Porsche Sverige och Porsche Carrera Cup Scandinavia tecknar avtal om miljöanpassat bränsle från Aspen

20 januari 2024, 14:35

Porsche Sverige har tecknat ett flerårigt avtal med specialbränsletillverkaren Aspen. Avtalet avser leveranser av miljöanpassat bränsle till Skandinaviens ledande racingserie, tillika Svenska Mästerskapen för GT-bilar, Porsche Carrera Cup Scandinavia, samt modellen 718 Cayman GT4 RS Clubsport i supportklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Det nyutvecklade högprestandabränslet från Aspen har en 33-procentig inblandning av fossilfria komponenter. Bränslet kommer bidra till att de båda racingserierna reducerar sitt miljöavtryck. Samarbetet mellan Porsche Sverige och Aspen är långsiktigt och ambitionen är att efterhand öka den fossilfria inblandningen upp till 100 procent för att på så vis ytterligare minska miljöavtrycket.

– Porsche har alltid varit synonymt med racing. Vi vill förvalta det arvet och samtidigt bidra till en omställning som är långsiktigt hållbar för miljön, säger Anders Boqvist, Märkeschef, Porsche Sverige. Att införa miljöanpassat bränsle i våra skandinaviska racingserier är ett effektivt sätt att redan kommande säsong reducera vårt lokala miljöavtryck.

– Porsche tävlar i den helelektriska formelbilsserien Formel E, har visat ett körbart koncept för helelektrisk GT-racing och är en av intressenterna bakom ett långt gånget utvecklingsprojekt för i princip helt CO2-neutralt syntetiskt bränsle, säger Thomas Johansson, Sporting Director, Porsche Carrera Cup Scandinavia. De här satsningarna kommer påverka hur Porsche Carrera Cup Scandinavia ser ut på sikt, men här och nu är vårt samarbete med Aspen ett sätt att kunna fortsätta driva vår populära racingserie med så liten miljöpåverkan som möjligt.

– Vi är otroligt stolta över att vara en del av det här projektet, säger Claes Alin, VD för Aspen. Samarbetet med Porsche Sverige har pågått länge, redan 2008 levererade vi bränsle till Göteborg City Race och sedan 2018 är Aspen enhetsbränsle för Carrera Cup. Det har bidragit till att det gått fort med det aktuella projektet. Porsche Sverige, Aspen och Porsche Motorsport inledde diskussioner på Rudskogen Motorsenter i samband med att båda mästerskapen tävlade där i september förra året, fyra månader senare har vi ett miljöanpassat bränsle utan effektförluster som är godkänt hela vägen både för 911 GT3 Cup och 718 Cayman GT4 RS Clubsport.

Säsongen 2024 av Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge Scandinavia inleds på den tidigare Formel 1-banan Scandinavian Raceway i Anderstorp 3-4 maj. Totalt ingår sex deltävlingar – fyra i Sverige och en vardera i Danmark och Norge – och tolv race i de båda mästerskapen.