Porsche Carrera Cup Scandinavia inleder sin 20:e säsong!

09 maj 2023, 11:54

Äntligen drar racingsäsongen igång igen! 12–13 maj går starten i Skandinaviens ledande racingmästerskap – Porsche Carrera Cup Scandinavia – på Grand Prix-banan Scandinavian Raceway i Anderstorp. Med 18 bilar i startfältet vid premiären rivstartar då en ny tävlingssäsong som bjuder på ännu tätare racing och lägre varvtider än någonsin.

Porsche Carrera Cup Scandinavia inleder jubileumssäsongen med ett startfält som är ett av de starkaste någonsin. Regerande femfaldige mästaren Lukas Sundahl siktar på en sjätte mästerskapstitel, men utmanas av erkänt snabba förare såsom bland annat Ola Nilsson, Hampus Ericsson, Emil Persson, Marcus Annervi och rutinerade nykomlingen Daniel Roos.
Sundahl blev ifjol historisk som den förste föraren någonsin att vinna Porsche Carrera Cup Scandinavia fem år i rad. Segern gjorde dessutom att Sundahl kan titulera sig Svensk Mästare, då serien sedan 2022 har officiell status som de Svenska Mästerskapen för GT-bilar.

Nytt för i år är att de tävlande i Porsche Carrera Cup Scandinavia uteslutande kör senaste generationen Porsche 911 GT3 Cup (992). Föregångaren, andra generationen av Porsche 911 GT3 Cup (991), ingår från och med säsongen 2023 i supportklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Att den senaste generationen 911 GT3 Cup är snabb märktes vid mästerskapets roll-out på Mantorp Park i april där flera tider under 1.15 min per varv noterades.
– Den 20:e upplagan av Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer att bli väldigt spännande, säger Thomas Johansson, mästerskapets Sporting Director. Nivån är minst lika hög som i fjol och av försäsongstesterna att döma kan det här vara det tidsmässigt tightaste startfältet någonsin.

Utöver de klassiska svenska banorna och det sedvanliga besöket på Rudskogen Motorsenter i Norge genomför, som tidigare kommunicerats, Porsche Carrera Cup Scandinavia denna säsong ett unikt samarbete med Porsche Carrera Cup France. De två racingmästerskapen tävlar den 8 – 10 juni tillsammans på den legendariska landsvägsbanan Circuit de la Sarthe och värmer upp publiken inför starten av långloppsklassikern Le Mans 24-timmars.

Även denna säsong finns det i Porsche Carrera Cup Scandinavia en rejäl prispott med hela 500 000 kronor att köra om under säsongen. Mästaren får 200 000 kr, tvåan i mästerskapet får 100 000 kr och trean 50 000 kr. Nytt för i år är att även segraren i Pro Am, klassen för lite äldre deltagare i mästerskapet, erhåller 50 000 kr. För att uppmärksamma det omfattande lagarbete som ligger bakom fina individuella prestationer är ytterligare 100 000 kr öronmärkta för seriens mest framgångsrika team.

Även i år arrangeras den populära Porsche-festivalen, Sportscar Together Day, under samtliga svenska tävlingshelger. Fritt inträde och dedikerad parkering för alla föranmälda som kommer till banan i en Porsche samlade förra säsongen totalt 2 000 bilar fördelat på de olika racen – en fröjd för ögat för alla som älskar sportbilar från Porsche.
För alla som inte har möjlighet att närvara på plats livesänds samtliga deltävlingar av Porsche Carrera Cup Scandinavia på streamingplattformen Viaplay. I de fall Porsche Sprint Challenge Scandinavia kör i anslutning så livesänds även dessa race.