Oscar Palm klar för comeback – kör Rudskogen och Mantorp Park

24 augusti 2019, 08:54

Oscar Palm är tillbaka bakom ratten i sin Porsche 911 GT3 Cup. Den tidigare mästaren och fjolårets silvermedaljör ska köra de två avslutande deltävlingarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia. – Efter tio säsonger känns det givetvis annorlunda att inte vara med. Jag har saknat grejen med att vara ute på tävlingarna, träffa folk, köra bil, stå på pallen… Jag har saknat helheten, säger 27-årigen från Jönköping.

Oscar Palm debuterade i Porsche Carrera Cup 2008. Sedan dess har han kört alla säsonger utom 2013 och nu, 2019. Smålänningen har varit en av mästerskapets mest framstående förare. Han vann titeln 2014 och har utöver den två andra- och lika många tredjeplatser.
Den här säsongen har han inte tävlat alls. Förrän nu.
– Under en längre tid har vi haft en väldigt positiv utveckling inom familjeföretagen vilket gjort att vi fått allt svårare att hinna med en racingsatsning med önskvärd kvalitet. Därför valde vi att ta en paus i år, berättar Oscar och tillägger:
– Jag ångrar inte den. Däremot ska det bli väldigt kul att göra de här två inhoppen.

Det är Marklund Motorsport i samarbete med Ramudden som till stor del ligger bakom Palms comeback.
– Jag fick ett bra erbjudande som jag tyckte passade och då bestämde jag mig för att köra de avslutande två deltävlingarna, Rudskogen 13-14 september och Mantorp Park 4-5 oktober. Det ska bli jättekul.
Oscar kommer att tävla i sin egen Porsche 911 GT3 Cup (991 II), men bilen kommer att drivas av Marklund Motorsport, som åtminstone i Norge kommer att sakna Anton Marklund eftersom den tävlingen krockar med hans engagemang i rallycross-VM.
– Mitt problem har inte varit att få tid att komma iväg de få dagar det är tävling utan det har varit att hitta tiden för all planering som krävs. Därför passar det bra att vi kan stå hos Marklund Motorsport och inte behöver tänka på all logistik runt omkring. Marklund Motorsport kommer att sköta allt.

Även om inte Oscar tävlat den här säsongen har han varit synlig på banorna. Tre av årets fem deltävlingar har han följt som åskådare.
– Och när man är på plats får man lite blodad tand. Så är det helt klart, medger han.
Med vilken ambition kastar sig då Oscar Palm i slutskedet på årets mästerskap? Som upplysning kan nämnas att han stod på prispallen efter alla tävlingar utom en förra säsongen. 13 pallbesök av 14 möjliga. Imponerande.
– Jag kommer självklart sikta högt, men i första hand ska jag gå in och ha kul, göra så bra race som möjligt och inte ställa till det för de som är med och fightas om titlar. Jag är fullt medveten om att det är bra tempo uppe i toppen och killarna där har kört väldigt mycket bil hittills den här säsongen. Själv har jag inte suttit i min cupbil alls i år och som det ser ut just nu så blir mitt första test den här säsongen det första 30-minuterspasset vi har på Rudskogen den 13 september.

Vilka tankar har då Oscar i det här läget på nästa säsong och Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020?
– Jag vet inte, men en av anledningarna till att jag gör de här inhoppen är för att känna efter om beslutet att stå över merparten av den här säsongen var rätt. Eller kommer det att kännas så jäkla bra att det är värt tiden man behöver lägga ner för att satsa vidare. Nu har jag verkligen chansen att få svar på tal.
Bilen kommer han hur som helst inte att sälja.
– Vad som händer nästa säsong är en senare fråga. Nu går jag in och gör de här båda tävlingshelgerna med en ödmjuk inställning. Jag ska fokusera på att ha kul och inte fundera så mycket på framtiden, säger Palm som i egenskap av ”inhoppare” i mästerskapet inte tävlar om poäng – men väl om platserna på prispallen.