Spännande medaljstrid att vänta när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutas på Mantorp Park

30 september 2021, 14:23

Grande Finale på Mantorp Park 1-2 oktober. Nu ska medaljerna bakom redan klare mästaren Lukas Sundahl fördelas i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Inför de avslutande racen i Östergötland är det klar fördel Hampus Ericsson i kampen om silvret. Mellan trean Edvin Hellsten och fyran Emil Persson skiljer det bara en enda poäng.

34 poäng har Hampus Ericsson till godo på Edvin Hellsten och Emil Persson inför avgörandet på Mantorp Park. Ett bra utgångsläge för 19-åringen från Kumla som utvecklats mycket under sin andra säsong i mästerskapet. Han har stått på pallen i alla deltävlingar utom en och har hittills kört till sig tre segrar, en andraplats och en trio tredjeplaceringar.
Ericsson, som inför den här säsongen bytte team till Fragus Motorsport, har verkligen övertygat och förutsättningarna för att han ska lyckas slå vakt om andraplatsen är goda. 20 poäng till i finalen räcker för att ingen ska kunna hota honom eller snuva honom på de 100.000 kr som en andraplats i mästerskapet ger.
– Det vore kul om vi kunde ta andraplatsen och det är givetvis målsättningen. Men allt kan hända, jag kan få motorproblem, köra av eller vad som helst, så det är bara att ladda ordentligt som vanligt, säger Ericsson som inte bara kommer att köra för att säkra de sista, avgörande poängen.
– Nej, jag kommer givetvis att göra allt för att vinna racen, men jag kommer inte att göra något dumt, säger han.

Tuff bronsduell
Om Hampus Ericsson är storfavorit till silvret är kampen om tredjeplatsen – och 50.000 kr – en helt öppen historia. Fjolårstrean Edvin Hellsten från Göteborg är bronsman i nuläget, men tätt bakom sig har han värmlänningen Emil Persson, årets nykomling som bara har en enda pinne upp till Hellsten.
Edvin Hellsten hade en lite trög inledning på mästerskapet, men sedan han slog till med sin första seger i deltävlingen i Falkenberg har det gått allt bättre. Med två andraplatser och tre fjärdeplaceringar i de senaste fem racen har Nova Racing-föraren avancerat i tabellen och återfinns på tredje plats inför avgörandet.
– Vi kommer till finalen med ett bra resultat på Rudskogen bakom oss. I Norge gjorde vi en del justeringar på bilen till kvalet vilket gav mersmak. Förhoppningsvis funkar den metoden även på Mantorp Park, säger Edvin, som säger så här om hur mycket fokus han kommer att ha på Persson i finalen.
– Inte överdrivet mycket faktiskt. Jag kommer att försöka köra på som i tidigare deltävlingar, fokusera på mitt och så får de andra sköta sitt. Jag har inga andra strategier än att bara försöka ha roligt, prestera och njuta av säsongens sista deltävling.

Vill kvala bättre
Emil Persson, teamkompis till Hampus Ericsson i Fragus Motorsport, kan blicka tillbaka på en stabil premiärsäsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Sex pallplatser och totalt tio placeringar bland de fem främsta vittnar om klass. Tyvärr tvingades Persson bryta det första heatet i hemmatävlingen på Gelleråsen Arena, en plump i protokollet som gjorde att han tappade greppet om andraplatsen i tabellen. Senast på Rudskogen Motorsenter var han efter Hellsten i två av tre heat vilket innebär att han ”bara” är fyra inför epilogen.
– Jag får helt enkelt steppa upp och åka fortare i finalen för att återta den där pallplatsen, säger Persson, som i stort sett är nöjd med vad han presterat.
Samtidigt känner han att det finns saker att utveckla och förbättra.
– Vi har haft bra racefart under hela säsongen, men det jag måste jobba vidare med är att få till kvalen. Där har jag inte lyckas utnyttja de nya däcken så mycket som jag borde göra egentligen.
Att han inte kört sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II) på finalarenan bekymrar honom inte så mycket.
– Jag gillar Mantorp Park och har åkt fort där i andra klasser tidigare. Så vi ska nog få till det den här gången också, säger han optimistiskt.

Mot dubbla titlar
I Masters Cup, klassen för förare över 40 år, har Christoffer Bergström stor guldchans inför avgörandet. Bara fyra poäng skiljer honom från titeln med två race kvar att köra. Stockholmaren kommer med stor sannolikhet att avsluta säsongen som dubbel mästare. Tillsammans med seriens dominant, Lukas Sundahl, toppar nämligen Bergström även teammästerskapet där en prischeck på 150.000 kr väntar på mästarna.
Årsnya teamkonstellationen Sundahl-Pampas Racing behöver 14 poäng till för att fullborda en unik grand slam – seger i Porsche Carrera Cup Scandinavia, seger i Masters Cup och seger i teammästerskapet.
– Vi har gjort en jättebra säsong och utgångsläget inför finalen kan vi inte klaga på, säger teamchefen Per Sundahl som emellertid inte tar ut några titlar i förskott.
– Ingenting är klart förrän det är klart, konstaterar han.

Tre race i två kanaler
Det blir sändning i såväl Viaplay som V Sport Motor när Porsche Carrera Cup och Porsche Sprint Challenge avslutas på Mantorp Park 2 oktober.
Båda Porsche Carrera Cup-racen visas live och det samma gäller för det andra och avslutande heatet i Porsche Sprint Challenge.
Tidsschema för sändningarna från Mantorp Park, som kommer att kommenteras av Robin Nilsson, Janne Blomqvist och Björn Wirdheim, är som följer lördag 2 oktober:
Kl 11.00: Race 1 Porsche Carrera Cup.
Kl 13.30: Race 2 Porsche Sprint Challenge.
Kl 14.30: Race 2 Porsche Carrera Cup.