Radiokontakt med teamcheferna ökar säkerheten i Porsche Carrera Cup Scandinavia

07 augusti 2023, 12:38

Nu tar Porsche Carrera Cup Scandinavia ett nytt steg i utvecklingen av mästerskapet. Från och med deltävlingen i Karlskoga 18-19 augusti upprättas direktkontakt mellan tävlingsledningen och teamcheferna via en så kallad team manager radio. – Radion innebär att vi på ett snabbt, enkelt och säkert sätt kan få ut vårt budskap till teamen, säger race directorn Mikael Carlsson.

Hittills har det nya systemet testats två gånger – under Porsche Carrera Cup i Fällfors och i samband med Sprint Challenge i Västkustloppet, Falkenberg.
– Reaktionerna från teamen har varit positiva och vi själva upplever det här som en klar förbättring, säger Carlsson.
Porsche Carrera Cup Scandinavia använder sig sedan flera säsonger tillbaka av en applikation för att förmedla information till bland annat team och förare. Den kräver emellertid ett väl fungerande mobiltelefonnät.
– I Fällfors hade inte alla mottagning överallt och då var det perfekt att vi parallellt med vår app kunde testköra vårt nya kommunikationssystem baserat på radio, säger Carlsson.
Bortsett från några mindre inkörningsproblem och störningar fungerade radion till stor belåtenhet.
– Vi ligger på en egen frekvens och kan, till skillnad från appen, förmedla information till teamen utan risk för fördröjning.
Teamen har var sin mottagare och kommunikationen sker på engelska för att alla ska ha möjlighet att förstå.
Porsche Carrera Cup Scandinavia har tre race directors. Förutom Mikael Carlsson är det Ulf Sanell och Emma Malmros. Någon av de som inte är huvudansvariga för pågående race sköter team manager radio.

Vad är det då för information tävlingsledningen för mästerskapet går ut med till teamcheferna över radion?
– I första hand är det information som har med säkerhet att göra. Track limits och annat går fortfarande över appen, säger Carlsson.
Teamcheferna tar emot informationen och förmedlar valda delar till förarna via teamens egna kommunikationskanaler.
– Personligen tycker jag att det här är mycket positivt. Speciellt uppskattar att få informationen direkt i örat, säger Micke Kågered, teamchef i Micke Kågered Racing.