Sundahl, Fredricsson och Hellsten på pallen efter första racet i Karlskoga

15 augusti 2020, 12:42

Lukas Sundahl vann det första heatet i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen Arena. Efter att ha blivit utmanad i de inledande kurvorna stack han ifrån konkurrenterna och vann enkelt före Pontus Fredricsson. Trea var Edvin Hellsten som därmed tog sin första pallplats i mästerskapet.

Trots pole position var inte Sundahl snabbast till den första kurvan. Det var i stället Hampus Ericsson, som var supersnabb ur blocken från sin fjärde startposition.
– Men han var sen på bromsen så jag lyckades ta tillbaka ledningen redan i den andra kurvan. Efter det blev det fight mellan flera förare bakom och jag kunde få en lucka, sa Sundahl som sedan aldrig bjöd in någon i matchen.
– Det är aldrig enkelt, men jag fick luckan tidigt och sedan handlade det om att förvalta den.

Bakom Sundahl bjöds det en härlig kamp om de resterande pallplatserna. Ericsson hade kommandot i inledningen, men skuggades av Pontus Fredricsson och Edvin Hellsten. Några varv in i racet fick kumlasonen retirera.
– Hampus bromsade tidigt i Ejes kurva och då kunde jag ta mig om, konstaterade Fredricsson som också blev tvåa över mållinjen.
I samband med omkörningen blev Ericsson lite vid och då passade även Edvin Hellsten på att ta sig förbi och ta sin första pallplats i PCCS-karriären.
– Inledningsvis hamnade jag i en för mig klassisk position som fyra, men jag kunde haka på och låg lite och avvaktade bakom Ericsson och Fredricsson. När sedan chansen dök upp tog jag den, sa en glad Hellsten.

Fjärdeplatsen var Hampus Ericssons bästa hittills i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Självklart hade han hoppats på mer med tanke på den fina inledningen i racet, men insatsen var ändå ett steg i rätt riktning för den unge debutanten.
Desto gladare var loppets femma, Masters Cup-vinnaren Christoffer Bergström, som avancerade två placeringar från sjunde startruta. Bergström var till och med uppe i rygg på Hampus Ericsson i ett skede i racet, men valde att inte attackera och äventyra årets första klasseger,
– Vis av tidigare erfarenhet tänkte jag till, log en mycket belåten Bergström, som närmast efter sig hade Masterskollegorna Magnus Öhman och prins Carl Philip. Prinsen svarade för en mycket stark prestation. På grund av ett tekniskt fel under fredagens kval tvingades han nämligen starta sist – från 15:e position. Ändå lyckades han avancera ända till sjunde plats och i slutet av racet höll han dessutom undan för en jagande Hugo Andersson.

Av gästförarna, Christina Nielsen och Emil Öhman, lyckades den förstnämnda bäst med en tiondeplats. Öhman var visserligen före över mållinjen, men han fick ett tidstillägg på tio sekunder efter en onödigt tuff omkörning av just Nielsen.

Robin Hansson, som kvalade tvåa i fredagens kval och som hade andra startruta, lämnade ett sent återbud och kom inte till start.


Resultat race 1.

1. Lukas Sundahl, Sundahl Racing, 21:29.920
2. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, +3.349
3. Edvin Hellsten, Nova Racing, +8.560
4. Hampus Ericsson, Mtech Competition, +10.174
5. Christoffer Bergstrom (M), Team Pampas, +13.816
6. Magnus Öhman (M), Mtech Competition, +15.622
7. Carl Philip Bernadotte (M), Mtech Competition, +27.210
8. Hugo Andersson, Steber Racing, +27.699
9. Thomas Karlsson (M), Mtech Competition, +28.565
10. Christina Nielsen (G), Mtech Competition, +34.791
11. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, +40.749
12. Patrick Rundquist (A), Steber Racing, +41.033
13. Krister Andero (M), Prido Racing, +43.400
14. Emil Öhman (G), Fragus Motorsport, +44.299
DNS. Robin Hansson, Fragus Motorsport, +DNS