Seger för Kristoffersson – Hellsten upp på tredje plats i mästerskapet

10 oktober 2020, 12:59

Edvin Hellsten klättrade till tredje plats i Porsche Carrera Cup Scandinavia när han blev tvåa bakom Johan Kristoffersson i det inledande racet i finaltävlingen på Ring Knutstorp.

Hellsten tog ledningen från pole position, men en bit in i racet fick han släppa Kristoffersson förbi sig på den regnhala banan. Mästaren Lukas Sundahl lyckades emellertid Nova Racing-föraren hålla bakom sig hela vägen till mål och eftersom Kristoffersson, i egenskap av gästförare, inte får tillgodoräkna sig några poäng blev det full pott för Hellsten. Han avancerade därmed till bronsplats i mästerskapet, elva poäng före Hampus Ericsson och Hugo Andersson som blev sjua respektive elva i heatet.

45:e segern!
På en regnvått Ring Knutstorp var det inte oväntat att Johan Kristoffersson skulle ta sin 45:e seger i Carrera Cup-karriären. Men det dröjde ett tag in i racet innan han lyckades överta förstaplatsen. Från tredje ruta fick han en inte helt optimal start och vara ”bara” fjärde man efter det första varvet.
– Inledningsvis ville jag inte ta några risker för det var faktiskt halkigare än vad jag trodde, sa Kristoffersson bland annat.
Men sedan avancerade värmlänningen. Först tog han sig om Pontus Fredricsson, sedan Lukas Sundahl och på det sjunde varvet fick även Edvin Hellsten se sig passerad av mästerskapets mest vinstrike förare någonsin.
– Helt okey att vara tvåa bakom Johan. Han är en legendar, sa en mycket nöjd Edvin Hellsten, som noterades för snabbaste varv bland de ordinarie förarna.
– Helt sjukt att vi även fick med oss bonuspoängen för det.
Totalt tog Hellsten 27 poäng (bonuspoäng även för pole position) och avancerade från femte till tredje plats i tabellen.

Andersson tappade
Just den placeringen hade Hugo Andersson inför finalen, men hans inledningsrace i Skåne blev inte alls vad han hade hoppats på. Under de första varven var han med och slogs om fjärdeplatsen, men tappade sedan till sjunde. Efter en snurrning efter kollision med gästföraren Rasmus Lindh fick Andersson börja om från tolfte plats.
Lindh bestraffades med 30 sekunders tilläggstid för incidenten. Hugo tog målflagg som elfte man (åtta bland de som får räkna poäng), men poängen räckte inte för att behålla bronsplatsen. I stället är han nu femma, elva poäng efter Hellsten.
Samma avstånd till Hellsten har fjärdeplacerade Hampus Ericsson, som tog målflagg som sjua (fyra om man räknar bort gästförarna).

Tätt bland toppteamen
Bakom topptrion Kristoffersson, Hellsten och Sundahl blev Pontus Fredricsson fyra, en viktig placering i teammästerskapet där Fredricssons Fragus Motorsport tog in på ledande Steber Racing och nu bara är fyra poäng bakom. En tuff duell är att vänta när kampen om förstapriset på 150.000 kr ska få sin upplösning senare i eftermiddag.
Bakom Fredricsson slutade gästförarna Dennis Hauger och Emil Persson på femte respektive sjätte plats i det inledande heatet på Ring Knutstorp.

Öhman mästare
I Masters Cup tog prins Carl Philip sin tredje seger för säsongen genom att styra in på en finfin åttondeplats, närmast följd av klass- och teamkompisarna Thomas Karlsson och Magnus Öhman. Öhman säkrade därmed sin första totalseger i Masters Cup. Han var tvåa i mästerskapet både 2017 och 2019.
– Jag behövde bara ta mig i mål för att säkra titeln och gjorde det. Men ärligt talat var nog det här ett av mina sämre race i Carrera Cup. Säsongen som helhet har varit bra, men nu på slutet har jag haft lite dålig fart. Jag har inte levt upp till mina egna förväntningar, konstaterade Öhman.