättre. Vår lounge är en bra samlingsplats där man kan träffa mycket människor och nätverka. Det är alltid lika trevligt att komma till tävlingarna.
Racerföraren Thomas Karlsson har naturligtvis också utvecklats sedan debuten 2015.
– Det är fantastiska bilar vi tävlar med, men det tar tid att lära sig bli snabb i dem. Ungdomarna lär sig fort men är man lite äldre tar det längre tid. Jag har utvecklats efter hand och säsongen 2020 kändes det som om jag tog nya steg – jag blev lite bättre och hittade nya sätt att få till snabba varv. Det kändes bra, säger han.

Efterlängtade segrar
Under tre av de säsonger Thomas Karlsson kört Porsche Carrera Cup Scandinavia har Masters Cup för förare över 40 år ingått i mästerskapet. Han var klasstrea 2017, fyra 2019 och trea på nytt säsongen som gick. Fjolårssäsongen är hans hittills bästa. Och roligaste. Det finns tre speciella skäl till det.
För första gången fick Karlsson lyfta en segerpokal i klassen. Den inledande triumfen kom på Drivecenter Arena i Fällfors. Den andra i säsongsepilogen på Ring Knutstorp.
– Häftiga och roliga race, speciellt det sista på Ring Knutstorp. Jag ledde Masters Cup när jag åkte av och hamnade i en sandfålla. Men som tur var lyckades jag ta mig upp, körde ifatt mina konkurrenter i klassen och lyckades ta mig om tre av dem när de snurrade. Det var häftigt.
Det var en plötslig regnskur som ställde till det för förarna. Karlsson inkluderad.
– Banan blev hal som såpa och det var nog mest tur att jag inte snurrade jag också eller körde ihop med någon av de andra, säger Karlsson och ler.
Glädjen över racesegrarna gick inte att ta miste på (se bild), men nästan lika glad var Karlsson över sitt avancemang till den andra kvalomgången, Q2, i deltävlingen på Mantorp Park.
– Jag vet inte hur många gånger jag varit nionde man och precis missat Q2, men på Mantorp Park lyckades jag bli åttonde man och ta mig dit för första gången. Äntligen!

Hyllar Mtceh Competition
Under hela sin karriär i Porsche Carrera Cup Scandinavia har Thomas Karlsson tävlat för Mtech Competition som drivs av Porsche-gurun Magnus Karlsson. Det är för Mtech Karlsson kommer att tävla även i år. Såklart.
– En av anledningarna till att jag alltid tyckt att det varit roligt att tävla i mästerskapet är att vi haft ett fantastiskt team. Vi har haft duktiga mekaniker och ingenjörer och försökt att utveckla oss genom att bland annat ta hjälp av tränare och coacher. Dessutom har det varit en jäkligt bra kamratskap i gänget, säger Karlsson och tillägger:
– Mtech har varit ett fantastiskt team att tävla för.

Hård konkurrens
Under alla säsonger i Porsche Carrera Cup Scandinavia har Thomas Karlsson haft Magnus Öhman som teamkollega. Deras kamratskap har självklart också bidragit till den glädje båda känt över att åka iväg på test och tävling.
I år har Magnus Öhman en jobbsituation som gör att han valt att avstå tävlande, men om det ges möjlighet till start senare under säsongen är det mycket troligt att han tar plats bakom ratten igen.
Synlig på tävlingarna kommer han att vara under alla omständigheter. Öhman har nämligen lovat att ställa upp och hjälpa Thomas med lite coachning och annat.
Magnus Öhman är regerande mästare i Masters Cup, vilket innebär att Thomas Karlsson får en konkurrent mindre i sin jakt på nya klassegrar och en framskjuten placering i tabellen.
– Men även utan Magnus i startfältet finns det många snabba förare som kommer att vara hårda konkurrenter för min del, säger han och nämner bland annat Christoffer Bergström och teamkollega prins Carl Philip.
– Men jag ska självklart ge dem en match och försöka göra allt jag kan för att komma så högt upp som möjligt. Skulle jag vinna Masters hade det varit fantastiskt.

Fakta.
Thomas Karlsson

Född: 5 april 1965
Hemort: Falkenberg
Klubb: Falkenbergs MK
Team: Mtech Competition
Bil: Porsche 911 GT3 Cup (991 II)

Carrera Cup-historik
2020: 7/3 Masters Cup (2 segrar)
2019: 13/4 Masters Cup
2018: 9
2017: 10/3 Masters Cup
2016: 9
2015: 14