Sju Carrera Cup-förare i kamp om segern i livesänd Porsche ROC Snow + Ice Challenge

28 januari 2022, 09:48

Räkna med prestigekamp när sju förare från Porsche Carrera Cup Scandinavia kickstartar vinterns stora Race Of Champions-festival vid Pite Havsbad nu på söndag. Lukas Sundahl, Hampus Ericsson, Edvin Hellsten, Pontus Fredricsson, Jan Magnussen, Anton Marklund och Emil Persson återfinns nämligen alla i det startfält som gör upp i det livesända specialeventet Porsche ROC Snow + Ice Challenge.

I år avgörs klassiska Race Of Champions för första gången på snö och is. Tävlingsplats är Sverige, Norrbotten och den frusna Bottenviken vid Nordens Riviera, Pite Havsbad.
Race Of Champions Snow + Ice den 5-6 februari är vinterns stora internationella motorsportevent med idel världsartister i startlistan. Stjärnspäckat är även Porsche Race Of Champions Snow + Ice Challenge, tävlingen som redan den 30 januari inviger den specialbyggda banan på havsisen. Totalt kommer åtta förare att kickstarta årets ROC-festival. Sju av dem har tävlat i Porsche Carrera Cup Scandinavia och sex är redan nu klara för start även i sommar.
Åttonde man i det starka startfältet är Le Mans-vinnaren och WEC-mästaren, tysken Marc Lieb.

Osäker mästare
Lukas Sundahl gör den 125 mil långa resan från Växjö till Piteå som regerande- och fyrfaldig mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Även om han yrkesmässigt bland annat kör snö under vinterhalvåret hemma i Småland har 25-åringen inte gjort många timmars iskörning i livet.
– Som 14-åring hade jag en Volvo 240 som jag åkte och sladdade med hemma på åkrarna under vintern. Det och en resa med Porsche Ice Experience till Åre för några år sedan är all erfarenhet jag har, säger Sundahl, som emellertid ser fram emot eventet i Norrland.
– Det ska bli spännande och skoj. Egentligen är det väl mest en rolig grej, men som alltid när man sitter bakom ratten vill man ju vara först över mållinjen. När jag kommer till en Carrera Cup-tävling vet jag att jag har en rätt god chans att vinna. Här har jag inte en aning om hur bra jag själv eller mina konkurrenter är. Jag kanske blir jättelångt efter de andra, jag har inte en aning, säger han och ler.

Marklund favorit
Sundahl sätter ingen som helst favoritstämpel på sig själv i tävlingen där förarna kommer att köra Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, bilen som används i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Favoritpressen lämnar han i stället över till Anton Marklund, rallycrossförare från Boliden med bland annat två EM-guld på meritlistan.
– Inte nog med att han är född och uppväxt på snö och is, genom rallycrossen har han kört åtskilliga mil på ett underlag där man ska sladda lite. Det här borde passa honom. Vi övriga tror jag kanske kommer att vara på samma nivå ungefär, säger Sundahl.

Lite nervös
Anton Marklund skruvar lite på sig när han får höra hur Sundahl, och kanske även andra konkurrenter, resonerar inför tävlingen i Piteå.
– Jag är nästan lite nervös över det här. Det stämmer ju att jag har kört hur mycket som helst på snö och is, men nu, under pandemin med alla driving experience-event som ställts in, så är det typ tre år sedan jag körde på is. Visst, jag är van att sladda från rallycrossen, men där har jag blivit programmerad att jag har fyrhjulsdrift och då är det bara att styra emot och hålla full gas om man får en fräck sladd. Jag är rätt säker på att den Porsche vi ska köra i Piteå inte alls kommer att gilla om man gör så, säger Marklund, ler och tillägger.
– 2013, när jag hade kört fyrhjulsdrift ett år, hade vi en liten tävling med nära och kära i Fällfors. Det var bakhjulsdrivet på is som gällde och det gick skitbra ända till den sista kurvan när jag fick lite bredare sladd än vad jag hade tänkt. Då stämplade jag bara fullt av ren reaktion och det gjorde ju inte saken bättre. Så där stod jag, favorittippad och allt, och hade snurrat. Jag gjorde helt enkelt bort mig totalt på ren instinkt. Jag hoppas att jag har bättre sinnesnärvaro den här gången så jag slipper några snurrningar för det skulle kännas bra onödigt.
Anton Marklund fokuserar i första hand på rallycrossen vars satsning för 2022 inte är klar. Men hans intresse för Porsche Carrera Cup Scandinavia är fortsatt stort och precis som de senaste säsongerna siktar han på att, i den mån det är möjligt, kunna göra inhopp i mästerskapet även i sommar.

Starka ersättare
Från början var det meningen att även regerande FIA F3-mästaren, norrmannen Dennis Hauger, och årets VM-trea i rallycross, finländaren Niclas Grönholm, skulle ha deltagit. Tyvärr kommer ingen av dem till start efter att ha testat positivt för Covid-19. De ersätts i stället av Edvin Hellsten och Emil Persson i den grupp där även Magnussen och Lieb ingår.
Tävlingen går till så att inom de båda grupperna tävlar man först inbördes för att sortera ut de bästa förarna. De snabbaste går vidare till gruppfinal. Segrarna där möts i en ”Superfinal” där årets Porsche Race Of Champions Snow + Ice Challenge Champion koras.

Live i Viaplay
Porsche Race of Champions Snow + Ice Challenge livesänds av Viaplay kl 11.45-14.00 söndagen den 30 januari. Precis som i Porsche Carrera Cup Scandinavia sköter Robin Nilsson kommenterandet i samarbete med experten Björn Wirdheim. I Piteå får duon dessutom hjälp av en TV-nykomling, tidigare Carrera Cup-mästaren Oscar Palm.

Startfältet i Porsche Race Of Champions Snow + Ice Challenge 30 januari.
Grupp 1:

• Marc Lieb, Tyskland. Le Mans-vinnare och WEC-mästare.
• Jan Magnussen, Danmark. Tidigare F1-förare med fyra klassegrar i Le Mans samt dubbla mästerskapssegrar i ALMS och IMSA.
• Edvin Hellsten, Sverige. Dubbel bronsmedaljör (2020 och 2021) i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
• Emil Persson, Sverige. En fjärdeplats i Porsche Carrera Cup Scandinavia (2021).

Grupp 2.
• Lukas Sundahl, Sverige. Fyrfaldig mästare (2018, 2019, 2020 och 2021) i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
• Anton Marklund, Sverige. Dubbel europamästare i rallycross och 2018 års segrare i Porsche Approved Cup.
• Pontus Fredricsson, Sverige. Silver (2020) och brons (2019) i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
• Hampus Ericsson, Sverige. Silvermedaljör i Porsche Carrera Cup Scandinavia (2021).