Seger för Knutsson i dramatiskt och händelserikt förstarace

02 juni 2024, 13:33

Robin Knutsson vann det inledande heatet i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Med en kanonstart från tredje ruta grundlade han sin första ”riktiga” seger i mästerskapet. – Skönt med en guldmålad pokal. Den har jag längtat efter, sa Knutsson och såg belåten ut. Tvåa slutade Daniel Roos som därmed erövrade sin första pallplats i Porsche Carrera Cup. Sista platsen på podiet gick till Lukas Sundahl. Detta trots att han hade pyspunka på vänster bakdäck de avslutande varven.

Robin Knutsson fick en kanonstart från tredje ruta. Han gick på innern och kunde ta sig förbi både Robert Dahlgren och Marcus Annervi.

– Min bästa start i karriären. Jag hamnade långt ut, men det var bara att hålla stumt i gräset och hoppas på det bästa, log Knutsson, som inte haft någon toppfart på testerna inför tävlingen.

– Fartmässigt kändes det bättre nu. Jag hittade lite i körningen. Vi är inte snabbast, men jag känner inte att vi är jättelångt ifrån. Jag kunde placera bilen där jag ville för att hålla dem bakom mig. Jag hade bra fart i mitten, gjorde någon miss och så var de hack i häl igen, men jag höll undan och det kändes riktigt skönt.

Daniel Roos var närmast att snuva Knutsson på segern. Nu blev norrlänningen första pallplats i mästerskapet en andraplats i stället.

– En plats för lite bara, men det får vi lösa i andra. Det är svårt att köra om här på Gelleråsen Arena, sa Roos.

Skadan på däcket fick Sundahl i samband med att han tog sig om Marcus Annervi, som inledde racet i pole position, efter Ejes kurva. Kontakten mellan de båda ödelade ett styrstag på Annervis bil och mästerskapsledsaren tvingades bryta.

– Det dök en upp en jättefin möjlighet när Daniel Roos gick på innern på Annervi och de blev vida. Då smet jag med på innern och sedan, när jag var förbi Annervi en bit, så small det bara. Jag har inte en aning om han inte såg mig eller vad som hände, säger Sundahl, som snabbt avancerade från sjätte till fjärde plats i racet.

Om pyspunkan, som så när höll på att kosta honom pallplatsen, sa han bland annat:

– Ett varv till hade aldrig gått, då hade nog nog både Robert Dahlgren och Gustav Bergström tagit sig förbi mig.

Robert Dahlgren, som inledde racet från andra ruta, hängde inte riktigt med och fick alltså nöja sig med fjärde plats före Gustav Bergström. William Siverholm avancerade från tionde startposition och blev sexa.

I Pro Am-klassen startade Kjelle Lejonkrans femma totalt efter ett starkt kval. I mål var han åttonde man, men klar segrare i klassen där Albin Wärnelöv och Jan Engelbrecht gjorde Lejonkrans sällskap på pallen.

Oscar Löfquist, som klassvann båda premiärracen i Anderstorp, tvingades bryta.

– Jag fick en bra start och höll en bra position när jag fick höra att Löfquist var borta. Då började jag tänka på mästerskapet. Bara att hålla ner huvudet och hålla tempo, sa Lejonkrans.