Samarbete gav klassbyte – Wärnelöv kör Porsche Carrera Cup Scandinavia för Micke Kågered Racing

18 februari 2022, 09:41

Först presenterades Lukas Sundahl, sedan Andreas Ahlberg. Nu har Micke Kågered Racing gjort klart med ytterligare en förare inför teamets debutsäsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Tredje länk blir nämligen tidigare STCC- och Clio Cup-föraren Albin Wärnelöv. – Det här är ett efterlängtat samarbete som vi tror ska passa oss väldigt bra, säger Wärnelöv.

Experion Racing Team kommer att tävla under Micke Kågerad Racing-flagg i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022. Familjeteamet från Tranås ska driva sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II) i Approved Cup med support från Linköpingsbaserade Micke Kågered Racing, som den här säsongen även kommer att ha ett nära samarbete med Sundahl Racing.
– Under ett par års tid har vi sökt ett samarbete för att kunna ta nästa steg och fortsätta att utvecklas. Vi har letat brett och hittade den bästa lösningen för oss i Porsche Carrera Cup Scandinavia och med Micke Kågered Racing. Därför har vi valt att byta mästerskap vilket känns väldigt inspirerande, säger Wärnelöv.

Positivt för alla
Micke Kågered Racing och Experion Racing Team hade en hel del kontakt redan 2021, men i år kommer de att samarbeta fullt ut.
– Det känns roligt att få in familjen Wärnelöv i teamet. Personkemin stämmer och vi fungerar bra ihop. Alla kommer självklart att dra nytta av att vi får in ytterligare en bil. För Andreas och Albin, som båda kommer att köra var sin Porsche 911 GT3 Cup (991 II) i Approved Cup, blir det självklart en fördel. De kan dela data och erfarenheter, säger teamchefen Micke Kågered och tillägger:
– Dessutom finns ju Lukas Sundahl, som vunnit Porsche Carrera Cup i fyra senaste åren, i teamet och det kommer att vara ett stort plus för Andreas och Albin. Jag är övertygad om att alla kommer att växa av det här samarbetet.

Topp fem är målet
Wärnelöv pratar med entusiasm om klassbytet, den nya bilen, samarbetet med Micke Kågerad Racing och all erfarenhet fyrfaldigt Carrera Cup-vinnande Sundahl Racing sitter på. Han ser också fram emot att göra den här satsningen tillsammans med andra, hjälpas åt för att hitta högsta möjliga fart och nå bästa möjliga resultat.
– Jag tror att det här samarbetet är det som behövs för att vi ska bli riktigt konkurrenskraftiga. Vi har varit nära men inte lyckats plocka ut de där sista, viktiga tiondelarna. Med de förutsättningarna vi får nu känns det tryggt och bekvämt att kliva in i en ny klass. Vi slipper lägga 500 varv på Mantorp Park för att forska fram en setup. Vi hamnar i rätt material från början och jag kan koncentrera mig på körningen, säger Wärnelöv vars mål är att vara med på den övre halvan i Approved Cup redan första säsongen.
– Topp fem vill man ju vara, men egentligen har jag ingen aning eftersom jag aldrig tidigare tävlat i en bakhjulsdriven bil. Det blir viktigt att hitta en känsla och trygghet i den, förstå hur den fungerar. Det här är en helt annan maskin än det jag åkt innan.

Nära pallen
Albin Wärnelöv inledde racingkarriären som 26-åring. Innan han debuterade i Renault Clio Cup 2014 hade han tävlat i motocross. Men den karriären avslutade han redan i de yngre tonåren.
I Clio Cup imponerande smålänningen från start. Femteplatsen premiäråret följde han upp med en tredjeplats bakom Henric Skoog och Andreas Wernersson säsongen därpå.
Det blev en fjärdeplats också i Clio Cup innan Albin Wärnelöv, tillsammans med pappa Johnny och brorsan Johan, klev in i STCC 2017. Där har man tävlat sedan dess, men det är kanske ändå från debutsäsongen Wärnelöv plockar sina positivaste STCC-minnen.
Första året blev nämligen teamets bästa. Visserligen blev det ”bara” en 14:e plats i mästerskapet, men i samarbete med Lestrup Racing Team blixtrade Wärnelöv till flera gånger i sin Volkswagen Golf GTI TCR. Redan i den andra deltävlingen, i finländska Alastaro, svarade han för ett mycket starkt kval och var ytterst nära att erövra en pallplats.
– Från fjärde startruta körde jag upp mig till tredje plats och hade den positionen när det bara återstod några varv. Jag hade Robert Dahlgren närmast framför mig men blev tyvärr lite för het, bromsade för sent i en kurva och råkade knuffa till honom. Kontakten resulterade i att kylaren på min bil gick sönder och började läcka, minns Wärnelöv.
Även om skrällen i Finland uteblev klassar Wärnelöv racet som ett av sina bättre i karriären, helt i nivå med den femteplats han körde sig till i Karlskoga senare samma säsong.

Det blev som sagt ytterligare fyra STCC-säsonger för Wärmelöv och familjeteamet från Tranås. Två till i Golfen och de två senaste i en Hyundai i30 TCR. 2019 slutade han på nionde plats i mästerskapet. I fjol var han elfte man, några placeringar bakom nya teamkompisen Andreas Ahlberg.

Fakta
Albin Wärnelöv

Född: 30 januari 1988
Hemort: Jönköping
Yrke: Marketing consultant
Klubb: MK Scandia
Team: Micke Kågered Racing
Bil: Porsche 911 GT3 Cup (991 II)
Främsta meriter: Trea i Renault Clio Cup 2015, fem säsonger i STCC med en femteplats i race och fjärdeplats i kval som främsta resultat.
Carrera Cup-historik: Debutant
Aktuell: Kör Porsche Carrera Cup Scandinavia för Micke Kågered Racing 2022.

Bilder.
Foto: Martin Öberg, Sundahl Racing