Tätt i toppen och dramatisk upplösning att vänta när Masters Cup ska avgöras

01 oktober 2019, 16:59

Tre förare inom sex poäng. Snacka om att det är tätt i toppen när Masters Cup ska avgörs på Mantorp Park 4-5 oktober. Vem av Lars-Bertil Rantzow, Christoffer Bergström och Magnus Öhman får lyfta segerpokalen på lördag?

Lars-Bertil Rantzow toppar Masters Cup för förare över 40 år inför avslutningen. Den snabbe 59-åringen från Skåne såg ut att ha kopplat ett grepp om titeln efter den inledande segern på Rudskogen Motorsenter för tre veckor sedan. Men så tvingades han bryta det andra heatet och helt plötsligt var det, som teamkompisen och konkurrenten Öhman uttryckte det, ”match igen”.
– Bra för mästerskapet, sa Rantzow själv som tog säsongens första nolla med ro.
Kanske räknar han kallt med att förvalta sin ledning och säkra sin andra Masters-titel i karriären i Östergötland på lördag? När vi söker honom för en kommentar på mobilen lämnar han bara svar i form av ett textmeddelande. Med en stor portion humor skriver Rantzow ”Inga kommentarer” och avslutar meddelandet med en smileygubbe som blinkar med ena ögat.
Iskallt.

Full attack
Andraplacerade Christoffer Bergström och trean Öhman är mer pratbara inför vad som har alla förutsättningar att bli en både spännande och dramatisk sista tävlingshelg i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019.
– Förutsättningarna inför finalen är ju helt fantastiska och det här ska bli skitkul. Allt kan hända och jag är laddad som tusan. Full attack gäller, säger Bergström och tillägger:
– Sedan kommer det självklart att bli hårt. Lars-Bertil har ett försprång på fyra poäng så jag måste komma före honom i båda loppen för att ta hem titeln.
Bergström, som tävlar för egna teamet Team Pampas, hyser stor respekt både för Rantzow och Öhman.
– De är killers båda tvåa och ger inte bort någonting. Men det kommer inte jag heller att göra, säger stockholmaren.

Inget att förlora
Från huvudstaden kommer även Magnus Öhman. I förhandssnacket försöker Mtech Competition-föraren dra lite nytta av att han ”bara” är trea i tabellen.
– Om jag börjar få puls inför avgörandet? Nej, jag har inget att förlora. Det är herrarna där framme som ska känna puls tycker jag. Och det med rätta för jag kommer ju inte att ge mig, säger Magnus och skrattar.
Öhman och Rantzow är teamkompisar, men det kommer inte att påverka hur de kommer att agera i de båda finalheaten. Åtminstone tror inte Öhman det.
– Det kommer att vara stentufft. Oavsett om det är Bergström eller Rantzow så kommer det att vara stentufft. Så enkelt är det. Båda är snabba, båda har potential, säger han.

Bra med totalt
Sanningen är den att alla trea har kapacitet att vara med och slåss om topplaceringar totalt i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Jämte sina segrar och pallplatser i Masters Cup den här säsongen har Öhman och Rantzow även stått på pallen totalt i PCCS. Öhman var trea och tvåa i Anderstorp och Rantzow har två tredjeplatser – en från vårtävlingen i Norge och den andra från Drivecenter Arena i Fällfors.
Bergström, som svarat för många starka uppkörningar, har en sjätteplats som bästa facit hittills i PCCS. I Masters Cup har han varit betydligt starkare. En seger, fem andraplatser och fyra tredjeplaceringar har han mäktat med. Faktum är att han aldrig varit sämre än fyra.
Rantzow, Bergström och Öhman parkerar också högt upp i den totala tabellen för Porsche Carrera Cup Scandinavia. Men ordningen på dem där är inte den samma som i Masters Cup. Öhman, som är sexa totalt, har Rantzow och Bergström placeringarna närmast efter sig. Mellan de två förstnämnda skiljer bara två poäng medan Bergström har 17 poäng upp till sjätteplatsen och Öhman.

Drömresultat möjligt
I Masters Cup håller Öhman teamkollegan Rantzow som favorit, men med tanke på poängskalan (20-18-16-14 osv) och att det är så tätt i toppen på tabellen vet självklart både han och Bergström att det finns en möjlighet att ta sig ikapp och förbi Rantzow. Därför drömmer Öhman självklart om följande resultat i det inledande heatet på lördag: 1) Öhman, 2) Bergström, 3) Rantzow.
– Bergström och jag kommer i så fall att ha lika många poäng och bara vara två poäng efter Rantzow. Det skulle ju vara det optimala utgångsläget egentligen inför det sista racet, konstaterar Öhman.
Uppstår den situationen är det först i mål som gäller för den i trion som vill hämta segerpokalen. Vid lika antal poäng i tabellen är det nämligen bäst placering i det sista racet som avgör. Sådana är reglerna.

Fakta
Lars-Bertil Rantzow

Startnummer: 59
Ålder: 59 år
Bor: Båstad
Team: Mtech Competition
Placering och poäng i Masters Cup inför finalen: 1, 206
Placering och poäng totalt i PCCS: 7, 109

Christoffer Bergström
Startnummer: 42
Ålder: 49 år
Bor: Stockholm
Team: Team Pampas
Placering och poäng i Masters Cup inför finalen: 2, 202
Placering och poäng totalt i PCCS: 8, 94

Magnus Öhman
Startnummer: 21
Ålder: 57 år
Bor: Stockholm
Team: Mtech Cimpetition
Placering och poäng i masters Cup inför finalen: 1, 206
Placering och poäng totalt i PCCS: 7, 109

Masters Cup (för förare över 40 år i Porsche 911 GT3 Cup, 991 II)
1) Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, 206
2) Christoffer Bergström, Team Pampas, 202
3) Magnus Öhman, Mtech Competition, 200
4) Thomas Karlsson, Mtech Competition, 160
5) Krister Andero, Prido racing, 126
6) Johan Andersson, Fragus Motorsport, 68