Regerande mästaren Lukas Sundahl siktar på historisk trippel i Porsche Carrera Cup Scandinavia

14 januari 2020, 11:09

Ingen förare har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia tre år i rad. Lukas Sundahl vill bli den förste. Regerande mästaren lämnar nu klartecken för ytterligare en säsong i PCCS och hans målsättning är glasklar. Med familjeteamet Sundahl Racing ska han skriva historia.

Bara en trio förare har lyckats vinna Porsche Carrera Cup Scandinavia tre gånger sedan starten 2004. Men ingen av dem har stått som mästare tre säsonger i rad.
• Robin Rudholm vann premiärupplagan av PCCS 2004 och byggde på pokalsamlingen med ytterligare två titlar säsongerna 2010 och 2011.
• Johan Kristoffersson vann 2012 och 2013 och tog en tredje titel 2015 då han krossade allt motstånd och vann samtliga 13 race!
• Jocke Mangs vann 2008 och 2009. 2017 fullbordade han sin trippel genom att säkra guldet före Lukas Sundahl i finalen på Mantorp Park.

Extra morot
Lukas Sundahl debuterade i Porsche Carrera Cup 2015. Sedan säsongen 2017 har han varit den framgångsrikaste föraren i mästerskapet. Efter andraplatsen bakom Mangs 2017 har Sundahl stått överst på prispallen två år i rad. På sin väg mot titeln 2018 vann han nio race och i i fjol var han iskall i den intensiva titelduellen där han framförallt utmanades av Robin Hansson.
Nu siktar 23-åringen från Växjö på ännu ett guld.
– Att jag kan bli först med tre raka titlar är givetvis något vi i teamet pratat om i våra diskussioner inför säsongen. Att sträva mot det målet blir en extra morot – och om vi skulle lyckas är det ju alltid roligt att vara först med något, konstaterar den regerande mästaren.

Hård konkurrens
Lukas pappa Per är teamchef i Sundahl Racing. Han ser fram emot ännu en säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia och en ny, spännande titeljakt.
– Vi trivs verkligen i mästerskapet och lockas av utmaningen att försöka vinna ett år till. Det kommer inte att bli lätt, men det ska det väl inte vara på den här nivån, säger Per och ler.
Lukas Sundahl får räkna med hård konkurrens. Bland annat är hans främsta utmanare om titeln 2019, mästerskapstvåan Robin Hansson och trean Pontus Fredricsson, klara för en fortsättning. I år gör duon, som representerar Fragus Motorsport, dessutom en högintressant satsning på Porsche Mobil 1 Supercup vilket innebär åtta tävlingar i stenhård, internationell konkurrens.
– Jätteroligt för dem och självklart positivt att de få köra mer bil. Det ska bli jätteintressant och se vad de kan åstadkomma där och vad de tar med sig hem till det skandinaviska mästerskapet, säger Lukas.

Tionde racingsäsongen
In i säsongen 2020 går Sundahl Racing med i stort sett samma samarbetspartners som stöttat teamet de senaste åren. Bland annat är huvudsponsorn, fönsterleverantören G&B, kvar. Det samma gäller Porsche Center Kalmar.
– Det är tack vare de, våra andra sponsorer samt alla vänner och bekanta i teamet som gör att vi har möjlighet att göra den här satsningen och gå för en unik trippel, poängterar Per Sundahl.
2020 får lite jubileumsprägel för Sundahl Racing eftersom det här är tionde säsongen Lukas Sundahl tävlar inom racingen. Han började i Radical 2001 och 2002, fortsatte med två år i Formula Renault 1,6 för att sedan ta steget till Porsche Carrera Cup Scandinavia 2015.
Årets säsong blir den framgångsrike smålänningens sjätte i PCCS vilket givetvis välkomnas i Porsche-kretsar.
– Vi är glada att den dubble mästaren satsar mot en tredje mästerskapstitel på raken i Porsche Carrera Cup Scandinavia, säger Raine Wermelin, direktör på Porsche Sverige.
– Att Lukas satsar vidare är en mycket bra nyhet och ytterligare ett styrkebesked för PCCS, tillägger han.