Öhman kan säkra Masters Cup-titeln i sitt 97:e race i Porsche Carrera Cup

07 oktober 2020, 18:37

Han har tävlat i Porsche Carrera Cup Scandinavia sedan 2013. Nu står han på tröskeln till sin första titel i mästerskapet. Tar sig Magnus Öhman bara över mållinjen i det första finalracet på Ring Knutstorp på lördag kan han äntligen lyfta segerpokalen i Masters Cup. – Klart att det skulle vara roligt, jag har ju kört för det här mästerskapet, säger han inför säsongsavslutningen.

Magnus Öhman, 58 år, debuterade i Porsche Carrera Cup Scandinavia i slutet på säsongen 2013. Efter det har stockholmaren faktiskt inte missat en enda deltävling – eller ett enda race! En mer trogen och pålitlig förare än så kan inte ett mästerskap önska sig.
I lördags, på Mantorp Park, startade Öhman i sitt 96:e heat i PCCS och gick därmed om ”Snickar-Matte” Karlsson i statistiken över förare med flest race i PCCS sedan starten 2004. Bara Lars-Bertil Rantzow (153 st) och Oscar Palm (127) har kört fler.
– Att det var så många hade jag ingen koll på. Ballt, men också en påminnelse om att man börjar bli gammal, säger Öhman och skrattar

Flera pallbesök
Under sina snart åtta säsonger i Porsche Carrera Cup Scandinavia har Magnus Öhman hunnit uppleva en hel del. Allt från glädjande topprestationer till mindre roliga krascher. Dessbättre har de förstnämnda varit i klar majoritet.
Öhman har varit framgångsrik. Bland annat har han varit femma i mästerskapstabellen två gånger, och redan under sin andra säsong erövrade han sin första pallplats genom att bli trea i premiärracet på Ring Knutstorp.
2018 var han överlycklig tredjepristagare på tyska Nürburgring och i fjol slog han till som aldrig förr med en andra- och tredjeplats på Scandinavian Raceway i Anderstorp.
– Pallplatsen i Tyskland och andraplatsen i Anderstorp tycker jag nog är topparna hittills. Skulle jag lyckas vinna Masters Cup kvalar den prestationen också in bland mina roligaste minnen från Porsche Carrera Cup, säger han.

Dubbeltvåa
Även om det ännu inte blivit någon raceseger i mästerskapet har Öhman en hel radda förstaplatser. I Masters Cup, mästerskapet i mästerskapet för förare över 40 år. Där var han ett toppnamn både i premiärupplagan 2017 och i fjol. Men någon Masters-titel har han inte. Ännu. Både 2017 och 2019 var nämligen Öhman tvåa bakom ”omöjlige” nestorn Lars-Bertil Rantzow.
Men nu är han nära. Med 43 poängs försprång på andreplacerade teamkompisen i Mtech Competition, prins Carl Philip, behöver Öhman bara ta sig i mål i det första heatet på lördag för att säkra guldet. Oavsett placering i klassen får han då de poäng han behöver.
– Jag ska åka ner till Skåne och kvala bra, ha roligt och inte göra några dumma grejer i racen. Det är det det handlar om, säger han.

Roligt och utmanande
På frågan varför Öhman varit Porsche Carrera Cup Scandinavia trogen genom alla år svarar han:
– För det första tycker jag att bilen är rolig, svår och utmanande att köra. Dessutom är vi ett bra gäng. Magnus Karlsson, som är teamchef i Mtech Competition, var min mekaniker första gången jag körde 24-timmars i Dubai 2006. Sedan dess har vi hängt ihop. Man bygger realtioner, man gillar gänget. Sedan är det som i alla sammanhang ups and downs, men vi har alltid kommit överens, alltid gjort framsteg, alltid försökt att utvecklas och alltid försökt förbättra någonting i någon ända. Allt det här tillsammans gör att det blir roligt.
Och roligt med Mtech Competition och Porsche Carrera Cup Scandinavia tänker Magnus Öhman ha även efter årets final. Oavsett hur den slutar.
– I min värld finns det ingen bortre gräns. Jag åker så länge det är skoj. Nästa äventyr är väl 2022 då det kommer en ny bil.