Robin Knutsson genrepar i Porsche Carrera Cup på hemmaplan inför mötet med världsmästaren

26 mars 2024, 10:29

Robin Knutson är tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Som en del i sin utlandssatsning ska han köra två deltävlingar i det skandinaviska mästerskapet 2024, premiären i Anderstorp och finalen på Mantorp Park. Deltävlingen på Scandinavian Raceway blir genrep inför starten i Porsche Carrera Cup Benelux där den 22-årige göteborgaren i år kommer att ställas mot en världsmästare.

Robin Knutsson gjorde entré i Porsche Carrera Cup Scandinavia säsongen 2022. På väg mot åttonde plats i mästerskapet ­– näst bästa nykomling – noterades han som bäst för en tredjeplats i deltävlingen i Fällfors.

I fjol höjde Knutsson sig en nivå och största framgången kom i Le Mans i Frankrike där han inför storpublik blev tvåa bakom Dylan Pereira. Fler än sex deltävlingar blev det emellertid inte för Knutsson 2023. Efter Kanonloppet på Gelleråsen Arena valde han att kliva av till förmån för de avslutade två deltävlingarna i Porsche Carrera Cup Benelux.

”Vi har beslutat att lägga resurserna på det som vi tror att jag kommer att utvecklas mest av, och det är att köra utomlands. Mina resultat har även varit bättre i de utomnordiska tävlingarna jag kört, så när vi väger för- och nackdelar så känns det som rätt steg”, sa Knutsson då.

I dag tillägger han:

– Mina framtida mål är att köra på högsta nivå utomlands, DTM eller WEC, FIA World Endurance Championship, eller vad det nu kan vara. Men tanke på det tycker jag det är bäst, att i tuff konkurrens, träna på de banor jag ska vara bra på i framtiden.

Vill utmana

Förutom fjolårets säsongsavslutning i Benelux-mästerskapet har Knutsson under vintern skaffat sig ytterligare erfarenhet genom deltagande i Porsche Sprint Challenge Southern Europe på internationella toppbanorna Portimao, Estoril, Valencia och Barcelona.

I Porsche Carrera Cup Benelux 2024 väntar deltävlingar på Spa, Zanvoort, Imola, Assen, Red Bull Ring och Zolder.

Men det blir alltså minst ytterligare två tävlingar. På hemmaplan!

– Vi kommer inte att kunna köra hela den skandinaviska serien, men vill gärna göra några inhopp och då har vi valt premiären och finalen, de tävlingar som fungerar bäst logistiskt och de banor jag presterat rätt bra på tidigare.

Knutsson, som numera bor i Östergötland där han läser till civilekonom på Linköpings universitet, ser fram emot att få tävla i Porsche Carrera Cup Scandinavia igen.

– Det ska bli spännande att mäta sig mot de andra och se hur mycket jag utvecklats nu när jag kört lite mer utomlands.  Jag hoppas att jag byggt på mig erfarenhet så att jag kanske inte bara kan vara med och utmana om pallplatser utan om ännu mer, säger han.

Samarbete med WCR

Två deltävlingar i det skandinaviska mästerskapet kanske kan bli fler. Knutsson utesluter det i alla fall inte.

– Jag kan inte säga till hundra procent om det blir någon mer tävling förutom premiären och finalen. Vi lägger fokus på Anderstorp till att börja med så får vi se efter det.

Premiären på Scandinavian Raceway 3-4 maj blir ett perfekt genrep inför första deltävlingen i Porsche Carrera Cup Benelux, som avgörs på Spa i Belgien helgen efter.

Precis som 2022 och 2023 blir det West Coast Racing med Dick Jönsson som teamchef som kommer att driva Knutssons Porsche 911 GT3 Cup (992) i hans tävlingsstarter på hemmaplan.

– Vi kommer bra överens och har en bra relation. Dick förser mig med alla bitar för att kunna bli snabb så jag ser fram emot det samarbetet.

Satsningen i Benelux gör göteborgaren med ett av det mästerskapets bästa team.

Möter rallyvärldsmästare

Även i Porsche Carrera Cup Benelux är det hög kapacitet på startfältet. En förare sticker ut lite extra. Dubble rallyvärldsmästaren, finländaren Kalle Rovanperä, kommer nämligen köra fyra deltävlingar i mästerskapet.

– Det ska bli jättekul att få jämföra sig med honom. Även om racing inte är hans hemmaplan är jag säker på att han kommer att lära sig bilen och vara med i toppen snabbt.  Han är en råtalang i världsklass.

Robin Knutsson hoppas själv kunna vara med och slåss högt upp i tabellen i sin första, hela säsong i mästerskapet.

– Man vill alltid vinna, men jag vet att jag ställs mot många duktiga förare med mycket erfarenhet av den här serien och av de banor som mästerskapet avgörs på. Att vinna blir lättare sagt än gjort, men det är ju den inställningen man får ha, göra allt för att försöka utveckla sig själv så man når dit.