Tätt i toppen när Porsche Carrera Cup Scandinavia inledde säsongen

30 juni 2020, 19:05

Regerande mästaren Lukas Sundahl såg länge ut att bokföras för snabbaste tid när Porsche Carrera Cup Scandinavia drog igång med officiellt test på Mantorp Park under tisdagen. Då, precis i slutet på testdagen, slog gästföraren Johan Kristoffersson till med en tid som var 85 tusendelar bättre. Trea var nykomlingen Hampus Ericsson som också noterades för en topptid just innan ”stängningsdags”.

15 förare kom till start när Porsche Carrera Cup Scandinavia inledde säsongen i Östergötland. Bara mästerskapets norska trio saknades.

Regerande mästaren Lukas Sundahl, som i år siktar på att ta sin tredje raka titel i mästerskapet, var snabbast på regn under förmiddagen och behöll sin tätposition genom nästan hela eftermiddagspasset då förarna bjöds på både torr och upptorkande bana.

– Efter lång väntan var det roligt att få komma igång igen och jag uppskattar att vi fick möjlighet att köra både i regn och på torr bana, sa Sundahl som till skillnad från flera av sina konkurrenter inte kört en meter test under våren eller försommaren.

Att Lukas blev av med snabbaste varv som avslutning på dagen bekom honom inte så mycket.

– Nej, Johan är duktig och snabb, men han ska ju inte vara med i mästerskapet, säger han med ett leende.

 

Men ett inhopp kan det faktiskt bli för den trefaldige Carrera Cup-mästaren – och dubble världsmästare i rallycross – i år också.

– Det finns eventuellt en öppning som gör att jag kanske kan göra ett nytt gästspel i mästerskapet, medger han.

I fjol körde Johan finalen på Mantorp Park. Någon jättesuccé blev det inte. På tisdagen visade han klassen på ett helt annat sätt.

– I fjol hann vi inte prova bilen speciellt mycket. Det här var egentligen mig första testdag i den, sa Johan som ersatte Tom Blomqvist i Porsche Sveriges gästbil under testdagen.

Blomqvist, som är aktuellt som gästförare i deltävlingen på Gelleråsen Arena senare under säsongen, hade förhinder.

Kristoffersson ger alltid allt och tillsammans med ingenjören Ronnie Bergström fick han till bästa tid innan dagen var över.

– När jag var med i höstas stämde inte allt och då var det inte kul. Jag vet att nivån på mästerskapet är hög och att killarna är snabba och verkligen försöker. Självklart betyder det mycket för mig att vara snabbast vid ett tillfälle som det här, säger han.

 

En annan som satte värde på sin egen insats på Mantorp Park var nykomlingen Hampus Ericsson från Kumla. Han plockade ihop ett riktigt bra varv på slutet av dagen och avancerade till tredje plats i resultatlistan.

– Det var kul att jag fick visa att jag har den här farten. Efter en dag som den här blir man givetvis extra taggad att få åka till premiären i Falkenberg 17-18 juli, sa Hampus.

En annan som ser fram emot Västkustloppet är Thed Björk, världsmästare i WTCC 2017. Han kommer nämligen att göra ett inhopp i mästerskapet där. Att det blir en gästförare att räkna med högt upp i resultatlistan visade Thed under tisdagens testdag där han var fyra.

– Det har känts jättebra för min del. Det var kul att få köra tävlingsbil och få lite puls igen, sa Björk som inte kört Porsche i tävlingssammanhang på 19 år.

 

Björk skuggades i resultatlistan av Robin Hansson som i sin tur hade teamkompisen i Fragus Motorsport, Pontus Fredricsson, närmast efter sig.

Sjua var Hugo Andersson, fjolårets mästare i Porsche Approved Cup som i år bytt upp sig till en Porsche 911 GT3 Cup (991 II).

Tio i topp avrundades av Masters Cup-duon Thomas Karlsson och Christoffer Bergström.

 

Prins Carl Philip är som bekant tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia den här säsongen. Ha sa så här efter avslutad testdag där han noterades för 13:e bästa varvtid:

– Jag är nöjd. Det här har varit en jättebra dag med mycket körtid i varierande väderlek och på skiftande underlag. Vi hittade lite grejer i inställningarna på bilen som vi jobbat med och det kändes också bra.

Roll Out Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Mantorp Park 30 juni 2020.

 1. Johan Kristoffersson, Mtech Competition, 1.16,286
 2. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, + 0,085
 3. Hampus Ericsson, Mtech Competition, + 0,305
 4. Thed Björk Bang-Melchior, Fragus Motorsport, + 0,379
 5. Robin Hansson, Fragus Motorsport, + 0,384
 6. Pontus Fredricsson, Fgarus Motorsport, + 0,581
 7. Hugo Andersson, Steber Racing, + 0,642

8.Thomas Karlsson (M), Mtceh Competition, + 0,732

 1. Christoffer Bergström (M), Team Pampas, + 0,940
 2. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, + 1,009
 3. Edvin Hellsten, Nova Racing, + 1,668
 4. Patrick Rundquist (A), Steber Racing, + 1,751
 5. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, + 1,843
 6. Krister Andero (M), Prido Racing, + 2,302
 7. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, + 2,517