Robert Dahlgren kör Porsche Carrera Cup som uppladdning inför ny titeljakt i STCC

16 april 2024, 10:56

Det blir stjärntätt i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2024. Speciellt i Porsche Experience Racing. Jämte prins Carl Philip kommer nämligen en grupp välkända och meriterade förare att representera teamet under säsongen. En fanns med under måndagens test på Gelleråsen Arena i Karlskoga: fyrfaldige STCC-mästaren Robert Dahlgren!

Porsche Experience Racing har anmält två Porsche 911 GT3 Cup (992) till årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia. Den ena (#13) för prins Carl Philip, som är registrerad för hela mästerskapet, och den andra (#911) för teamets pool av förare, där någon eller några dessutom kan bli aktuella som ersättare för prinsen de gånger han inte kan delta på grund av andra engagemang.

För Robert Dahlgren, 44 år, blir det debut i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Efter sin framgångsrika formelbilskarriär, som bland annat gav en mycket meriterande titel i brittisk Formel Ford, har norrlänningen mest förknippats med Cupra, Volvo och Seat. Detta oavsett om han tävlat i STCC, WTCC eller V8 Supercars.

– Jag har aldrig tidigare kört en Porsche i tävlingssammanhang, säger Dahlgren, som tycker att tillfället att göra det är synnerligen väl valt.

– Perfekt som förberedelse inför STCC-säsongen, speciellt med tanke på att det inte blev en enda tävling för mig förra året.

510 hästkrafter, svansmotor och bakhjulsdrift. Annorlunda jämfört med vad racingstjärnan från Skellefteå varit van vid under större delen av sin framgångsrika karriär.

– Absolut, men den nya STCC-bilen med bakhjulsdrift och mycket effekt är mer lik en Porsche nu än den någonsin varit tidigare. Porsche är det närmaste jag kan köra här i Sverige för att komma upp i speed inför STCC som är mitt huvudfokus 2024.

Även om Dahlgrens mål den här säsongen är att vinna STCC en femte gång, och därmed gå upp i delad ledning med Richard Göransson i statistiken över flest titlar, saknar han inte ambitioner med sitt engagemang i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Långt därifrån.

– Jag är fullt medveten om att Carrera Cup är ett starkt mästerskap med många duktiga och erfarna förare. Men även om konkurrensen är tuff och jag inte ger mig själv de bästa förutsättningar – inte kört tävlingsbil på ett och ett halvt år och aldrig kört en Porsche tidigare – så vill jag självklart vara konkurrenskraftig. Sedan lever jag inte i tron att jag kommer att kvala etta och vinna race. Så är det inte, men jag vill vara med någonstans där uppe i alla fall, säger Dahlgren och medger samtidigt med ett leende.

–  Jag kände faktiskt lite pirr i magen när jag rullade ut på det första passet i morse. Det var länge sedan.

Robert Dahlgrens medverkan i Porsche Carrera Cup Scandinavia är möjlig tack vare ett samarbete med PWR Racing, en del av PWR Group, teamet för vilket norrlänningen vunnit alla sina fyra STCC-titlar och som han även kommer att tävla för i år.

– Jag tycker det är bra att vi inom svensk racing kan hjälpas åt i den mån det går. För Robban blir det här bra träning och uppladdning inför STCC-säsongen. Vår inställning är att all körning är bra körning, säger teamchefen Marcus Ekström.

Thomas Johansson, manager och sporting director för Porsche Carrera Cup Scandinavia, är också mycket positiv till uppgörelsen.

– Kul att vi på det här sättet kan hitta samarbeten mellan klasser och organisationer, och att det i år passar PWR och Robert Dahlgren med ett engagemang i vårt mästerskap vid sidan om deras satsningen i STCC.  Vi välkomnar Dahlgren och ser fram emot att se honom på banan i en Porsche 911 GT3 Cup (992), säger Johansson.

Hur många inhopp och exakt vilka deltävlingar Robert Dahlgren kommer att köra i Porsche Carrera Cup Scandinavia den här säsongen är ännu inte spikat. Klart är däremot att han även kommer att delta på mästerskapets officiella roll-out i Karlskoga 23-24 april.