Supercupchans för Ericsson i Porsche Motorsports shoot-out

19 november 2021, 10:45

Kommande vecka kör Hampus Ericsson Porsches shoot-out på Motorland Aragon i Spanien. Tillsammans med elva förare från åtta andra Carrera Cup-mästerskap ska Hampus göra upp om en delfinansierad styrning i Porsche Mobil 1 Supercup 2022. – Det är bara att ge allt och se hur långt det räcker, säger 19-åringen från Kumla.

Hampus Ericsson gjorde en stark andrasäsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Han blev tvåa bakom Lukas Sundahl i tabellen och bokfördes bland annat för tre racesegrar, hans första i mästerskapet.
Insatsen gjorde att organisationen för Porsche Carrera Cup Scandinavia nominerade honom till Porsches årliga shoot-out, som är en del av Porsche Motorsports juniorprogram.
På måndag landar Hampus i Spanien där tre intensiva dagar väntar honom och de andra utvalda förarna.
– Jag har hyfsad bra koll på vad vi ska göra. På tisdag väntar bland annat fysträning och intervjuer, säger Hampus.

Laddar i Frankrike
Onsdag och torsdag släpps förarna ut på banan. Testerna kommer att ske i nya Porsche 911 GT3 Cup (992), som introduceras i det skandinaviska Carrera Cup-mästerskapet 2022. Många av förarna Hampus ska konkurrera med har redan tävlat i bilen en säsong.
Själv har närkingen ännu ingen erfarenhet av 992:an, men det ska han råda bot på redan nu i helgen.
– Jag åker till Frankrike och kör en tvådagarstest på Paul Ricard med Fragus Motorsport. Det känns viktigt att jag får bekanta mig med bilen och därmed få någon slags trygghet att ta med när jag sätter mig i bilen på shoot-outen, säger Hampus, som faktiskt varit på Motorland Aragon vid ett tillfälle tidigare.
– Jag var där och testade formelbil för jättelänge sedan. Jag har banan i huvudet, men i övrigt minns jag inte jättemycket, bara att det är som en öken runt om.
Som förberedelse inför äventyret i Spanien har Hampus fystränat som vanligt. Han har dessutom haft samtal med Robin Hansson och Johan Kristoffersson, som båda varit med på tidigare shoot-outer.
– Genom dem har jag fått en god uppfattning om vad som väntar. Det tror jag kan vara till stor hjälp.

Tuff konkurrens
Hampus Ericsson åker till Spanien med den självklara inställning att göra sitt yttersta för att lyckas. Samtidigt är han medveten om att han ställs mot många duktiga förare vars erfarenhet av den här typen av bana, och inte minst bilen, är betydligt större än hans.
I listan över uttagna förare finns bland annat tysken Laurin Heinrich, som under säsongen slutade på fjärde plats i såväl Porsche Mobil 1 Supercup som Porsche Carrera Cup Tyskland.
– Min målsättning är att jag ska lära mig så mycket som möjligt och samla på mig erfaren. Det är bara att ge allt och se hur långt det räcker, säger Hampus som är bekant med åtminstone en av sina blivande konkurrenter.
Det är britten Sebastian Priaulx, son till trefaldige WTCC-mästaren Andy Priaulx. I år vann Seb, som han kallas, Porsche Carrera Cup North America. 2018 tävlade han och Hampus mot varandra i det brittiska F4-mästerskapet.
– Kul att träffa honom igen, och roligt att det går bra för honom i USA. Vi följer och stöttar varandra på social medier. Förutom Seb känner jag igen de båda italienarna. Jag tror att jag har kört mot dem i gokart.

Kan överraska
Utan mer än ett par dagars erfarenhet av nya Porsche 911 GT3 Cup (992) är det givetvis en tuff uppgift som väntar Hampus på Motorland Aragon. Samtidigt har han allt att vinna, kan slå lite ur underläge och överraska.
– Om jag skulle bli uttagen skulle det såklart innebära ett stort steg i min karriär. Att köra Supercupen, som är ett av målen jag har i karriären, vore grymt coolt, säger han.
Hampus Ericsson är den sjunde föraren från Porsche Carrera Cup Scandinavia som blivit uttagen till Porsche Motorsports shoot-out för unga, talangfulla förare. Förutom ovan nämnda Robin Hansson (2019) och Johan Kristoffersson (2012, 2013) har Oscar Palm (2014), Mikkel O Pedersen (2015), Philip Morin (2016, 2017) och Lukas Sundahl (2018) varit det skandinaviska Carrera Cup-mästerskapets representanter.
Det skulle ha varit minst en till, men på grund av Coronapandemin ställdes eventet in förra året.

Tolv förare från åtta länder
Här är hela listan över de förare som tagits ut till Porsche Motorsport Junior Programme Shoot-out på Motorland Aragon i Spanien 22-25 november.
Cooper Murray, 20 år, Australien.
Huub van Eijndhoven, 21 år, Holland.
Enzo Elias, 19 år, Brasilien.
Laurin Heinrich, 20 år, Tyskland.
Marvin Klein, 22 år, Frankrike
Lorcan Hanafin, 18 år, Storbritannien.
Harry King, 20 år, Storbritannien.
Alessandro Giardelli, 19 år, Italien
Marzio Moretti, 19 år, Italien.
Sebastian Priaulx, 20 år, Storbritannien.
Kay Van Berlo, 20 år, Holland.
Hampus Ericsson, 19 år, Sverige.

Fakta
Hampus Ericsson

Född: 14 mars 2002
Hemort: Kumla
Klubb: SMK Örebro
Team: Fragus Motorsport
Carrera Cup-historik:
2021: Tvåa i mästerskapet (3 segrar)
2020: Femma i mästerskapet
2019: Gästförare