Thomas Karlsson laddar för revansch på hemmaplan

06 juli 2021, 10:46

Thomas Karlsson och Christoffer Bergström delade förstaplatsen i Masters Cup efter premiären på Ring Knutstorp. Nu, inför Västkustloppet i Falkenberg 9-10 juli, är Bergström i ensam ledning eftersom Karlsson hade en av sina tuffaste tävlingshelger någonsin på Scandinavian Raceway. – Anderstorp var max oflyt i racen, konstaterar Karlsson som blev offer för olyckliga omständigheter i samtliga tre heat.

Annars började tävlingshelgen på Scandinavian Raceway bra för den rutinerade 56-åringen från Falkenberg. Efter ett par starka testpass slog han till med åttonde tid i den första kvalomgången och avancerade till Q2 där han blev sjua.
– Det kändes bra, otroligt bra. Jag kapade nästan en sekund mot mitt tidigare bästa varv här i Anderstorp, sa en mycket glad och nöjd Karlsson då.
Sedan började eländet.
I det inledande racet, som avgjordes fredag kväll, fick Karlsson en sladdande Roger Hermansen framför nosen i utgången ur den första kurvan på det fjärde varvet. Kollisionen gick inte att undvika och Hermansen for ut i terrängen där han rullade flera varv. Dessbättre ådrog sig inte Hermansen några skador, men med hans Porsche var det värre så den får vi inte se i Falkenberg.
– Han tappade bilen och körde rakt framför mig. Jag hade ingenstans att ta vägen, konstaterade Karlsson, som från sin fina startposition som åtta fick nöja sig med elfte plats i mål – och ”bara” fyra i Masters Cup, mästerskapet i mästerskapet för amatörförare över 40 år.

Mer mekanikerjobb
Dagen därpå var Karlssons Porsche 911 GT3 Cup (991 II) reparerad och färdig för strid igen. Då small det redan på det första varvet. I en duell om ledningen for både Hampus Ericsson och Pontus Fredricsson av banan. När den sistnämnde tog sig upp igen hamnade han precis framför Karlsson, som, ja just det, inte hade någon stans att ta vägen.
Den här gången blev det en niondeplats i mål (och tredje plats i Masters Cup) i en bil som på nytt behövde lite kärlek från de duktiga mekanikerna i Mtech Competition.

Stopp mot räcke
Det tredje och avslutande heatet i Anderstorp inledde Karlsson med en riktigt bra start från sjunde ruta. Han tog några placeringar, men sedan var det färdigt igen. Än en gång på det första varvet.
Karlsson hamnade som pålägget mellan gästföraren Jan Magnussen och Christoffer Bergström. Kontakt uppstod och Karlssons bil skenade till vänster och rakt in i ett räcke!
Ridå.

Max oflyt
Även Bergström råkade illa ut. Han for av på innern, slog bort frontsplitten på sin bil, en skada som några varv senare bidrog till att han hamnade utanför banan igen och tvingades bryta.
Robin Nilsson, kommentator i Viaplays sändningar, summerade Thomas Karlssons helg i Anderstorp bra när han konstaterade att Karlsson varit på fel plats vid fel tillfälle i alla tre race.
– Ja, Anderstorp var max oflyt i racen, men farten var bra så det tar jag med mig, säger Karlsson optimistiskt inför tävlingen i Falkenberg.

Revansch på hemmaplan?
Trots all otur i Småland är Karlsson tvåa i Masterstabellen, 14 poäng bakom Bergström. Från Karlsson och ner till femte plats är det mycket jämnt med fyra förare inom åtta poäng:
2) Thomas Karlsson, 76
3) Krister Andero, 72
4) Lars-Bertil Rantzow, 70
5) Carl Philip Bernadotte, 68
Med tanke på vad som hände i Anderstorp är det en revansch- och poängsugen Karlsson som kommer till start i Falkenberg, hans självklara favorittävling i kalendern.
– Det ska bli kul att köra race på min hemmabana i helgen, säger han.

Fakta
#9 Thomas Karlsson

Född: 5 april 1965
Hemort: Falkenberg
Klubb: Falkenbergs MK
Team: Mtech Competition
Bil: Porsche 911 GT3 Cup (991 II)

Carrera Cup-historik
2020: 7/3 Masters Cup (2 segrar)
2019: 13/4 Masters Cup
2018: 9
2017: 10/3 Masters Cup
2016: 9
2015: 14