Stark topp och bredd i jubileumsupplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia

27 april 2023, 10:07

Topp fem i fjolårets mästerskap och en riktigt het och erfaren nykomling. Anmälningslistan till den 20:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia ser spännande ut. – Nivån är minst lika hög som i fjol och av försäsongstesterna att döma kan det här vara det tidsmässigt tightaste startfältet någonsin, säger Thomas Johansson, mästerskapets Sporting Director.

Regerande mästaren och SM-guldvinnaren Lukas Sundahl, mästerskapstvåan Ola Nilsson och bronsmannen Emil Persson.
Alla är de tillbaka för att göra upp om årets jubileumstitel och ett SM-guld i Porsche Carrera Cup Scandinavia, som startar på Scandinavian Raceway i Anderstorp 12-13 maj.
Men i anmälningslistan återfinns bland andra även fjolårsfyran Hampus Ericsson och 2022 års ”Rookie”, Marcus Annervi.
Samtliga har tidigare vunnit race i Porsche Carrera Cup Scandinavia – och vill självklart göra det igen.

Vill kopiera brorsan
Nykomlingen Daniel Roos räknas också till titelkandidaterna i mästerskapet. Andra varvtid bakom Hampus Ericsson i ”genrepet” på Mantorp Park 19-20 april säger allt om hans kapacitet.
34-åringen från Njurunda har stått som racevinnare och varit framgångsrik i många mästerskap i karriären. Nu vill han lyckas även i Porsche Carrera Cup Scandinavia, precis som storebror Fredrik som vann mästerskapet 2005 och 2006.
– Ovan nämnda är de förare som på förhand ser hetast ut, men unga killar som exempelvis Robin Knutsson och Gustav Bergström vill säkert också vara med och konkurrera högt upp, liksom självklart erfarne och meriterade dansken Jan Magnussen, säger Thomas Johansson.

Snabba Pro Am-förare
Flera av fältets Pro Am-klassade förare har också kapacitet för placeringar på resultatlistornas övre halva.
– Mikael Karlsson, Oscar Löfquist, Thomas Karlsson och Christoffer Bergström övertygade alla med riktigt bra varvtider i Östergötland förra veckan.
Thomas Johansson är också imponerade av utvecklingen på nykomlingarna Mattias Kjellin och alpinikonen Aksel Lund Svindal.
– Speciellt Kjellin. Han var över sex sekunder från täten på det första passet på Mantorp Park och krympte sedan avståndet varje gång han var ute på banan. I det sjunde och sista var han mindre än tre sekunder efter. Det är riktigt bra och visar att årets startfält har förutsättningar att bli det tidsmässigt jämnaste någonsin i mästerskapet.

18-20 bilar
19 förare är anmälda till Porsche Carrera Cup Scandinavia 2023. Av dem ingår nio även i nya Pro Am-mästerskapet för startfältets något äldre förare.
– Vi kommer att ligga på mellan 18-20 startande bilar i våra sju deltävlingar. Några förare kommer inte att köra samtliga race och dessutom jobbar fortfarande något team med att fylla platsen i en av sina bilar, säger Johansson och tillägger:
– Startfältets storlek är bra med tanke på att mästerskapet i år är begränsat till Porsche 911 GT3 Cup (992). Generation två av föregångaren, 991, ingår från och med den här säsongen i vår supportklass Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Där har inte mindre än nio förare valt att tävla i just en Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Totalt lockar båda mästerskapen närmare 35 bilar.

Anmälda förare Porsche Carrera Cup Scandinavia 2023
Startnummer, namn, team

#1 Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing
#9 Thomas Karlsson, Mtech Competition (Pro Am)
#14 Daniel Roos, Fragus Motorsport
#17 Gustav Bergström, M3G Motorsport
#20 Ola Nilsson, Mtech Competition
#21 Kjelle Lejonkrans, Race Team Gelleråsen – By AFR (Pro Am)
#22 Albin Wärnelöv, Micke Kågered Racing (Pro Am)
#23 Jan Magnussen, Porsche Experience Racing
#31 Hampus Ericsson, M3G Motorsport
#32 Robin Knutsson, WestCoast Racing
#42 Christoffer Bergström, Pampas Racing AB (Pro Am)
#43 TBA, WestCoast Racing
#44 Hampus Hedin, Fragus Motorsport (Pro Am)
#45 Emil Persson, M3G Motorsport
#48 Mikael Karlsson, Micke Kågered Racing (Pro Am)
#61 Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen – By AFR
#82 Aksel Lund Svindal, Porsche Experience Racing (Pro Am)
#85 Mattias Kjellin, Kjellin Motorsports (Pro Am)
#91 Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports (Pro Am)
#92 Anton Marklund, Porsche Experience Racing