Sundahl vill förlänga sin supersvit när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästar Anderstorp

17 juni 2021, 09:16

De fyra senaste säsongerna har Lukas Sundahl vunnit sex av nio race på Scandinavian Raceway. I övriga tre har han varit tvåa. Ska den regerande mästaren förlänga den makalösa sviten när Porsche Carrera Cup Scandinavia är tillbaka i Anderstorp 18-19 juni? En annan fråga är om mästerskapstvåan Hugo Andersson upprepa sin insats från i fjol då han däckade konkurrenterna och faktiskt snuvade Sundahl på en av segerpokalerna?

Lukas Sundahl svarade för en hundraprocentig insats i premiären på Ring Knutstorp för sex veckor sedan. Dubbla heatsegrar och maximala bonuspoäng för såväl pole position som snabbaste varv. En mästerlig säsongsstart minst sagt.
Nu väntar Scandinavian Raceway, mästarens hemmabana. Men även om Lukas kommer från Växjö är inte den tidigare Formel 1-banan i Anderstorp hans favorit i kalendern. Men det har inget med resultat att göra, för det finns ingen annan bana Lukas har haft lika stora framgångar på. Sedan 2017 är hans placeringsrad i Anderstorp 1-2-1-2-1-1-1-2-1!
Sex segrar och tre andraplatser! En helt osannolikt facit.
– Ja, det är rätt okey, men jag vet egentligen inte varför det gått så bra just där.
Ärligt talat tycker jag att banan i Anderstorp är rätt tråkig, men det stämmer att det är den vi lyckats bäst på de senaste säsongerna, säger Lukas och tillägger:
– Och jag har självklart för avsikt att förlänga den sviten kommande helg. Det är i alla fall planen.

Däckade konkurrenterna
Hugo Andersson svarade också för en stark premiärinsats i Skåne. Dubbla tredjeplatser gav 34 poäng och en andraplats i tabellen. Till Anderstorp återvänder Hugo mer än gärna. Det var nämligen på Scandinavian Raceway han under fjolåret nådde sin hittills största framgång i Porsche Carrera Cup Scandinavia. I ett minnesvärt race däckade bokstavligt talat 19-åringen från Täby konkurrenterna. När alla andra rullade ut till det andra av de tre racen på regndäck chansade Hugo med slicks. Ett genidrag skulle det visa sig. Efter en lite halkig inledning började hans däckval betala sig i takt med att banan torkade upp. Hugo avancerade från tionde till andra plats och kunde i racets slutskede dessutom ta sig om ledande Lukas Sundahl och ta sin första seger i mästerskapet.
Hugo Andersson är därmed en av bara tre förare som lyckats besegra Sundahl på Scandinavian Raceway de fyra senaste säsongerna. Övriga två är Oscar Palm och IndyCar-stjärnan Felix Rosenqvist.
– Målsättningen inför årets deltävling är definitivt podium och jag ska självklart försöka klämma in åtminstone en seger, säger Hugo inför återkomsten till Småland.

Kommer ge allt
Men att besegra Lukas Sundahl är uppenbarligen inte lätt. Speciellt inte i Anderstorp.
– Lukas är svår att rå på och det är många som ställer sig frågan hur man ska göra för att slå honom. Helst ska man kvala bättre än vad han gör. Lyckas man inte med det måste man ta sig om honom så fort som möjligt i racet, vara rak på sak och försöka sätta honom ur spel. Går inte det kommer han in i sitt mode. I ledning är han fruktansvärt jämn och gör inga misstag, säger Hugo.
Uppgiften att besegra Lukas Sundahl är svår, men inte omöjlig. Det är i alla fall Hugo Anderssons övertygelse.
– Det ska gå. Kan han köra så fort borde vi andra också kunna det. Jag kommer verkligen att ge allt och fokusera så mycket som möjligt för att upprepa segern från i fjol. Mitt mål är aldrig att vara best of the rest, jag vill vara bäst och mäter mig därför mot Lukas, inte den som är tvåa, säger han.

Sugna på revansch
I tabellen skuggas Hugo Anderson av Emil Persson, som i sin tur har Edvin Hellsten närmast efter sig. Båda svarade för bra prestationer på Ring Knutstorp, även om Hellsten självklart hade hoppats på ett något bättre resultat med tanke på hans starka finalprestation på samma bana i fjol höst.
Hampus Ericsson är tabellfemma, en placering han trillade ner till sedan han som tvåa i det andra racet fått ett tidsstraff i samband med målgång och därmed slutade som besviken sexa i stället.
Besviken efter premiären var även fjolårstvåan Pontus Fredricsson, som efter en fin andraplats i det första heatet tvingades bryta det andra. Med sina 20 poäng är Fredricsson redan 34 poäng efter Lukas Sundahl.
Räkna med att både Ericsson och Fredricsson kommer rejält revanschsugna till Anderstorp.