Polepoäng för Ola Nilsson i Porsche Carrera Cup Le Mans

09 juni 2023, 13:12

Ola Nilsson körde till sig bonuspoängen för pole position när Porsche Carrera Cup Scandinavia kvalade på Curcuit de la Sarthe i Le Mans under fredagen. – Jag är nöjd med att vara snabbast av de förare som jag i första hand tävlar mot i vårt mästerskap, sa Nilsson. Gästförarna Dylan Pereira och Dennis Haguer var snabbare än Nilsson, men de får inte tillgodoräkna sig några mästerskapspoäng i deltävlingen i Frankrike.

Det blev ett spännande och utmanande kval i Porsche Carrera Cup Le Mans, tävlingen som Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Carrera Cup France kör tillsammans som supportrace till klassiska Le Mans 24-timmars.
Med 63 bilar i fältet var det inte helt lätt att hitta fria varv för ett bra resultat och en bra startposition i lördagens race. Gulflagg, ”slowe zones” och trafik blev en utmaning för många. Så även för Nilsson.
– Jag hade ett ännu bättre varv på gång, men det förstördes dessvärre av trafik, konstaterade skåningen, som var sjua totalt bakom ett koppel av förare med färsk internationell erfarenhet och speed.
Franske Porsche Mobil 1 Supercupföraren Dorian Boccolacci var överlägset snabbast med tiden 3.57,365. Han var mer än åtta tiondelar före Supercupkollegorna Marvin Klein och Benjamin Paque.
– Boccolaccis 57-tid är fantastisk, konstaterar Nilsson som var nästan två sekunder bakom den snabbe fransmannen.
Upp till teamkompisen i Mtech Competition, Dylan Pereira, som är regerande Porsche Mobil 1 Supercup-mästare, hade Nilsson bara två tiondelar. Till norrmannen Dennis Hauger, en av toppförarna i FIA Formula 2, fattades bara fyra tusendelar.
Nilssons insats i kvalet innebär att han kommer att starta i det fjärde startledet i lördagens heat.
– Som det verkar just nu kommer förutsättningarna i racet blir helt annorlunda jämfört med hur vi haft det under tester och kval, men oavsett om det blir regn eller inte i morgon är målsättningen att få till ett så rent och bra race som möjligt.

Persson het
Bakom Pereira, Hauger och Nilsson tog sig ytterligare en förare i det skandinaviska startfältet in bland de tio främsta totalt i kvalet. För den prestationen svarade Emil Persson.
– Det kändes jäkligt bra. Jag hade inte ens hjälp av slipstream på mitt snabbaste varv, sa Persson, som emellertid kände sig medtagen efteråt.
– Feber. Jag är helt slut, sa han och torkade svetten ur pannan.
Närmast bakom Persson styrde Robin Knutsson in på elfte plats totalt och femma i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Helt okey trots att jag hade ett par missar på mitt snabbaste varv, sa göteborgaren, som ser ut att trivas på 13,6 km långa Curcuit de la Sarthe.
– Det verkar som om stora, internationella banor passar mig bra.

Tufft läge
Mästerskapsledande Hampus Ericsson, som samlade flest poäng i premiären i Anderstorp i mitten på maj, hamnade i en besvärlig sits i kvalet. Två strukna varv för sk track limit i början på passet satte extra press på närkingen, som emellertid samlade ihop sig och ändå fick till en 13:e plats totalt och sjätte plats i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Sjua (16) var Marcus Annervi och åtta (18) Gustav Bergström.
– Mitt bästa kval rent placeringsmässigt. Det kändes jäkligt bra, sa en belåten Bergström bland annat.

Dystra miner
I kategorin ”inte lika nöjda förare” återfanns regerande mästaren Lukas Sundahl och Daniel Roos. Den förstnämnde hade bromsproblem och fick dessutom sitt snabbaste varv struket pga track limit. Därför fick smålänningen nöja sig med nionde plats (25:e totalt). Roos, som är den ende av de svenska förarna som tidigare tävlat på Circuit de la Sarthe, var elva (29).
– Jag hamnade i skiten hela tiden, det spelade ingen roll vad jag gjorde, suckade Roos.

Karlsson i Pro Am
Mellan Sundahl och Roos klämde Mikael Karlsson in sig som bäste förare i Pro Am-klassen. Han var sex tiondelar före Oscar Löfquist. Klasstrea var Christoffer Bergström.
– Jag är inte helt nöjd, borde ha varit någon sekund bättre. Jag har svårt att få med mig farten ut ur kurvorna, sa Karlsson.
Löfquist var också lite frustrerad, hade hoppats på mer.
– För mig var det trafikkaos, tyckte inte att jag hade flyt någon gång, sa han.


Resultat.
Kval Porsche Carrera Cup Le Mans 9 juni 2023.

1. Dylan Pereira, Mtech Competition, 3:59.132
2. Dennis Hauger, Porsche Experience Racing, +0.215
3. Ola Nilsson, Mtech Competition, +0.219
4. Emil Persson, M3G Motorsport, +1.360
5. Robin Knutsson, WCR-Pampas, +1.823
6. Hampus Ericsson, M3G Motorsport, +2.107
7. Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen By AFR, +2.387
8. Gustav Bergström, M3G Motorsport, +2.523
9. Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, +3.186
10. Mikael Karlsson (AM), Micke Kågered Racing, +3.866
11. Daniel Roos, Fragus Motorsport, +4.254
12. Oscar Löfquist (AM), Kjellin Motorsports, +4.453
13. Christoffer Bergström (AM), WCR-Pampas, +6.287
14. Albin Wärnelöv (AM), Micke Kågered Racing, +6.919
15. Kjelle Lejonkrans (AM), Race Team Gelleråsen By AFR, +7.166
16. Thomas Karlsson (AM), Mtech Competition, +7.466
17. Aksel Lund Svindal (AM), Porsche Experience Racing, +14.098