Revanschsugen Kristoffersson tillbaka i ”världsmästarbilen”

24 september 2020, 15:25

Johan Kristoffersson är tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. På Mantorp Park 2-3 oktober gör den trefaldige Carrera Cup-mästaren sitt andra inhopp för året i startfältets ”världsmästarbil”. Det är en revanschsugen Kristoffersson som kommer till start. I fjolårets gästspel på Mantorp Park lyckades han inte alls. – Det var min sämsta Carrera Cup-helg någonsin. Vi får göra ett nytt försök den här gången, säger han.

Johan Kristoffersson är en alltid lika välkommen gäst i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Med sina kvalitéer som förare bjuder han alltid konkurrenterna på bästa tänkbara motstånd och publik och TV-tittare på uppskattad underhållning.
Som på Drivecenter Arena i Fällfors i somras. Efter en hundra mil lång resa från bostaden i Arvika tog han plats i tävlingsbilen och erövrade båda segerpokalerna.
Visserligen utmanade Robin Hansson honom både i kval och race, men trots det blev det två segrar för värmlänningen – hans 42 och 43 totalt i Porsche Carrera Cup Scandinavia!
Det såg enkelt ut, men själv säger han:
– Man åker inte bara dit och ställer ut skorna. Det är bra motstånd, många är duktiga. De kör mycket och specialiserar sig på den här bilen. Det är ingen lek att komma in, säger han och tar några av de andra gästförarna som exempel på mästerskapets höga nivå.
– De finns de med meriter, som kanske är ännu bättre än mina, som inte riktigt kunnat hävda sig i konkurrens med svenska Carrera Cup-förarna. Nivån är hög.

Stämmer teorierna?
Även om Kristoffersson hanterade konkurrensen på bästa tänkbara sätt i Fällfors, så vet han vad han pratar om. I finalen på Mantorp Park förra året, då han också var gästförare, fick han inte alls med sig några resultat hem. Efter dubbla tredjeplatser i kvalet slutade han på sjunde och tionde plats i racen. I det andra var han visserligen snabbast ur startblocken, men fick ett så kallat drive troug-straff för tjuvstart.
På frågan om han är revanschsugen svarar han:
– Det har jag alltid varit. Jag har aldrig varit riktigt bra på Mantorp Park i Porschen. Det är väl kanske den banan, tillsammans med Falkenberg, där jag haft svårast att hitta det där sista lilla.
• Varför?
– Det finns en massa anledningar. Jag har mina teorier, men om de stämmer får vi se efter nästa helg, svarar han med ett skratt.

Världsmästarbilen – såklart
Precis som på Drivecenter Arena kommer Kristoffersson att tävla i bil nr 20, ”världsmästarbilen”. Den kallas så för att den hittills i år bara körts av världsmästare. Först ut i premiären i Falkenberg var WTCC-mästaren Thed Björk. Johan Kristoffersson, som har dubbla VM-guld i rallycross, körde den i Fällfors och på Gelleråsen Arena tog Emil Öhman, tvåfaldig världsmästare i snöskotercross, över stafettpinnen, som nu alltså är tillbaka hos Kristoffersson.
Bilen drivs av Fragus Motorsport, som slåss om segern i teammästerskapet och som har Pontus Fredricsson på andra plats förartabellen. Som gästförare tävlar inte Kristoffersson om poäng i mästerskapet, men finns det ändå något sätt som han kan hjälpa Fredricsson i kampen mot mästerskapsledande Lukas Sundahl?
– Nej, det vet jag inte. Jag kan inte säga på förhand att jag kommer att vara någon nytta för honom, men visar det sig att jag kan vara det så är det väl positivt, säger Kristoffersson.

”Så jäkla kul att köra Porsche”
Sedan det lyckade gästinhoppet i Västerbotten i somras har VM-säsongen i rallycross kommit igång. Kristoffersson har öppnat mästerskapet på ett imponerande sätt. VW Polo-föraren toppar tabellen i halvtid, har vunnit tre av sex deltävlingar och är den ende i hela startfältet som kvalificerat sig till samtliga finaler.
Nästa VM-framträdande har Kristoffersson i Barcelona 17-18 oktober. Det är luckan i kalendern som gör det möjligt för honom att göra ett nytt inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Det finns flera anledningar till varför jag kör. Först och främst är det för att jag fått en förfrågan från Porsche Sverige. I Kristoffersson Motorsport har vi varken tid eller möjlighet att göra något liknande på egen hand just nu. Teamet har verkligen fullt upp med rallycross-VM. Det är bara jag som har lite tid över.
– Ett annat skäl till att jag kommer till start igen är att det är så jäkla kul att köra Porsche, och att allt runt omkring med bilen och teamet är så uppstyrt. Det gör att jag känner mig trygg med att få rätt förutsättningar.
– Sedan är det som sagt ett bra startfält också. Det är många duktiga förare i mästerskapet med Lukas Sundahl i spetsen, som håller väldigt hög nivå, säger Kristoffersson och avslutar:
– Man ska alltid försöka tävla mot de som är bra. Jag ser fram emot tävlingen på Mantorp Park, det ska bli himla kul.