Rekordsnabb topptrio i Roll Out på Mantorp Park

20 april 2023, 18:48

Det gick rekordfort när Porsche Carrera Cup Scandinavia körde sin årliga Roll Out på Mantorp Park 19-20 april. Topptrion i fältet klockades nämligen för tider under 1,15 minuter. Snabbast var Hampus Ericsson tätt följd av Daniel Roos och Ola Nilsson. Regerande mästaren Lukas Sundahl fick nöja sig med fjärde bästa tid.

Redan under onsdagen visade Hampus Ericsson, som den här säsongen bytt till M3G Motorsport, att han blir att räkna med i årets mästerskap. Med 1.14,897 var han snabbast och då ende förare under 1.15.
Under torsdagens sista pass putsade Kumlasonen den tiden till 1.14,795, vilket också blev testdagarnas bästa varvtid.
– Det har varit positivt och annorlunda, ett nytt kapitel helt enkelt i in Porsche-karriär. Ibland behöver man bara en nystart för att utvecklas och jag tror det är det som hänt helt enkelt, sa Ericsson vid en summering av de två intensiva dagarna i Östergötland och tillade:
– Generellt är jag jättenöjd med teamet och bilen. Det här är den bästa starten man kan få så jag är grymt nöjd och har en bra känsla inför säsongen. Men jag tar inte ut något i förskott. Det är först i premiären i Anderstorp i mitten på maj som de första poängen delas ut.

M3G Motorsport kom till Mantorp Park utan en enda testdag bakom sig. Det var de relativt ensamma om. Ändå var Hampus Ericsson snabbast, Emil Persson femma och Gustav Bergström tolfte man.
– Det är lite roligt och intressant. De andra åker runt och testar och det här är vår första dag på banan, konstaterade Ericsson.

Daniel Roos är en av nykomlingarna det pratats mycket om inför årets säsong. Många har pekat ut honom som en het titelkandidat. Med all rätt. På Mantorp Park var Fragus Motorsport-föraren tvåa bakom Ericsson.
– Det har gått över förväntan. Jag trodde att jag skulle vara längre ifrån. Nu ska vi bara vända på steken och vara först också, sa Roos inför de avslutande testpassen.
I det sista slog han till med 1.14,862 och var med det bara 67 tusendelar bakom Ericsson.

Trea – också han under 1.15 – var fjolårets mästerskapstvåa Ola Nilsson, Mtech Competition, som med sin insats på Mantorp Park bekräftade att han börjar den här säsongen på en helt annan nivå än 2022.
– Det känns som om vi börjar den här säsongen där vi slutade fjolårets. Jämför man den här roll outen med den för ett års sedan så är det jättestor skillnad. Jag känner mig mycket mer hemma med allt, sa Ola och tillade:

– Det har varit två väldigt bra dagar. Jag har känt mig trygg och stabil hela tiden och har haft bra fart i alla pass. Vi har jobbat igenom ett stort program och testat många grejer och ändrat jättemycket. Känslan är bra.

Bakom topptrion fick regerande mästaren Lukas Sundahl nöja sig med fjärde plats. Ett okey resultat, men….
– Hade vi hittat i onsdags det vi hittade och korrigerade inför dagens sista pass hade jag varit nöjd. Nu hann jag inte riktigt lita på bilen för att konkurrera med de allra snabbaste, sa han bland annat.

Trots Hampus Ericssons rekordsnabba bästatid – aldrig tidigare har någon varit under 1.15 med en Porsche Cup-bil på Mantorp Park – var sex förare mindre än en halvsekund efter. Utöver redan nämnda lyckades nämligen även Emil Persson (femma), Marcus Annervi (sexa) och Robin Knutsson (sjua) med det.

På åttonde plats återfanns startfältets snabbaste Pro Am-förare, Mikael Karlsson, som till den här säsongen är teamkompis med Sundahl i Micke Kågered Racing.
Karlsson skuggades emellertid av sina Pro Am-konkurrenter Oscar Löfquist, Thomas Karlsson och Christoffer Bergström. Mellan dem skiljde drygt fyra tiondelar.

Premiären i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2023 avgörs på Scandinavian Raceway i Anderstorp 12-13 maj.

Resultat.
Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Roll Out Mantorp Park 19-20 april.

1. Hampus Ericsson, M3G Motorsport, 1.14,795
2. Daniel Roos, Fragus Motorsport, + 0,067
3. Ola Nilsson, Mtech Competition, + 0,156
4. Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, + 0,254
5. Emil Persson, M3G Motorsport, + 0,420
6. Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen – By AFR, + 0,444
7. Robin Knutsson, WestCoast Racing, + 0,474
8. Mikael Karlsson, Micke Kågered Racing, + 0,803
9. Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, + 0,820
10. Thomas Karlsson, Mtech Competition, + 1,231
11. Christoffer Bergström, Team Pampas AB, + 1,262
12. Gustav Bergström, M3G Motorsport, + 1,362
13. Anton Marklund, Porsche Experience Racing, + 1,393
14. Hampus Hedin, Fragus Motorsport, + 1,454
15. Kjelle Lejonkrans, Race Team Gellereåsen – By AFR, + 1,585
16. Albin Wärnelöv, Micke Kågered Racing, + 2,219
17. Mattias Kjellin, Kjellin Motorsports, + 2,797
18. Aksel Lund Svindal, Porsche Experience Racing, + 2,833