Porsche Carrera Cup inget stunttrick för Mattias Kjellin

01 april 2022, 09:30

Kjellin Motorsports smög igång sin racingsatsning med Oscar Löfquist i slutet på förra säsongen. Nu växlar det norrländska teamet upp. Teamägaren själv, Mattias Kjellin, är nämligen anmäld till årets upplaga av Porsche Carrera Cup Scandinavia. Precis som Löfquist kommer den tidigare skotercrossföraren, stuntmannen och skådespelaren att köra en ny Porsche 911 GT3 Cup (992) i mästerskapet.

Kjellin Motorsport gjorde Carrera Cup-entré med snabbe trackday-föraren Oscar Löfquist på Gelleråsen Arena i augusti förra året. I säsongens tre avslutande deltävlingar visade närkingen potential med flera riktigt fina prestationer. Bland annat noterades han för en åttondeplats redan i sitt andra race och i finalen på Mantorp Park avancerade han till den andra kvalomgången, Q2.

Proffs och stuntman
I år fortsätter Löfquist sin väg mot toppen. Den här gången med teamägaren Mattias Kjellin vid sin sida. 48-åringen från Boden har ett förflutet som mekaniker på hög nivå i bland annat i rally, rallycross och dragracing, men mest känd är han för den egna, framgångsrika proffskarriären i snöskotercross. Kjellin har varit landslagsman, kört flera VM och vunnit tävlingar i såväl Norden som Ryssland och USA.
Men i egenskap av stuntman och skådespelare har Mattias Kjellin även synts i spel- och reklamfilmer på bioduken och i TV.
– Motorsporten har gett mig så otroligt mycket och öppnat så många dörrar. Tankesättet från idrotten har fostrat mig – kämpa på, höga målsättningar, att tro på sig själv, våga gå sin egen väg och framförallt att aldrig någonsin ge upp, fortsätta kämpa, hitta nya sätt för att bli bättre och utveckla sig själv, säger han och tillägger:
– Men idrotten har även fått mig att förstå vikten av samhörighet. Jag hade aldrig vunnit någonting utan mina fantastiska mekaniker som sett till att allt varit perfekt oavsett var vi har befunnit oss i världen.

Siktar mot Supercupen
Kjellin pratar mycket om den laganda som idrotten står för. Den tog han med sig in i affärsvärlden när han 2008 startade enskild firma i entreprenadbranschen. Det var ingen slump att han döpte företaget till Team Kjellin. I dag heter det Team Kjellin Mining och Entreprenad AB och har närmare 200 anställda.
Företaget står självklart bakom Kjellin Motorsports satsning, som förutom det nystartade racingteamet även omfattar skotercross med VM-meriterade Emil Hansson.
Att racinggrenen i Kjellin Motorsports också ska vinna mark och nå stora framgångar är ett självklart mål. I den mer långsiktiga planen ser Mattias Kjellin sitt team som en aktör i Porsche Mobil 1 Supercup. Men dit är det en bit, såklart.
– Vi är väldigt ödmjuka inför den situation som vi nu ställs inför. Standarden på förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia är väldigt hög och vår målsättning 2022 är att bygga upp racefart för Oscars del och över säsongen nå framgångar i såväl kval som race.
– För egen del handlar det i första hand om att jag ska lära mig bilen och köra den i trafik, säger Kjellin vars erfarenhet av bilracing i stort sett är begränsad till en del trackdaykörning samt två race i Porsche Sports Cup.
– Jag har alltid satt stor press på mig själv, aldrig varit nöjd förrän jag vunnit, men i det här fallet måste jag vara rättvis mot mig själv och förstå att hela den här säsongen kommer att gå ut på att jag ska lära mig så mycket som möjligt. Inte göra för många misstag utan bli trygg i bilen och sakta bygga självförtroende.

Samarbete med Mtech
Lärandet om racingen kommer att genomsyra all verksamhet inom teamet. Till sin hjälp har Kjellin Motorsports därför tagit hjälp av Mtech i Södertälje.
– Vi måste lära oss allt runt den här racingcirkusen och därför har vi, precis som i fjol, anlitat Mtech som under ledning av Magnus Karlsson ska driva våra bilar. Men vi kommer att ha egen personal som går bredvid ingenjörer och mekaniker i Mtech för att vi ska kunna lära oss av dem för att så småningom stå på egna ben.

Smart köp
Kjellin Motorsports köpte den Porsche 911 GT3 Cup (992) som kom till Sverige som ”demobil” förra säsongen. Ett smart drag eftersom de fram till måndagens leverans av bilar på Porsche Center Linköping varit det enda teamet i det skandinaviska mästerskapet som haft en egen 992:a. Den fördelen har Kjellin Motorsports verkligen utnyttjat. Teamet har genomfört flera tester i Portugal och Spanien under vintern. Framförallt har Oscar Löfquist fått många mil i kroppen, 460 noga räknat!
– Jag är så otroligt tacksam gentemot teamet att jag fått möjligheten att kunna köra så mycket. Det kommer göra stor skillnad, säger Löfquist.
För Kjellin har försäsongen dessvärre störts av sjukdom. Först fick han Covid-19 och sedan drabbades han av hjärtmuskelinflammation och propp i en lunga som resulterade i ambulanstransport och flera dagars vård på sjukhus.
– I dag känner jag mig helt återställd, men av försiktighetsskäl får jag inte köra bil ännu eftersom jag äter blodförtunnande medicin. Därför är det i dagsläget oklart om jag kan medverka på mästerskapets rollout på Mantorp Park 28-29 april eller i premiären i Anderstorp. Allt hänger på vilket besked jag får av läkarna, säger han.

Hopp om tredjebil
Kjellin har ännu bara kört nya Porsche 911 GT3 Cup (992) i några varv. Det begränsade testarbete han hunnit med har skett i teamets fjolårsbil. Även den har man ambitioner att få ut på banorna i sommar.
– Målsättningen är att 991:an ska bli vår inbjudningsbil. Vi jobbar för att erbjuda förare från andra motorsportgrenar att köra den i Porsche Approved Cup. Där och då ska den till hundra procent skötas av de motor- och teknikintresserade ungdomar som vi sedan ett och ett halvt år tillbaka driver en verksamhet för i vår motorsportverkstad i Boden. Där får de tillgång till all teknisk utrustning och kan jobba med sina mopeder, EPA-traktorer och bilar. Projektet har varit lyckat och fått stor uppmärksamhet. Ungdomarna är otroligt duktiga och för mig personligen är det här ett sätt att ge tillbaka till motorsporten som gett mig så mycket. På sikt vill vi fungera som en arbetsförmedling som kan lotsa ungdomarna vidare till olika företag eller andra team inom motorsporten.

Fakta
Mattias Kjellin

Hemort: Boden
Född: 26 maj 1973
Klubb: Karlskoga MF
Team: Kjellin Motorsports
Bil: Porsche 911 GT3 Cup (992)
Carrera Cup-historik
Debutant

OBS! Bilden på bilen är med vinterns sponsorer.