Porsche Carrera Cup Scandinavia får SM-status

26 maj 2021, 19:07

Svenska Bilsportförbundet bekräftar att det nästa år återigen kommer köras om SM-medaljer i GT-racing, då Porsche Carrera Cup Scandinavia tilldelats SM-status mellan 2022 och 2024.

Porsche Carrera Cup Scandinavia (PCCS) har ett av landets största startfält när det kommer till racing. Serien har sedan 2006 körts som en RM-serie. Sedan 2006 har PCCS arbetat hårt med att lyfta klassen och utveckla den i takt med det internationella Porsche Carrera Cup-reglementet. Man har även satsat mycket på att bygga en bra medial plattform och lyckats locka till sig stora stjärnor som förare. En av dem är trefaldige världsmästaren i rallycross, Johan Kristofferssons som i sin makalösa säsong 2015 tog hem seriesegern efter att ha vunnit alla race. De senaste åren är det Lukas Sundahl som regerat i klassen som nu får SM-status nästa år.

– Det är mycket positivt att förbundsstyrelsen tagit beslut att återuppväcka det vilande SM-tecknet i racingklassen GT från nästa år och tilldela detta Porsche Carrera Cup Scandinavia. Detta innebär att vi nu har SM-status i alla de tre huvudkategorierna – GT, Formel (JSM) och Touring Car. Porsche Carrera Cup har under drygt 15 år drivits målmedvetet och uppfyller med råge Racingutskottets kriterier för SM-status, säger Claes Elofsson, ​ordförande i Svensk Bilsports Racingutskott och fortsätter:
– Förbundsstyrelsen har samtidigt gett oss i uppdrag att rent allmänt göra en genomlysning av GT-racing i svensk bilsport.

Anna Nordkvist vd på Svensk Bilsport är även hon nöjd med beslutet.
– Att vi har en SM-serie med ett bilmärke som Porsche som inte bara internationellt utan även här i Sverige ser värdet i att använda bilsporten som en hörnsten i byggandet av profilering, image, kundupplevelse, varumärke, och inte minst svensk bilsport, ser jag som mycket positivt. Vårt gemensamma arbete med Prins Carl Philips Racing Pokal och även SM i virtuell racing har vi sedan tidigare och nu stärks samarbetet ytterligare. Jag har sedan jag tillträdde min tjänst inom Svensk Bilsport sett hur Porsche har arbetat för att utveckla serien och få den att växa. Det ska bli riktigt spännande att se vad som händer de kommande åren, säger Nordkvist.