Spa-Francorchamps passar Pontus Fredricsson – ny tävling i Porsche Mobil 1 Virtual Edition i dag

25 april 2020, 08:10

En plats bland de tio främsta hägrar på nytt för Pontus Fredricsson inför dagens deltävling i Porsche Mobil1 Supercup Virtiual Edition. Efter Barcelona och Silverstone ställs Fredricsson och de andra förarna i mästerskapet inför nästa utmaning: den virtuella kopian av en av världens bästa Grand Prix-banor, Circuit de Spa-Francorchamps, i Belgien. – Där har jag tävlat många gånger vilket jag självklart har en viss nytta av nu, säger Fredricsson.

Pontus Fredricsson har lyckats ganska bra i de två första deltävlingarna i Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition. Han har varit stabil mellan 13:e och 18:e plats i de fyra race som hittills avgjorts.
Inför dagens deltävling i Belgien hyser han en viss förhoppning om att kunna slå nytt personligt rekord. En av orsakerna till det är att han känner sig hemma på banan.
– Jag har tävlat eller testat på Spa nästan varje år sedan 2014. Vi i Fragus Motorsport genomförde ett försäsongstest på banan förra året och 2016 körde jag en deltävling i Supercupen där. Jag vet exakt hur banan går och nu när jag ska köra den virtuella versionen kan jag redan från första varvet fokusera mig på att lära mig hur spelet fungerar på den. Det är skillnad jämfört med om man kommer till en bana man aldrig tävlat på tidigare. Då tar det några varv innan man hittar runt, säger Fredricsson.

Spa-Francorschamps är verkligen speciell. Layouten erbjuder delikatesser som den hårresande dubbelvänstern Pouhon, nästan-fullt-på-högsta-växeln-kurvan Blanchimont och framförallt mandomsprovet Eau Rouge. Racingvärldens värsta berg-och-dalbana. Varje varv accelererar förarna med full gas från krypfartshögern La Source, brant utför mot Eau Rouge. En kritisk vänster-höger med kraftfull kompression som sedan slungar förarna lika brant uppför mot det blinda vänster-krönet Raidillon och vidare ut på långa Kemmel-rakan.
– Den är rolig och frän i verkligheten, en cool upplevelse att köra, försäkrar Fredricsson.
I virtuell version är banan kanske inte riktigt lika spektakulär, men lik väl bjuder den deltagarna på många utmaningar.
– Det gäller att lära sig spelet på varje bana. Skillnaderna är stor. Att gå från en bana till en annan är lite som att köra två lika biltyper. Dessutom är Porschen känslig och lätt att göra misstag med.

I deltävlingen i England förra helgen lyckades Fredricsson undvika att bli indragen in någon startkrasch. Försiktighet i inledningen på racen är en strategi han kommer att hålla fast vid även över mästerskapets tredje deltävling.
– Men överlever man starten och de första kurvorna är det bara att gasa, säger han lite skämtsamt.
Att hålla sig på banan i e-sport är lika viktigt som i verkligheten. Ändå är det tydligt att det chansas betydligt mer från förarhåll i den virtuella världen.
– Så är det absolut. Det kostar inga pengar att krascha här, enda konsekvensen är att man kommer längre bak i fältet, konstaterar Fredricsson med ett leende.

En topp-tio-plats är Fredricssons mål på Spa. Helst skulle han vilja placera sig bland de nio främsta i något av racen. Då kan han nämligen stoltsera med bästa placering hittills av förarna i Fragus Motorsport. Teamkompisen Robin Hansson blev nämligen tionde man i det första heatet i premiären i Barcelona.
Hansson hade förhinder på Silverstone senast och missar dessvärre även racen på Spa. Men till den avslutande deltävlingen på Autodromo Nazionale di Monza den 16 maj är han förhoppningsvis med igen.

I Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition, som genomförs med gamingplattformen iRacing, deltar förare från Porsche Mobil 1 Supercup samt inbjudna gästförare. Konkurrensen är stenhård och hittills har Ayhancan Güven och Larry ten Voorde dominerat med två segrar och två andraplatser var. Deras dueller har varit minst sagt sevärda och de delar ledningen i tabellen.

Den här länken tar dig direkt till live-streamen från dagens simrace på Spa-Francorchamps: https://porsche.de/virtualPMSCSpa

Tidsschemat enligt följande:
Kl 16.00: Kval
Kl 16.20: Race 1
Kl 16.50: Warm-up
Kl 17.12: Race 2