Prins Carl Philip gör comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia

14 augusti 2023, 10:00

Prins Carl Philip är tillbaka i Porsche Carrera Cup Scandinavia. När Kanonloppet avgörs på Gelleråsen Arena 18-19 augusti gör prinsen ett inhopp i mästerskapet. Tävlingen blir hans första i den senaste generationen av Porsche 911 GT3 Cup. – Jag har sneglat på den här bilen en längre tid och nu får jag äntligen chansen att köra den, säger prins Carl Philip.

Prins Carl Philip racingdebuterade i Porsche Carrera Cup säsongen 2008. Lördagens starter i Kanonloppet blir hans 91:a och 92:a i mästerskapet.
– Kul att vara tillbaka, säger prins Carl Philip som gjorde sin senaste start i Porsche Carrera Cup Scandinavia i finalen på Mantorp Park 2021.
I fjol tävlade prinsen i Porsche Sprint Challenge Scandinavia där han blev Mr 100 Procent. Fyra starter gav nämligen lika många segrar!
Även årets säsong inledde prins Carl Philip i en Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport i Porsche Sprint Challenge. Avslutningen kommer emellertid att ske i Porsche Carrera Cup.

Ett av skälen till det är att pris Carl Philips bil ingår i den juniorsatsning som Porsche Sprint Challenge gör i samarbete med Svenska Bilsportförbundet. I de två senaste deltävlingarna, Fällfors och Falkenberg, har kartingtalangen Joel Bergström ersatt prinsen med stor framgång. I Kanonloppet på Gelleråsen Arena är det en annan ung landslagsförare, William Karlsson, som får chansen i prinsens bil.
En annan orsak till prins Carl Philips inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia i klassiska Kanonloppet är att dansken Jan Magnussens bil står ledig.
– Magnussen hade andra åtaganden och det öppnade upp en lucka för mig, säger prins Carl Philip, som fick möjlighet att testköra Porsche 911 GT3 Cup (992) för första gången på just Gelleråsen Arena förra veckan.
– Vilken bil! Fantastisk balans! Riktigt kul att köra, konstaterar prinsen lyriskt.
– Den är mer harmonisk än den tidigare generationen och har som sagt bättre balans, både i bromsögonblicken och i kurvorna.

Att prins Carl Philip trivdes i bilen märktes tydligt på varvtiderna. Ingenjören Markus Fasth var imponerad och faktiskt även prinsen.
– Jag är lite förvånad själv att det gick så bra i dag, medgav han.
Inför sitt inhopp i mästerskapet har prins Carl Philip inte satt upp några resultatmässiga mål.
– Det blir första gången jag tävlar i den här bilen så jag har inga höga förväntningar, säger han och tillägger sedan:
– Men träningen gav mersmak.

Framträdandet i Porsche Carrera Cup Scandinavia blir inte prins Carl Philips enda på Gelleråsen Arena 18-19 augusti. Han ska även köra karting som en del i invigningen av Gelleråsen Arenas nya kartingbana vars första tävling blir finalen i Prins Carl Philips Racing Pokal 7-8 oktober.
– Det ska bli kul att få testa den nya banan och jag uppskattar verkligen det samarbete Prins Carl Philips Racing Pokal har med Porsche Carrera Cup, Karlskoga kommun och Gelleråsen Arena, säger prins Carl Philip.

Om det blir fler inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia för prins Carl Philip i slutskedet av den här säsongen? Efter Karlskoga återstår två deltävlingar, Rudskogen Motorsenter i Norge 8-9 september och finalen på Mantorp Park 22-23 september.
– Jag tar en tävling i taget, är prins Carl Philips svar på den frågan.