Pole position för Annervi och Knutsson i premiären

03 maj 2024, 19:13

Marcus Annervi och Robin Knutsson. Där har ni förarna som kommer att stå i pole position i lördagens premiärrace i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Bredvid sig i första startled på Scandinavian Raceway i Anderstorp kommer båda att ha femfaldige mästaren Lukas Sundahl.

Det blev dramatiskt i säsongens första kval. Speciellt i Q1, som rödflaggades på grund av en avåkning med mindre än åtta minuter kvar att köra. Då toppade Lukas Sundahl resultatlistan före Robin Knutsson och Daniel Roos.

Klockan stoppades visserligen, men när kvalet kom igång igen var det en pressad Marcus Annervi som från nionde position i listan (åtta bästa till Q2) gav sig ut på banan.

– Jag ska väl inte säga att det var panik, men är tacksamt att klockan stoppades. Annars hade jag varit kokt, säger Annervi, som först klättrade till femte plats och därefter slog till med bästa kvaltid.

  • Hade du ens vågat hoppas på det med tanke på förutsättningarna?

– Nej, absolut inte, speciellt inte som däcken hade gått lite mer och från piken liksom. Men M3G levererade en toppenbil och det är jag tacksam över.

I Q2 lyckades inte Annervi riktigt lika bra. Där var det i stället Robin Knutsson, WestCoast Racing, som slog till, fem hundradelar före Sundahl. Ungefär som i premiären på samma bana 2022 då Knutsson som debutant överraskade med en andraplats i Q1.

– Men nu var det en placering upp, säger en mycket nöjd Knutsson och fortsätter:

– Trea i Q1 och pole i Q2. Jätteskönt såklart. Faktum är att jag aldrig känt mig så lugn i bilen inför ett kval som jag gjorde nu. Vi hade en hel del problem på träningarna, men vi sorterade ut det.

Robin Knutsson valde att avslutade fjolårssäsongen i Porsche Carrera Cup Benelux. Serien är hans huvudfokus även 2024. Som uppladdning inför den här säsongen har han dessutom kört Porsche Sprint Challenge Southern Europé på flera internationella toppbanor.

Det är uppenbarligen så att satsningen utomlands har gett resultat. Knutsson har tagit steg i sin utveckling.

– Ja, jag känner mig jättebekväm i bilen och jag har lagt ner väldigt mycket jobb. Skönt att äntligen få utdelning.

I lördagens första race står han i led två bakom Annervi och Sundahl.

– Det ska bli kul rejsa mot de båda. Hittills har jag varit lite efter, men nu ska det bli kul att se deras racecraft. Jag ska ge dem en match.

Annervi har samma utgångsläge i lördagens andra race. Hans syn på det utgångsläget?

– Framåt och uppåt.

• Och från pole position i race ett?

– Som senast jag startade i pole, förvalta det.

Bakom ovan nämnda trio övertygade Carrera Cup-debutanten William Siverholm med en stark kvalinsats. Han var femma bakom teamkompisen i Fragus Motorsport, Daniel Roos, i Q1 och fyra i Q2 där Roos fick nöja sig med sjätte plats.

Till Q2 avancerade även Gustav Bergström, Simona de Silvestro och dansken Gustav Krogh. Den sistnämnde snodde åttondeplatsen från Elias Adestam på det absolut sista varvet.

I Pro Am-klassen lyckades Oscar Löfquist bäst med en elfteplats i Q1. På placeringarna närmast bakom sig hade han klasskonkurrenterna Kjelle Lejonkrans och Albin Wärnelöv.

Resultaten hittar ni här:

Q1: https://motorsport-events.se/camp/resultsmw/12%20results%202024/03%20Racing/01%20PCCS/02%20Round%201%20Anderstorp/12%20Qualifying%20Q1.pdf

Q2: https://motorsport-events.se/camp/resultsmw/12%20results%202024/03%20Racing/01%20PCCS/02%20Round%201%20Anderstorp/14%20Qualifying%20Q2.pdf