Sverige, Norge, Danmark – Porsche Carrera Cup Scandinavia blir mer skandinaviskt 2024

17 november 2023, 14:49

Inte sedan 2005 har Porsche Carrera Cup Scandinavia varit mer skandinaviskt än mästerskapet blir 2024. Kalendern för kommande säsong innehåller nämligen tävlingar i Sverige, Norge och – Danmark! Porsche Carrera Cup Scandinavia återvänder till danska FDM Jyllandsringen för första gången sedan 2011. – Vi ser fram emot att expandera till Danmark vilket förhoppningsvis ska bli inspirerande för våra team och förare. Det danska intresse för vårt mästerskap är stort både från importör, team och banägare, säger Anders Boqvist, märkeschef Porsche Sverige.

Kalendern för Porsche Carrera Cup Scandinavia 2024 är nu officiell. Kommande säsong väntar totalt sex deltävlingar. Fyra i Sverige, en vardera i Norge och Danmark.
Mästerskapet kommer att göra nedslag på Scandinavian Raceway, Gelleråsen Arena, Rudskogen Motorsenter och Mantorp Park, alla välkända för den nya generationen förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Jyllandsringen i Danmark är det emellertid få av dagens förare som tävlat på. Åtminstone inte i det skandinaviska Porsche-mästerskapet. Senast en deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgjordes på banan strax utanför Silkeborg var nämligen 2011.
29-30 juni 2024 är det emellertid dags igen och anläggningen på Jylland finns även med i de preliminära kalendrarna för de nästkommande två säsongerna.
– Ambitionen initialt är ett treårigt samarbete med målet att bygga upp något riktigt bra på sikt, säger Thomas Johansson, sporting director för Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Dansk Porsche-festival
Porsche Carrera Cup Scandinavia arrangerar deltävlingen i samarbete med Porsche Danmark och FDM Jyllandsringen. Eventet kommer också att omfatta Porsche Sprint Challenge Scandinavia.
– Vi är oerhört stolta över att äntligen kunna ta Porsche Carrera Cup och Porsche Sprint Challenge till Danmark. Motorsport är av avgörande betydelse för vårt varumärke och tillsammans med våra kollegor från Porsche Sverige är vi stolta över att kunna ge de danska Porsche-fansen möjligheten att uppleva två så högprofilerade mästerskap på nära håll. Vårt engagemang för motorsport nådde nya höjder i år när den danska talangen Gustav Krogh och Porsche Denmark Racing säkrade segern i GT4-kategorin i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Att se de många duktiga teamen och förarna utvecklas gav oss blodad tand och vi ser fram emot att presentera hela showen för en dansk publik, säger Christine Jelved, direktören på Porsche Danmark.
Med Porsche Driving Experience och andra körevenemang har FDM Jyllandsringen i många år varit partner till Porsche Danmark.
– Vi är glada över att utöka det partnerskapet med en motorsporthelg av högsta kaliber där vi hoppas kunna locka hela familjen till en riktig Porsche-festival med massor av racing och roliga aktiviteter inspirerade av det vi redan vet från våra Sportscar Together Days, säger Katrine Bleeg, chef för PR och marknadsföring på Porsche Danmark.

Stora förändringar
2,3 km långa Jyllandsringen, som körs i vänstervarv, har varit tävlingsplats för Porsche Carrera Cup vid fyra tillfällen. Banan fanns med redan premiärsäsongen 2004. Då gästade danske Formel 1-föraren Nicolas Kiesa mästerskapet och vann det inledande heatet. Jyllandsringen ingick i kalendern även åren 2005, 2010 och 2011.
– Sedan Porsche Carrera Cup senast deltog på FDM Jyllandsringen 2011 har stora förändringar skett. Depåområdet har utökats men framför allt har byggnader med VIP-faciliteter, mötesrum och lokaler för tävlingsledning tillkommit. Banan är densamma, men med uppgraderad säkerhet, säger Jesper Ørskov Nielsen, administrativ chef på FDM Jyllandsringen och fortsätter:
– Vi är glada att välkomna Porsche Carrera Cup och Porsche Sprint Challenge till FDM Jyllandsringen. Vi hoppas att mästerskapens deltagande, i kombination med Porsche Danmarks aktiviteter, kan bidra till att skapa ett större intresse för den här tävlingen som främst bestått av historiska bilar.

Tolv race på sex banor
Jyllandsringen blir säsongens tredje deltävling. Mästerskapet inleds på klassisk svensk racingmark, tidigare Formel 1-banan Scandinavian Raceway, 3-4 maj. Därefter väntar säsongens första av två tävlingsbesök på Gelleråsen Arena i Karlskoga: Gelleråsloppet 1-2 juni.
Jyllandsringen avgörs 29-30 juni innan mästerskapet återvänder till Karlskoga 16-17 augusti, den här gången för klassiska Kanonloppet. Porsche Carrera Cup avslutas därefter traditionsenligt med Porsche Festival på Rudskogen Motorsenter i Norge och Grande Finale på Mantorp Park i Östergötland. De deltävlingarna avgörs 6-7 respektive 20-21 september.
– Vi är nöjda med kalendern. För att få till en effektiv och praktiskt genomförbar säsong kör vi under 2024 race vid sex olika tillfällen och totalt tolv race, säger Anders Boqvist.
Drivecenter Arena saknas, men redan nu är det klart att banan i Fällfors återigen har en given plats i 2025 års kalender.
– Vi har ett bra samarbete med Drivecenter Arena och säsongen 2025 återvänder vi dit på Midnattssolsloppets klassiska datum helgen innan midsommar. För 2025 har vi, beroende på hur marknaden ser ut, dessutom preliminära planer på att växla upp och återgå till sju deltävlingar och 14 race, berättar Thomas Johansson.
Porsche Sprint Challenge Scandinavia kör under säsongen 2024 samma deltävlingar som Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Kalender 2024
Porsche Carrera Cup Scandinavia/Porsche Sprint Challenge Scandinavia

23-24 april: Roll-out, Gelleråsen Arena, Karlskoga
3-4 maj: Scandinavian Raceway, Anderstorp (Race 1-2)
1-2 juni: Gelleråsen Arena, Karlskoga (Race 3-4)
29-30 juni: FDM Jyllandsringen, Danmark (Race 5-6)
16-17 augusti: Gelleråsen Arena, Karlskoga (Race 7-8)
6-7 september: Rudskogen Motorsenter, Norge (Race 9-10)
20-21 september: Mantorp Park (Race 11-12)