Sundahl och Hansson konkurrenternas favoriter i Porsche Carrera Cup Scandinavia

02 maj 2019, 09:59

Under testdagen på Gelleråsen Arena skiljde det bara nio tusendelar mellan dem. I förarnas och teamchefernas egen omröstning om vem som blir mästare 2019 är marginalen lika liten. Det råder ingen tvekan om att de hetaste titelkandidaterna i Porsche Carrera Cup Scandinavia är Lukas Sundahl och Robin Hansson. Men det är en duo som faktiskt fokuserar lika mycket på racesegrar som titeln. Kanske kan det öppna vägen för någon annan i det 24 man starka startfältet?

3-4 maj inleds den 16:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia. Premiären avgörs på Ring Knutstorp i Skåne. Till banan strax utanför Kågeröd kommer Lukas Sundahl från Växjö som regerande mästare. Och knapp favorit även till årets titel.
När samtliga förare och teamchefer fick möjlighet att tippa utgången av årets mästerskap var det lika många som trodde på Lukas och Robin som mästare, men antalet andraplatser avgjorde omröstningen till smålänningens fördel.
Att det skulle bli en duell mellan de båda hade Lukas på känn. Efter testen på Gelleråsen Arena, där han toppade resultatlistan nio tusendelar (!) före Robin, sa han:
– Det känns som om det här kan bli en fight mellan mig och Robin, men man vet aldrig vad de andra hittar på. De är också snabba och på testen i Karlskoga var det tätt tidsmässigt i toppen.

Fredricsson trea
Mellan Sundahl och Hansson var det extremt tight, men faktum är att de tio snabbaste förarna var inom en sekund. Dessutom noterades tolv stycken för en varvtid under 1.05 vilket var anmärkningsvärt.
Pontus Fredricsson, teamkompis med Robin Hansson i Fragus Motorsport, var trea på testen och röstas även fram till bronset i mästerskapet, knappt före norrmannen, fjolårstrean, Roar Lindland.
Förarnas och teamcheferna topp 5-lista avslutas av Anton Marklund, norrlänningen som kombinerar sitt tävlande i Porsche Carrera Cup Scandinavia med full säsong i rallycross-VM.

Robin tror på Lukas
Göteborgaren Robin Hansson, som gör comeback i mästerskapet efter ett års uppehåll, har inget emot att Lukas Sundahl är knapp favorit. Faktum är att han själv tippar Lukas som etta. Åtminstone i premiären.
– Jag tror att Lukas vinner i helgen, säger han, men förnekar att uttalandet syftar till att sätta den regerande mästaren under press.
– Absolut inte, men han har varit överlägsen på Knutstorp och får han inte ihop påsen till helgen så blir jag förvånad.
Historiskt har Hansson haft betydligt svårare att övertyga i Skåne.
– Som förare har man vissa banor som man har svårt att bli kompis med. För mig är Ring Knutstorp är en sådan, konstaterar han.
Lukas tar lätt på favoritskapet.
– Sedan jag började köra Porsche har det gått bra på Ring Knutstorp. Om det beror på att min körstil passar Porschen, eller om jag bara kommit på hur man ska göra med den bilen på en knixig bana som Ring Knutstorp vet jag inte. Vi får se hur det blir i år, men Robin kan nog bli farlig där nere också.

Racesegrar hägrar
Hansson, som kör för storsatsande familjeteamet Fragus Motorsport, är tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia för att vinna. Men inte i första hand titeln. På frågan ”Racesegrar eller mästerskapsguld?” svarar han utan någon som helst tvekan:
– Racesegrar!
När samma fråga ställs till Växjösonen Sundahl blir svarat nästan det samma.
– Båda. För ett år sedan kanske jag hade svarat racesegrar. Jag vill inte vara en som vinner mästerskapet med minst segrar eller inte någon seger över huvud taget utan jag vill ju vinna mästerskapet med så många segrar som möjligt. Självklart är det viktigt att ta sig i mål, men jag vill inte åka hem titeln på ett bananskal. Jag vill helst vinna varje race, säger han.

