Svårslagen Sundahl vann på nytt i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp

18 juni 2021, 19:45

Regerande mästaren Lukas Sundahl inledde Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp bäst. Från pole position vann smålänningen det första av helgens tre heat före Pontus Fredricsson och Hampus Ericsson. I ett stökigt race med flera avåkningar avancerade danske gästföraren Jan Magnussen till fjärde plats från startruta nio.

Lukas Sundahl är svårslagen på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Han visade det igen i säsongens andra deltävling. Efter ett starkt kval tog han starten från pole position och höll sedan undan för jagande konkurrenter.
– Min start kunde ha varit bättre, men racet i övrigt var helt okey. Det blev en ganska lugn resa, konstaterade Sundahl, som tack vara en ny fullpoängare har skaffat sig en ledning på 40 poäng inför lördagens båda race i Småland.
Pontus Fredricsson, som var närmast bakom Sundahl i kvalet, försökte verkligen utmana i starten.
– Jag gjorde en bra start och det blev riktigt tajt. Jag gjorde mitt bästa, men tyvärr lyckades jag inte ta mig förbi Lukas, säger Fredricsson, som medgav att han börjar tröttna på andraplatser.
Hampus Ericsson kom inte alls iväg som han hade hoppats från tredje ruta.
– En strulig start från min sida. Onödigt, det gör racet så mycket svårare, konstaterade han.
Emil Persson, som delade andra startled med Hampus Ericsson, bromsade på sig redan på det första varvet och hans avåkning startade en kedjereaktion i fältet. Thomas Karlsson, Hugo Andersson, prins Carl Philip – alla tog de vägen genom gruset i sandfållan och tappade positioner.
Ett par varv senare var det färdigt igen. I en incident hamnade norrmannen Roger Hermansen utanför banan där han rullade sin bil flera varv. Dessbättre klarade sig Hermansen utan allvarliga skador, men med bilen var det värre. Utsikterna för att han ska komma till start i morgon är i stort sett lika med noll.

Palltrion Sundahl, Fredricsson, Ericsson hade en ganska stor lucka till fjärdeplacerade Jan Magnussen i mål. Dansken var emellertid racets klättrare. Med sin erfarenhet lyckades han undvika att hamna i strul.
Bakom Magnussen tog Edvin Hellsten målflagg som femma före Christoffer Bergström, som därmed vann Masters Cup, klassen för amatörförare över 40 år. Bergström uppvaktades länge av Lars-Bertil Rantzow (tvåa i Masters Cup) och på slutet fick han försvara sig mot ovan nämnde Emil Persson för att slå vakt om sin sjätteplats.
Prins Carl Philip blev tionde man totalt och trea i Masters Cup.
Jämte Hermansen var det Hugo Andersson som deppade mest efter racet. Efter ett mindre lyckat kval, där han var tionde man, hade han ambitioner att avancera, men incidenten redan på det första varvet satte stopp för alla sådana planer.
– Jag försökte på innern, men där blev det stopp. Kanske var jag lite övertaggad, säger Andersson som med stukad bil fick nöja sig med en blygsam 13:e plats.
Med bara tre poäng på kontot tappade han från andra till sjätte plats i tabellen.