Önskerepris för Ola Nilsson - men Lukas Sundahl till finalen i mästerskapsledning

09 september 2023, 18:17

Ola Nilsson vann alla tre race i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Rudskogen Motorsenter i Norge. Den framgången tog honom tillbaka till titelkampen i mästerskapet. Med bara finalen på Mantorp Park kvar i kalendern är Nilsson trea i tabellen, 15 poäng bakom ledande Lukas Sundahl. Mellan sig har de båda Hampus Ericsson.

Ola Nilsson trivs i Norge. Förra året vann han också alla tre race på Rudskogen. Snacka om önskerepris!
– Jag och den här banan verkar gilla varandra, sa skåningen, log och konstaterade att fredagens kval låg till grund för succén.
Där säkrade han pole position i samtliga race med minsta möjliga marginal: nio tusendelar! Från pole position körde han sedan hem en trippelseger och en hel hög poäng.
– Vi har gjort allt vi kunnat för att ta in på täten och ge oss en chans i finalen på Mantorp Park, säger han.

Ser fram emot Mantorp
Hampus Ericsson kom till Norge i knapp ledning, men redan efter kvalet stod det klart att han skulle få svårt att försvara den positionen. En mindre lyckad däckstrategi, som Ericsson tog ansvaret för, gav honom bara sjunde startposition i samtliga tre race. Från det utgångsläget blev hans placeringsfacit 4-5-4.
– Med tanke på kvalet tycker jag ändå att vi gjorde en stabil helg. Visserligen har vi elva poäng upp till Lukas Sundahl, men Mantorp Park är min favoritbana och jag ser verkligen fram att åka dit och slåss om guldet, säger Ericsson.

Bäst utgångsläge
Nilsson och Ericsson får jaga. Lukas Sundahl blir den jagade. Den femfaldige mästaren fick visserligen nöja sig med tre pallplatser (3-3-2) i Porsche Festival på Rudskogen Motorsenter, men det är ändå han som har bäst utgångsläge inför avgörandet om två veckor.
– Vi får ta det därifrån och se vad vi kan göra på Mantorp Park. Läget är ungefär det samma som inför finalen i fjol, säger Sundahl som inte var helt nöjd med startruta två på banan i Norge.
Där var det nämligen blött i de två första racen, vilket gjorde att han hade svårt att få till riktigt bra starter. Till det tredje heatet hade banan torkat upp och Sundahl försökte verkligen ta sig om och förbi Nilsson in mot den första kurvan.
Där blev det emellertid trångt, Sundahl hamnade med ett hjulpar ute i gräset och Nilsson kunde ta täten för tredje gången den här helgen.
– Ibland får man kanske acceptera att man gör en dålig start, sa Sundahl med tydlig adress Nilsson.
Han tyckte helt enkelt att Nilsson inte lämnade plats. Föga förvånande delade inte racevinnaren den uppfattningen.

Hemmaförare gladde
Jämte de svenska titelkandidaterna spelade Formel 2-stjärnan Dennis Hauger en huvudroll i tävlingen på hemmaplan. Hauger körde till sig pallplats i samtliga tre race (2-2-3), vilket naturligtvis uppskattades av den stora publiken.
– Det var en kul helg och självklart är jag nöjd med tre pallplatser, även om det hade varit roligt att bjuda publiken på en seger. Det var också målsättningen, sa han efteråt.
En annan norrman som bjöd på underhållning och fina prestationer var Roar Lindland, ”vikarie” för Aksel Lund Svindal. Erfarne Lindland, som efter den här helgen gjort 251 race i Porsche-sammanhang, nådde en sjätteplats som bäst totalt, men dominerade Pro Am-klassen där han var etta i två race och tvåa i ett.
– Jag är tacksam över att jag fick chansen nu när inte Aksel kunde vara med. Men det har också varit en utmaning, speciellt när dimman i fredags gjorde att första passet blev kvalet. Jag är visserligen van vid biltypen, men har aldrig kört en Porsche 911 GT3 Cup (992) här på Rudskogen tidigare, sa Lindland och tillade:
– Jag är nöjd med min prestation även om målsättningen var en topp fem-plats.

Karlsson höll undan
I ovan nämnda Pro Am-klass behöll Mikael Karlsson mästerskapsledningen trots en ganska tuff debuttävling på Rudskogen Motorsenter. Tredjeplatsen i det avslutande heatet blev hans bästa för helgen.
– Men vi åker till Mantorp med 33 poängs ledning och kan säkra segern redan i det första heatet där, säger Karlsson vars målsättning självklart är seger och att bidra till en ny guldfest i Micke Kågered Racing.
I fjol vann det Linköpingsbaserade teamet alla tre titlar i mästerskapet och inför finalen är det Micke Kågered Racing i topp i Carrera Cup, Pro Am och teammästerskapet.
Pro Am-tvåa inför avslutningen är Kjelle Lejonkrans som tog med sig en pallplats hem från Norge. Bakom honom är det tight med Christoffer Bergström och Oscar Löfquist åtskilja av endast en poäng.
Bergström var helgens man bakom Lindland med två andraplatser och en seger.