Ola Nilssons trippelseger borgar för dramatisk avslutning i Porsche Carrera Cup Scandinavia

17 september 2022, 17:36

Med tre segrar på Rudskogen Motorsenter klättrade Ola Nilsson från fjärde till andra plats i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Inför finalen på Mantorp Park är han därför bara 13 poäng bakom mästerskapsledande Lukas Sundahl – och en titelkandidat. – Det kan svänga snabbt, men ärligt talat trodde jag inte på den här utvecklingen när jag åkte hit. Då kändes det som om det var ett för stort, poängmässigt avstånd upp till Lukas, medger Nilsson.

Ola Nilsson har varit stabil på en hög nivå i sin comeback-säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Inför tävlingen i Norge hade skåningen i Mtech Competition stått på pallen tre gånger. Men aldrig högst upp.
– Vi har plockat poäng stadigt under säsongen men inte haft de riktiga topparna. Så det var perfekt timing att ta det här.
Nilsson, som fyllde 35 år i torsdags, dominerade kvalet och säkrade där pole position i samtliga tre race.
– Från första ruta fick jag till två bra starter och en lite sämre, men lyckades komma igenom första kurvan som etta i alla tre race.
Det var i det sista heatet han inte fick till det till hundra procent och utmanades av Lukas Sundahl från ruta två. Smålänningen försökte gå om på innern men där stängde Nilsson dörren.
– Jag stängde absolut, men när han vek in och bakom så var det fortfarande plats på insidan, så jag hade inte stängt luckan helt och hållet, säger han.
Lukas Sundahl delade inte riktigt den uppfattningen. Han tyckte att Nilsson borde haft bättre koll i backspegeln.

Besviken Sundahl
Om Ola Nilsson var supernöjd med sin bästa helg någonsin i Porsche Carrera Cup var den fyrfaldige mästaren besviken. Sundahl var tvåa, fyra och trea i racen. Ett facit många hade varit nöjda med, men Sundahl hade självklart hoppats på mer. Han vann alla tre heat på Rudskogen Motorsenter förra året och hade kunnat avgöra mästerskapet med en lika stark insats den här gången.
Nu tappade han en del av sitt försprång och får försöka avgöra mästerskapet till sin fördel på Mantorp Park i stället.
Inför avgörandet toppar Sundahl tabellen före Ola Nilsson. Kvar på tredje plats är Hampus Ericsson som åkte jämnt placeringsmässigt med Sundal (4-3-2).
– I sista racet hade vi riktigt bra fart och fick något att bygga vidare på inför Mantorp Park, en bana som jag trivs riktigt bra på, säger Ericsson.
Där väntar också ett riktigt prestigemöte för Kumla-sonen. Gästförare i finalen blir nämligen årets Indy 500-vinnare Marcus Ericsson, Hampus storebror.

Persson tappade
Fyra i tabellen är Emil Persson, som efter ett mindre bra kval fick nöja sig med placeringarna 6-6-5. Han tappade sin tredjeplats i tabellen, men har bara en poäng upp till Ericsson inför avgörandet.
Femteplacerade Marcus Annervi svarade för en ny stark prestation. Segern på Gelleråsen Arena senast – hans första i Porsche Carrera Cup – följde han nämligen upp med två nya pallplatser i Norge.

Tuff kamp
I Porsche Approved Cup, klassen i mästerskapet för förare i Porsche 911 GT3 Cup (991 II), kom Andreas Ahlberg till Rudskogen med en ledning på 13 poäng till främsta konkurrenten Hannes Morin. Tre förlorade han, men dalkarlen har tio kvar till Mantorp Park om två veckor.
Både Ahlberg och Morin stod på pallen efter samtliga race och vann ett heat var. Ahlberg triumferade i det sista efter en riktigt spektakulär och tuff kamp om klassegern med just Morin. Avgörandet kom på det sista varvet där Ahlberg lyckades ta sig om talangen från Umeå.
– Vi gav bort lite poäng i både race ett och två så inför det tredje kände jag att det var all in som gällde.
Ändå låg han tvåa i klassen inför det sista varvet.
– Morins däck var dåliga, mina var dåliga, men jag visste att jag var stark ut ur Slaktarsvängen så där gick jag på yttern, vi stötte ihop och så missade han lite i nästa kurva och där kunde jag ta mig förbi, säger Ahlberg, som går för två titlar på Mantorp Park.
Tillsammans med Lukas Sundahl har han nämligen fört upp Micke Kågered Racing till en klar ledning i teammästerskapet.