Porsche inleder samarbete med Race Of Champions

19 april 2021, 17:09

Ett av världens mest omtalade och stjärnspäckade racingevent inviger en ny era på Pite Havsbad med tävlingsbilar och Official Car från Porsche. Premiärtävlingen på is sker redan kommande vinter.

Varje år samlar Race Of Champions (ROC) motorsportens största stjärnor i en unik man-mot-man-turnering. Under två intensiva dagar möts 20 tävlingsdeltagare för att ta reda på vem som verkligen är världens snabbaste tävlingsförare, och utse en slutgiltig mästare.

Sedan 1980-talet har ROC avgjorts på specialbyggda banor i världsmetropoler som London, Mexico City, Peking och Miami. Nästa år läggs ett nytt spännande namn till listan av arrangörsstäder när Piteå, närmare bestämt Pite Havsbad, blir ny hemmaarena för ROC. Samtidigt byts sommarvarma banor av asfalt och grus mot en formidabel förarutmaning i form av en gnistrande kall isracingbana på den djupfrysta Bottenviken.

Porsche Sverige inleder nu ett långtgående samarbete med arrangören av Race Of Champions och finns på så vis med från starten när ROC inviger en ny era på is.

I Race Of Champions World Final och Nations Cup kommer deltagarna bl.a. att tävla med Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, en fabriksbyggd racerbil med mittmonterad 6-cylindrig boxermotor på 425 hk. Bilen är utvecklad av Porsche Motorsport och är samma bilmodell som används i det nya racingmästerskapet Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport kommer även att användas för ett Celebrity Race under ROC-eventet. Bilen erbjuder den perfekta kombinationen av prestanda och precision för alla typer av förare mellan avancerade entusiaster och professionella tävlingsförare.

Porsche är Official Car under ROC och tillhandahåller en exklusiv shuttle-service för tävlande och inbjudna gäster. Bilflottan som används för Official Car består till 100 procent av laddbara bilmodeller. Exempelvis de helelektriska sportbilarna Taycan och Taycan Cross Turismo, samt plug-in hybriderna Cayenne E-Hybrid och Panamera E-Hybrid.

– Race Of Champions är ett racingevent i världsklass, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Vi ser fram emot ett innehållsrikt samarbete där Porsche är med och utvecklar såväl nya tävlingsmoment som upplevelserna runt omkring arenan.

Samarbetet är en naturlig del av tillväxtstrategin för Porsche i Sverige. Engagemanget kring ROC innehåller även Porsche Experience med aktiviteter för befintliga och framtida kunder i direkt anslutning till tävlingsarenan.

– Med ett bredare modellprogram och bilar som helelektriska Porsche Taycan Cross Turismo riktar sig Porsche mot nya målgrupper och människor som njuter av en aktiv livsstil, fortsätter Wermelin.

Bland tidigare ROC-vinnare finns ett stort antal av motorsportens största stjärnor. Däribland 4-faldige Formel 1-världsmästaren Sebastian Vettel, niofaldige WRC-mästaren Sébastien Loeb och sjufaldige WRC-mästaren Sébastien Ogier.

– Porsche och Race Of Champions är en perfekt kombination och vi ser fram mot att bygga ett långsiktigt samarbete tillsammans, säger Fredrik Johnsson, VD och arrangör, Race Of Champions. Jag är övertygad om att de många världsstjärnor som deltar i ROC kommer att imponeras av Porsches bidrag till eventet både på och utanför tävlingsbanan.

På listan över flerfaldiga ROC-vinnare finns även svenska legendarer som rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist (ROC-vinnare 1989, 1990) samt rallycrossvärldsmästaren och dubble DTM-mästaren Mattias Ekström, som har vunnit ROC hela tre gånger (2006, 2007 och 2009).

– Porsches satsning på elektrifiering ligger helt i linje med vår strategi, fortsätter Johnsson. I initiativet ”Champions on the road to sustainable transformation” samlar vi branschledare i syfte att skapa en positiv inverkan på miljö och klimat.