Pole position för Hellsten och Sundahl i Anderstorp

05 augusti 2022, 17:07

Edvin Hellsten och Lukas Sundahl var kvalsnabbast i Q1 respektive Q2 i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp. Det innebär att de har pole position i var sitt av lördagens race. De kommer att dela första startled med Hampus Ericsson, som var tvåa i båda kvalomgångarna.

Edvin Hellsten var snabbast i Q1 (kval till lördagens första race). Med 1.32,097 konkurrerade han ut samtliga konkurrenter. Närmast var Hampus Ericsson, 0,126 sek efter.
– Min andra pole position i Carrera Cup. Det här behövde jag verkligen för självförtroendet, sa Hellsten som haft en tuff start på säsongen.
– Jag har aldrig riktigt fått till det på Scandinavian Raceway tidigare, men nu visade jag i alla falla att jag kan vara snabb över ett varv på den här banan.
Den fina insatsen i Q1 följde Hellsten upp med tredje tid bakom Sundahl och Eriksson i Q2.

Lukas Sundahl, som dominerat samtliga kval hittills den här säsongen, stod inte riktigt att känna igen i Q1. Förklaringen var att han åkte av och skadade fronten på sin bil redan på det andra varvet. Ändå lyckades han nå tredje tid och med skadorna åtgärdade till Q2 såg han till att ta pole position med helgens snabbaste tid, 1.31,937.
– Med tanke på omständigheterna tycker jag att det var ganska bra att jag blev trea i Q1, konstaterade Sundahl som också var mycket nöjd med sitt varv i Q2.

Hampus Ericssons facit med två andraplatser var självklart bra, men efter tre andraplatser i race hittills i år börjar han bli lite trött på just siffran två.
– Prata inte om det, säger han skämtsamt men medger också att andra startposition är ett ganska bra utgångsläge.
Bakom ovan nämnda trio svarade även Marcus Annervi för en stark kvalinsats med placeringarna 5-4. Emil Persson var fyra i Q1, men blev av med sina snabbaste varv i Q2 på grund av track limit.

Mycket starka kvalprestationer noterades även Andreas Ahlberg och Hannes Morin för. Som första förare från Porsche Approved Cup den här säsongen slog de sig nämligen in i Q2, till vilken de tio främsta från Q1 avancerar. Ahlberg var åtta, Morin tionde man. I Q2 kopierade Ahlberg sin åttondeplats medan Morin tog en kliv uppåt och blev nia.