Tuffa dueller att vänta?
Sundahl och Hansson har tävlat mot varandra i Porsche Carrera Cup Scandinavia i tre säsonger (2015, 2016, 2017). Trots det har de ännu inte fightats på allvar mot varandra varken på banan eller i tabellen.
Får man tro deras kollegor i mästerskapet kommer det att bli betydligt mer av den varan i år.
– Säkert och jag räknar med att det kan bli ganska tuffa dueller. Även om man kanske får passa sig i vissa lägen så ser jag fram emot det. Det ska bli kul, säger Sundahl.

Wild and crazy
Hansson är känd för sin snabbhet men också för en offensiv inställning bakom ratten. Åtminstone kännetecknade det honom senast han var med i PCCS, säsongen 2017.
– På ett år tappar man mycket rutin och eftersom jag är lite wild and crazy så lär det väl bli lite 2015 över min körning tills jag hittar tillbaka till hur det var. Åtminstone är jag rädd att det är den körningen som kommer fram på Knutstorp i alla fall. Sedan år vi se vad som händer, säger Robin och ler.
Hanssons entré i mästerskapet 2015 gick knappast någon förbi. Han drog in som en virvelvind och utmanade etablerade toppförare som exempelvis Johan Kristoffersson och Jocke Mangs.
– Om jag ska beskriva min körning 2015 så kan jag väl säga att jag var mer på då. Jag körde stenhårt och gav mig in i varje fight jag kunde.

Anmälningslista Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019
Nr Namn Team Hemort

1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, Växjö
5. Roger Hermansen, Hermansen Racing, Skien, Norge (A)
7. Johan Andersson, Fragus Motorsport, Göteborg (M)
9. Thomas Karlsson, Mtech Competition, Ullared (M)
10. Krister Andero, Prido Racing, Falköping (M)
11. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, Huddinge
12. Roar Lindland, Porsche Performance Team Norway – WestCoast Racing, Lyngdal, Norge
14. Robin Hansson, Fragus Motorsport, Göteborg
21. Magnus Öhman, Mtech Competition, Solna (M)
27. Edvin Hellsten, Nova Racing, Hovås (A)
28. Johan Westergård, Sundahl Racing, Vasa, Finland (A)
29. Tom Nylund, Sundahl Racing, Saltsjö-Boo (A)
39. Hugo Andersson, PWR Racing Customer Team, Täby (A)
42. Christoffer Bergström, Team Pampas, Stockholm (M)
44. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, Göteborg
47. Fredrik Ros, Steber Racing, Solna (A)
51. Ole William Nærsnes, Jaffa Racing, Horten, Norge
59. Lars-Bertil Rantzow, Mtech Competition, Båstad (M)
60. Franck Århage, Århage Motorsport, Katrineholm (A)
69. Hugo Nerman, WestCoast Racing, Helsingborg
84. Paul Blomqvist, Marklund Motorsport, Auckland, Nya Zeeland (A)
92. Anton Marklund, Marklund Motorsport, Boliden
95. Patrik Skoog, PFI Racing, Torshälla (A)
101. Emil Heyerdahl, Team Greenpower, Bjørkelangen, Norgen (A)

A = Porsche Approved Cup. Förare som tävlar med 991 I.
M = Approved Cup. Förare över 40 år som tävlar med 991 II.

Porsche Carrera Cup Scandinavia i Viaplay och Viasat Motor
Lördag 4 maj

Viaplay kl 11.00-11.45: Uppsnack och Race 1 live.
Viaplay kl 14.30-15.30: Uppsnack och Race 2 live.
Sändningarna är tillgängliga på Viaplay i 48 timmar. Racen eftersänds i Viasat Motor.

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia
Ring Knutstorp 3-4 maj
Fredag 3 maj

Kl 11.20: Test (30 min)
Kl 14.55: Kval, Q1 (17 min)
Kl 15.22: Kval, Q2 (8 min)

Lördag 4 maj
Kl 11.17: Race 1 (20 min)
Kl 14.52: Race 2 (20 min)