Seger för Porsche Carrera Cup Scandinavia i Le Mans

10 juni 2023, 18:59

Dylan Pereira, gästförare hos Mtech Competition, såg till att det blev skandinavisk seger i Porsche Carrera Cup Le Mans, årets andra deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia. På sin 26-årsdag gav nämligen Luxemburgaren sig själv bästa presenten genom att på fransk mark vinna supportracet inför klassiska Le Mans 24-timmars. Bakom Pereira svarade Robin Knutsson och Emil Persson för mycket starka prestationer genom att bli sexa och sjua totalt i det 63 bilar stora startfältet. Ola Nilsson, som slutade fyra bland de skandinaviska förarna, övertog ledningen i mästerskapet.

Porsche Carrera Cup Le Mans, arrangerat i samarbete mellan det skandinaviska och franska Carrera Cup-mästerskapet, värmde som sista klass inför starten i Le Mans 24H, upp närmare 350.000 åskådare. Publiken runt 13,6 km långa Circuit de la Sarthe bjöds på underhållning av högsta klass. Speciellt avslutningen på racet var dramatiskt då rutinerade Pereira, regerande mästare i Porsche Mobil 1 Supercup, fredade sig mot attacker från segersugne fransmannen Marvin Klein.
– Jag är glad över segern, den betyder mycket för mig. Jag har varit nära att vinna här tidigare. Nu fick jag lyckas, på min födelsedag dessutom, sa en glad Pereira som efter att ha kramat om teamchefen Magnus Karlsson på den stora prispallen vid start- och målrakan konstaterade:
– Stort tack till Mtech som gjort ett riktigt bra jobb den här helgen. De gav mig en bil möjlig att vinna med.
Pereira har i första hand engagerats som förarcoach åt Mtech Competitions ordinarie förare Ola Nilsson och Magnus Karlsson. Inhoppet bakom ratten i Porsche Carrera Cup Le Mans var tillfälligt. Eller?
– Det vet jag inte, vi får se, säger han med ett klurigt leende.

Fullpoängare för Knutsson
Bakom rutinerade Pereira var det unge Robin Knutsson som placerade sig högst upp av de skandinaviska förarna. Från elfte startposition avancerade han till sjätte plats och tog därmed sin första fullpoängare i mästerskapet. Som gästförare i den här tävlingen får nämligen inte Pereira tillgodoräkna sig några poäng.
– Min största framgång hittills i karriären – och rätt bana att göra det på, sa göteborgaren som lärde känna anläggningen på sitt eget speciella sätt dagen innan start.
Som den ende i Porsche Carrera Cup Scandinavia sprang nämligen WCR Pampas Racing-föraren de 13,6 kilometerna.

Välkomna poäng
Till en början låg Knutsson efter Emil Persson, värmlänningen som då var tvåa bakom Pereira i Porsche Carrera Cup Scandinavia. På det femte varvet, som efteråt blev hett omdebatterat på grund av oklarheter i samband med en så kallad ”slow zone”, blev det emellertid platsbyte mellan de båda svenskarna.
Det var Persson, som tävlar för M3G Motorsport, lagom nöjd över.
– Lite frustrerad är jag såklart, men också nöjd över poängen och att komma härifrån med hel bil. Jag behövde det här efter min mindre lyckade start i premiären i Anderstorp, sa Persson, som från första parkett såg hur gästföraren i Porsche Experience Racing, norrmannen Dennis Hauger, bromsade på sig, åkte av, tog sig upp på banan igen men tvingades bryta.
– Jag var nära att klippa Hauger, medgav Persson.

Nilsson i topp
Pereira, Knutsson och Persson fick kliva upp på pallen under prisutdelningen. Ola Nilsson fick det inte. Fjärde plats, och poäng för en tredje, var ändå inte fy skam med tanke på omständigheterna. Nilsson startade från sjunde position, men rasade snabbt i fältet.
Vad hände?
– Fråga i stället vad som inte hände, säger skåningen och berättar sedan hur olyckliga omständigheter tvingade honom att släppa den ena bilen efter den andra före sig.
Ett tag var han faktiskt nere på 14:e plats.
– Det blev ett trögt race för min del, hade inget momentum framåt på banan eller uppåt i listan. Därför känns det bra med poäng för en tredjeplats.
De tog honom faktiskt till ledning i mästerskapet. Tävlingen i Frankrike blev nämligen inte vad premiärens dominanter, Hampus Ericsson och Lukas Sundahl, hade hoppats på.
Kumlasonen Ericsson blev påkörd, fick punktering och tvingades i depå. Efter det var hans chanser till en topplacering helt borta. Sundahl i mästarteamet Micke Kågered Racing startade långt ner i fältet, tog målflagg som 15:e förare – och femma bland de som tog poäng i mästerskapet.
Före sig som fyra hade Sundahl norrlänningen Daniel Roos, Fragus Motorsport.

Coolt Karlsson
I Pro Am-klassen för lite äldre förare blev avslutningen på vistelsen Frankrike en verklig hit för Mikael Karlsson, Karlskoga och Micke Kågered Racing. Förutom segern bland skandinaverna blev nämligen Karlsson tvåa totalt bland Pro Am-förarna, vilket innebar att han, precis som Dylan Pereira, fick kliva upp på anläggningens huvudpodium inför tusentals åskådare.
– Det var coolt. Tur att jag levererade när jag på grund av den här resan missade såväl morsans 70-årsdag som sonens skolavslutning och min systers pojks student, sa Karlsson.
På prispallen i Porsche Carrera Cup Scandinavia fick värmlänningen sällskap av Oscar Löfquist och Kjelle Lejonkrans. Samtliga fick ta emot pokaler av prisutdelare Anders Boqvist, märkeschef Porsche Sverige.