Siverholm snabb på lyckat Porsche Carrera Cup-test i Italien

21 november 2023, 10:37

Efter två intensiva testdagar i Italien är William Siverholm mer sugen på Porsche Carrera Cup Scandinavia än någonsin. – Verkligen. Det har var både roligt och mycket lärorikt, hälsar Siverholm som tycker det är onödigt långt till säsongspremiären i Anderstorp 3-4 maj.

Det var genom sin kontakt från kartingtiden, italienaren Alberto Tonti, William Siverholm fick möjlighet att testa en Porsche 911 GT3 Cup (992) på Misano World Curcuit Marco Simoncelli-banan i slutet på förra veckan.
Tvådagarstesten genomfördes med Porsche Carrera Cup-teamet The Driving Experiences, TDE, som var på plats med tre bilar, några av sina ordinarie förare plus Siverholm och ytterligare ett par inbjudna gäster.

Mycket körtid
Dag ett låg testens fokus på att den 18-årige svensken skulle lära sig den 4,2 km långa banan samt att köra in sig på bilen. Inför resan till Italien hade Siverholm bara en tidigare test i en 992:a.
Dag två genomfördes bland annat kval- som racesimulering.
– Det blev mycket värdefull körning. Jag körde 6-7 testpass, motsvarande cirka 150 km, om dagen, berättar Siverholm.

Jobbade med bromsteknik
Testpassen följdes noga av bland annat teamets dataingenjör och en av de ordinarie förarna, som fungerade som förarcoach.
– Jag fick mycket värdefull hjälp.
Van från en säsong i en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) gjorde inte omställningen till 992:an speciellt dramatisk.
– Nej, bilkörningen i sig var inte det svåraste. Tuffast var att få till bromstekniken utan ABS. Det jobbade vi mest med under den inledande testdagen.
Visst bromsade Siverholm på sig några gånger, men värre än så blev det aldrig.
– Nej, jag var aldrig av banan, höll mig på det svarta hela tiden, säger han och ler.

Bra varvtid
Talangen från Gråbo, som vunnit Porsche Sprint Challenge Scandinavia de två senaste säsongerna, gjorde snabba framsteg på banan, som ligger bara någon mil söder om kända turistorten Rimini på den italienska östkusten. Faktum är att Siverholms bästa varvtid var mindre än åtta tiondelar från banrekordet för en Porsche 911 GT3 Cup (992), satt av Larry ten Voorde under en deltävling i Porsche Carrera Cup Italien tidigare den här säsongen.
Tiden imponerade bland annat på teamchefen och Siverholm själv är också nöjd med sin prestation.
– Det var rätt bra faktiskt, säger han lite blygsamt.

Över förväntan
Det är ingen tvekan om att William Siverholm gjorde intryck på TDE-ledningen under de intensiva testdagarna.
– Det gick över förväntan och de här dagarna gav verkligen energi att jobba vidare mot vårt mål för 2024.
Och det är inte Porsche Carrera Cup Italien om nu någon trodde det, även om italienarna verkligen hälsade den unge svensken välkommen tillbaka när han lämnade Italien.
– Målet är att köra Porsche Carrera Cup Scandinavia här hemma 2024. Vi har inget konkret klart ännu, men vi jobbar på det hela tiden, hälsar Siverholm.