Prins på tronen i Masters Cup?

05 maj 2021, 14:58

I fjol vann Magnus Öhman Masters Cup. I år står han över och en ny mästare ska koras. Kanske får vi se en prins på tronen i Porsche Carrera Cup-klassen för amatörförare över 40 år? – Det är vad jag hoppas på såklart, säger prins Carl Philip.

Prins Carl Philip övertygade när han gjorde comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020. Han blev åttonde man totalt i mästerskapet och konkurrerade om titeln i Masters Cup ända in i finalen.
– Det var min bästa säsong hittills i Porsche Carrera Cup, säger han själv.
Prins Carl Philip slutade på andra plats bakom Magnus Öhman och bokfördes bland annat för tre klassegrar, hans första någonsin i mästerskapet.
– Stabiliteten avgjorde till Öhmans fördel. Han har en hög lägstanivå och placerade sig bland de tre främsta i nästan varje race. Ofta stod han högst upp på pallen, säger Carl Philip och tillägger:
– Att vinna är kul och alltid det man strävar efter. Jag fick en bra start med klasseger redan i säsongens första heat. Där hade jag lite stolpe in, men de andra två segrarna körde jag mig till, trots att jag stundtals hade det lite hett om öronen.

Utan Öhman i anmälningslistan – åtminstone i inledningen av mästerskapet – är prins Carl Philip en av kandidaterna till Masters Cup-titeln 2021.
– Självklart skulle jag vilja kliva upp överst på pallen vid säsongens slut, men det vill alla. För att vinna måste man ha lite flyt, hålla sig på banan, inte få problem med bilen eller hamna i sammanstötningar med de andra. Så det ska mycket till såklart, det får man inte glömma.
Prins Carl Philip tror att Masters Cup 2021 blir en öppen historia.
– Thomas Karlsson, Christoffer Bergström, Krister Andero, Lars-Bertil Rantzow… Det är många om budet, många vinnarskallar, konstaterar han.

Även om fjolårssäsongen var prins Carl Philips bästa hittills i Porsche Carrera Cup Scandinavia tycker han själv att han fortfarande har en del kvar att utveckla. I år vill han bland annat kvala bättre.
– Jag har alltid, tyvärr, haft lite svårigheter med att kvala, säger han.
Rent generellt strävar prins Carl Philip efter att bli stabilare, höja lägstanivån, hitta snabbheten och, inte minst, hitta tillbaka till det lugn som han kände i slutet på förra säsongen.
Prinsen pratar också om att lita på materialet i de skiftande fortsättningar som han och teamet, Porsche Experience Racing, ställs inför under en hel racesäsong.
– Då menar jag inte förtroendet för min ingenjör Markus Fasth eller mekanikerna. Vi hittade ett bra arbetssätt under fjolåret och Fasth har jag fullt förtroende för. Han försöker hela tiden få ut det bästa och snabbaste ur mig.

Ett bevis på hur lyckat samarbetet mellan prins Carl Philip och Markus Fasth är fick alla under mästerskapets roll out på Mantorp Park i mitten på april. Där slog prins Carl Philip till med åttonde tid och skuggade teamkompisen, premiärhelgens gästförare, Fredrik Ekblom i resultatlistan.
Efteråt såg prinsen glatt överraskad ut.
– Klart jag var det, av många skäl. För det första tiden, jag förbättrade mitt personbästa på Mantorp Park med en sekund vilket jag tror är ganska mycket. Men jag hittade också en bra känsla i bilen. Det kändes som om en hel del saker föll på plats, säger han och tillägger snabbt och med ett leende:
– Sedan är man aldrig helt nöjd förrän man är helt nöjd, och frågan är om man någonsin blir det. Det finns alltid saker att förbättra.