Robin Hansson uttagen till Porsche Motorsport Junior Programme Shoot-out

14 november 2019, 09:32

Robin Hansson blir Porsche Carrera Cup Scandinavias representant när Porsche Motorsport kallar till sin årliga shoot-out för unga, snabba racingtalanger. I konkurrens med förare från elva andra Porsche-mästerskap kommer den 22-årige göteborgaren bland annat att fightas om en startplats i Porsche Mobil 1 Supercup och ekonomiskt incitament för säsongen 2020. – Det är väldigt spännande såklart. En chans för mig att lära från Porsche Motorsport och mäta mig mot de allra bästa Carrera Cup-förarna i världen. Jag kommer att göra allt jag kan, säger Robin Hansson.

Årets shoot-out kommer att äga rum på Autodromo Internacional do Algarve strax norr om Portimão på Portugals sydkust den 16-19 november.
– Jag har ingen tidigare tävlingserfarenhet av banan, men när jag var elva år fick jag chansen att åka den två varv som passagerare. Så jag vet att första kurvan är en höger i alla fall och att banan är rejält kuperad.
Sedan Robin fick besked om att han blivit uttagen till årets shoot-out, och informerats om att det är på banan i Portugal eventet ska äga rum, har han skaffat sig lite mer kunskap.
– Jag har kollat lite onboard videos och försökt att memorera banan, men i övrigt har jag inte förberett mig på något speciellt sätt. Jag tycker att mina uppladdningar under säsongen fungerade bra och fortsätter på den linjen. Jag tar det lugnt och njuter, säger Robin med ett leende.

Stark säsong
Säsongen 2019 gjorde Robin Hansson, som tävlar för Fragus Motorsport, comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia efter ett års uppehåll. Av konkurrenterna röstades han fram som den hetaste segerkandidaten jämte regerande mästaren Lukas Sundahl.
Göteborgaren levde upp till högt ställda förväntningar och utmanade Sundahl om titeln ända in i finalen. Även om Robin till slut fick nöja sig med andra plats i tabellen bokfördes han för flest segrar och på prisutdelningen efter finalen på Mantorp Park fick han ta emot prestigefyllda Fastest Lap Award för flest snabbaste varv.
Redan inför säsongen valdes Robin, som en av sex förare, dessutom ut till Porsche Sveriges förarutvecklingsprogram, Driver Development Programme.

Mycket på spel
Porsche Motprsport shoot-out pågår i fyra dagar. Efter en gemensam middag på ankomstdagen den 16 november väntar först en dag med bland annat hälsokontroll, intervjuer och andra aktiviteter vid sidan av banan. Dag tre och fyra är det ”on-track” som gäller. Från morgon till kväll.
– Jag har lite ångest inför det här om jag ska vara ärlig. Det står en dörr på glänt till en karriär som professionell racingförare. Det här är faktiskt viktigt, säger Robin och tillägger:
– När det gäller körningen ska det bli intressant och se om man kan få någon inblick i vad det är Porsche Motorsport letar efter hos en förare, vad de anser är nyckeln.
Mycket kommer att stå på spel i Portimão. Deltagarna gör upp om en plats i Porsche Motorsport Junior Programme och en startplats i Porsche Mobil 1 Supercup och ekonomiskt incitament för säsongen 2020.
– Presterar du bra kan du helt plötsligt ingå i Porsches juniorprogram och framför dig står en dörr öppen till en professionell karriär, alla racerförares dröm. Om det här blir min karriärs största chans beror givetvis på vad som händer i framtiden, men det här är helt klart den ”enklaste” ingången till att bli fabriksförare för Porsche. Utan tvekan.

Tuff konkurrens
Därmed inte sagt att det är någon lätt uppgift som väntar Robin Hansson. Långt därifrån. Tidigare uttagna förare från det skandinaviska Carrera Cup-mästerskapet kan vittna om intensiva dagar och tuff konkurrens. Johan Kristofferson (2012, 2013), Oscar Palm (2014), Mikkel O Pedersen (2015), Philip Morin (2016, 2017) och Lukas Sundahl (2018) har alla imponerat och gjort bra ifrån sig, men ingen har nått hela vägen fram. Även om några varit riktigt, riktigt nära.
– Även om man gör sitt bästa kan det vara så att man exempelvis inte är tillräckligt bra på den tekniska delen eller att någon, just i år, är riktigt brutalt snabb. Det handlar nog om att man behöver ha lite tur också när man är där, konstaterar en förväntansfull Hansson.

Välförtjänt möjlighet
Raine Wermelin, direktör för Porsche Sverige, välkomnar Robin Hansson i den skara av skandinaviska förare som får möjlighet att, genom detta internationella förartest, jobba nära Porsche Motorsport.
– Det här är en välförtjänt möjlighet för Robin Hansson. Junior Programme Shoot-out är en fin chans att visa upp sig på den internationella arenan och inför ingenjörerna från Porsche Motorsport. Organisationen är en av racinghistoriens mest framgångsrika motorsportfabriker.
Porsche Sverige har som målsättning att erbjuda support för unga talanger inom Porsche Carrera Cup Scandinavia. Ambitionen är att hitta förare som har kapacitet att vinna Junior Programme Shoot-out och slåss i toppen av Porsche Mobil 1 Supercup.
– Robin Hansson är tveklöst en av Skandinaviens mest spännande förare. Det kommer att bli intressant att följa hans utveckling i såväl Porsche Motorsport Junior Programme Shoot-out som under den kommande racingsäsongen, säger Wermelin.