Svante Andersson i racingcomeback – hoppas på västgötateam i Porsche Sprint Challenge Scandinavia

11 november 2020, 14:03

Efter mer än tio års uppehåll gör entreprenören Svante Andersson från Vara racingcomeback. Att den kommer att ske i en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport och i nya Porsche Sprint Challenge Scandinavia är ingen tillfällighet. – Nej, jag gillar Porsche. Jag är Porschegubbe, säger Andersson med ett leende.

I Svante Andersson får Porsche Sprint Challenge Scandinavia en ganska unik deltagare. Av de förare som hittills anmält sig till den nya klassen är han den ende med egen racerbana. Men någon hemmafördel kommer Andersson inte få säsongen 2021. Kinnekulle Ring i Västergötland är nämligen ingen av banorna i premiärupplagans kalender.
– Men vem vet, kanske kan vi få serien till Kinnekulle Ring något annat år. Det hade varit jättetrevligt. Vi håller på och renoverar och bygger om på anläggningen, men 2022 tror jag att vi kan vara redo för det, säger Andersson.

Det var i fjol som Svante Andersson, genom Stenhaga Invest AB, förvärvade Kinnekulle Ring. I företagsgruppen ingår totalt 70 bolag. Förutom Kinnekulle Ring finns det ytterligare ett med tydlig koppling till Anderssons bil och motorsportintresse: Bilkompaniet i Tråvad. Det grundades av Andersson 1993 och har specialiserat sig på sport-, lyx- och entusiastbilar. Bilkompaniet har kunder från hela Europa.
– Bilar och racing är mitt stora intresse och på senare år har det blivit mer och mer körning. Jag tycker det är fantastiskt roligt att vara på banevent och att få köra tävlingar kommer att bli extra trevligt.

Trackdays, både utomlands och i Sverige, har det blivit en hel del för Andersson, men för att hitta honom i en resultatlista från en racingtävling får vi gå några år tillbaka i tiden. Noga räknat till 2008.
– Jag har inte mycket racingerfarenhet utan har kört mest för husbehov, men till säsongen 2006 var vi ett gäng kompisar som köpte var sin Porsche Boxster, byggde om dem lite och ställde upp i Roadsport B. Vi var fem från början, men en skrotade redan innan premiären. Men vi var i alla fall fyra som körde och en var min kusin Krister Andero, berättar Andersson.
Krister tävlar sedan flera säsonger tillbaka i Porsche Carrera Cup. I år nådde han sin hittills största framgång i mästerskapet då han vann sin klass, Masters Cup, i ett av racen på Scandinavian Raceway i Anderstorp.
Svante Andersson medger att även han sneglat mot Porsche Carrera Cup Scandinavia, men tidsmässigt passar Porsche Sprint Challenge honom bättre. Just nu i all fall.
– Jag kan ha svårt att vara borta för många helger eftersom jag har lite andra intressen också. 2021 är bland annat tanken att jag ska ta helikoptercertifikat och då blir det mycket läsning med det, säger Andersson som emellertid ser fram emot att få komma ut och tävla igen.
Säsongerna (2006-2008) i Roadsport B var läraktiga och innehöll också en del framgångar. Bästa raceplaceringarna, två andraplatser, nådde Andersson 2007.
– Det ska verkligen bli jättekul att tävla igen. Trevligt och avkopplande, säger Andersson, som självklart också har ambitioner med sitt deltagande i Porsche Sprint Challenge Scandinavia.
– Men får ju försöka. Jag ska göra mitt bästa, det lovar jag, säger han.

Svante Andersson var med och testade Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport i Anderstorp i september månad. Men han var inte ensam västgöte som provkörde bilen då.
– Nej, det var fler som testade och det finns personer här i trakten som jag tror skulle kunna tänka sig att vara med.
• Kan det rent av bli ett västgötateam?
– Förhoppningsvis. Någon eller några bilar till tror jag att det blir från vårt gäng.