Porsche Carrera Cup 20 år: Premiärvinnaren Karlsson missade prisutdelningen

24 mars 2023, 11:04

Den 2 maj 2004 avgjordes den första deltävlingen i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Ring Knutstorp stod som värd och Nicklas Karlsson från Katrineholm vann båda racen. Men till prisutdelningen efter ett av heaten – oklart vilket – kom han inte. – Var jag arg eller? Det kan jag ju inte ha varit för jag hade ju vunnit, säger Karlsson och skrattar gott.

Nicklas Karlssons medger att hans minnesbilder från Carrera Cup-premiären för 19 år sedan är något diffusa.
– Det är länge sedan och jag minns inte mycket om jag ska vara ärlig. Däremot kommer jag ihåg att jag öppnade och avslutade säsongen bra, men att jag däremellan hade en riktig formsvacka.
Karlsson slutade trea bakom Robin Rudholm och Fredrik Ros i mästerskapet. Ros var bara nio poäng före i sluttabellen.

Ingen minns
Men tillbaka till premiären på Ring Knutstorp och den märkliga prisutdelningen där alltså tvåan Ros och trean Rudholm medverkade. Men prispallen för segraren stod tom.
– Jag var inte där alltså? frågar sin Karlsson.
Svar nej. Det framgår tydligt av Bengt-Åce Gustavssons bild här intill – ingen Karlsson.
På en annan bild ser man hur Tony Ring, som var Carrera Cup-general det året, stoppat Karlsson i depån. Racevinnaren har t-shirt och jeans på sig och kör en fyrhjuling på vilken han skjutsar Robin Rudholm, som ser ut att komma direkt från prisutdelningen.
Av Karlssons min att döma är Ring inte så glad.
– Det verkar ju som om jag åkt och hämtat Robin från prisutdelningen utan att ha varit med på den själv. Tony var nog inte så nöjd, tyckte antagligen att det där var dåligt, säger Karlsson utan att kunna bringa någon klarhet i vad som egentligen låg bakom den något märkliga situationen.
Vi kontaktade Tony Ring i hopp om att hans minne är bättre. Men icke.
– Inte en aning, blev svaret.
Fredrik Ros och Robin Rudholm då? Samma svar där.

Stort intresse för gästförarna
Nicklas Karlsson hade kört STCC sedan 1999 (slutade trea i mästerskapet 2002) när han lockades till den nya klassen där han och Tomas Nyström tog plats i var sin Porsche 911 GT3 Cup (996) i Podium Porsche Motorsport Sweden. Förväntningarna på klassen var höga, men till premiären kom endast sju förare.
Deltagarantalet blev något lite bättre längre in i säsongen, men framför allt fick mästerskapet mycket uppmärksamhet för sina gästförare.
”Peggen” Andersson var först ut på Ring Knutstorp och han följdes i nämnd ordning av Mika Häkkinen, Jens Edman, Stefan ”Lill-Lövis” Johansson, Olli Haapalainen, Tony Rickardsson, Nicolas Kiesa och Kenny Bräck.
– Idén med gästförare var jäkligt skoj. Det var ju fantastiska chaufförer man fick möjlighet att köra mot. Roligast tyckte jag att det var att tävla i samma race som Häkkinen och Bräck, berättar Karlsson och fortsätter:
– Men det ska ju tilläggas att även om vi inte var så många som körde alla race i mästerskapet så var det bra konkurrens. Framför allt var Rudholm och Ros riktigt snabba och duktiga.

Trevlig gemenskap
Någon fortsättning som förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia blev det inte för Karlsson efter 2005 års säsong där han slutade tvåa fyra poäng bakom Fredrik Ros. Däremot drev han och hans team, Nika Racing, bil åt David Björk och Oscar Palm i mästerskapet 2008 respektive 2012.
– Att tävla i Porsche Carrera Cup Scandinavia var trevligt och något helt annat än vad jag var van vid. Jag körde STCC när det mästerskapet var som hetast. Då var alla så isolerade i sitt team och till sitt bilmärke. Det var täta skott mellan alla. Men i Porsche kunde man sitta och käka lunch med sina konkurrenter. Det var en trevlig och helt annan gemenskap, säger Karlsson.

Här hittar ni kompletta resultat från premiärracen på Ring Knutstorp 2004:
Heat 1: https://www.svenskracing.se/race/resultlist/?race=1778&heat=102&type=heat1

Heat 2: https://www.svenskracing.se/race/resultlist/?race=1778&heat=102&type=heat2

Läs mer om gästförarna i 2004 och 2005 års säsong i tidigare publicerad artikel på carreracup.se: https://www.carreracup.se/nyheter/sensationella-starter-av-hakkinen-lill-lovis-rickardsson-och-brack-i-premiarupplagan-2004/