Testdag i prins Carl Philips segermaskin gav pristagare motivation och energi

19 oktober 2022, 12:00

Det blev en lyckad testdag på Gelleråsen Arena för pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal. De fick mycket körtid på banan och mest inspirerande var givetvis träningspassen med prins Carl Philips racevinnande Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport Competition. – Jag har länge drömt om att få köra en sådan här bil och den här dagen ger motivation och energi att fortsätta jaga sponsorer, sa Elias Callin.

Två av pristagarna i Prins Carl Philips Racing Pokal hade möjlighet att medverka på tisdagens testdag, som arrangerades av Prins Carl Philips Racing Pokal i samarbete med Porsche Carrera Cup Scandinavia. Klassvinnande Wilgot Edqvist (Rotax Max Senior) och Charlie Andersen (Rotax Max DD2) hade förhinder på grund av en tävling i Frankrike, men Edqvists främsta konkurrenter i tävlingen på GTR Motorpark i Eskilstuna var på plats, wild card-vinnarna Elias Callin och Gustav Jonsson, tvåa och tre i Rotax Max Senior.

Överst på pallen
Förutom att få testa Porsche under ledning av Magnus Karlsson på Mtech fick Callin och Jonsson även delta i Prinsdagen, en teoretisk, men framförallt praktisk aktivitet, som genomfördes parallellt med testdagen och vars syfte bland annat är att stötta Prins Carl Philips Racing Pokal.
Callin och Jonsson fick bland annat träningstid i Gelleråsen Arenas racingpreppade Volvo C30-bilar och deltog som avslutning på dagen även i ett tvåtimmarsrace för lag där deras insatser faktiskt bidrog till seger för lag ”Prinskepsarna”, som också blev tvåa totalt. Även gokart ingick i lagtävlingen, men då körde Callin och Jonsson Porsche i stället.

Ung och oblyg
Till de båda pristagarnas förfogande ställdes nämligen prins Carl Philips segermaskin i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Med bilen med startnummer 13 vann nämligen prinsen alla fyra race han ställde upp i.
Mest inspirerande var testkörningen kanske för blott 16-årige Gustav Jonsson från Sundbyberg. Sin ålder och ovana vid bil till trots visade han ingen blygsamhet. Tvärt om. Jonsson bjöd till och med på en liten piruett redan på det första varvet. Efter det gick det lite lugnare, men snabbt och stabilt, och under datagenomgången mellan passen på vardera tio varv fick Jonsson bland annat beröm för sin bromsteknik.
– Den här dagen har varit jättebra och extra kul var det givetvis att få testa Porschen. Det är väldigt speciellt att gå från karting till bil. Det är mycket power som kommer till däcken, men hjälpsystem som ABS och traction control underlättar övergången, sa Jonsson.

Glad för chansen
16-åringen inledde Prins Carl Philips Racing Pokal i Eskulstuna i stor stil. Han var outstanding under lördagen, men drabbades sedan av tekniska fel direkt på söndag morgon, tvingades bryta det första heatet och tappade sin ledning.
– Jag var ganska besviken efteråt, men bra ändå att jag lyckades rädda upp det och ta pallplatsen som bidrog till att jag fick den här chansen.
För Gustav Jonsson var inte testdagen i Karlskoga hans sista framträdande för säsongen. Om ett par veckor åker han till Belgien för att i en tävling där kämpa om en biljett till Rotax Max Challenge Grand Finals i Portugal 19-26 november.

En dröm förverkligades
För Elias Callin är emellertid säsongen, som förutom andraplatsen i Pris Carl Philips Racing Pokal även gett en tredjeplats i Rotax Max Challenge, över.
Nu laddar 19-åringen från Upplands Väsby, som till vardags ingår i kocklaget på Ulriksdals Värdshus i Stockholm, om för 2023 där han definitivt tar klivet från Rotax Max Senior till Rotax Max DD2.
Övergången till bil dröjer alltså ytterligare något eller några år.
– Jag kommer när pengarna finns, skämtar Callin som i likhet med Jonsson var mycket glad över chansen att få köra Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport.
– Jag har som sagt längre drömt om att få köra en sådan här bil. Det var skitkul, men också lite frustrerande i början innan man fattade hur grejerna funkade, säger han och nämner bland annat bromsarna.
– Jag trodde det skulle vara som i gokart, men här fick man verkligen ta i och när man gjorde det insåg man hur mycket grepp man hade. Det var skitkul när man fick till det.